Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 2 lipca 2025, 01:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Exim i Exiscan
mam problem..i to dosc duzy. w konfiguracji exim.conf (przerobiony exim.advance.conf) jest wpis do skanowanie w postaci:
: [/] [] ()
exiscan:

warn      message      =  X-MIME-Warning: Serious Mime defect detected()
             demime       = *

deny      .......

i wlasnie za kazdym razem pojawia mi sie ta wiadomosc w zrodle wiadomosci email...nie wiem dlaczego.....nigdzie u siebie nie moge znalezc exiscan :( czy to jakis powazny blad i czy moze to miec wplyw na skanowanie poczty ?

Tytuł:
no to jak w koncu z tym jest ? nie wiem ale chyba za pomoca tego mozna uniemozliwic wysylanie i odbieranie zalocznikow z rozszerzeniem com, ee i takich jakie sie poda

ale wlasnie nigdzie nie ma exiscan wiec jak tego dokonac bo juz zaczyna spam dochodzic z jakimis dziwnymi zalacznikami

Tytuł:
i co nikt nie wie ? dlaczego tak sie dzieje a nie inaczej ? a to w ogole ten patch EXISCAN-ACL zostal wkompilowany w paczke ? bo z tego co mi wiadomo to ponizej wersji 4.50 trzeba spachowac zrodlo najpierw...a czy tak zostalo zrobione ? moze ktos odpowiedziec ?

Tytuł:
Nikt nie chciał mi pomóc więc poradziłem sobie sam. Nie wykorzystałem do tego EXISCAN (bo i tak nie działa w przygotowanej paczce) tylko wykorzystałem ACL_CHECK_CONTENT i tyle. Dzięki jeszcze raz za "pomoc" :P

Tytuł:
Honorowy Admin

Strasznie niecierpliwy jesteś. Tak jak by nikt nie miał nic innego do roboty.
Po pierwsze exiscan jest dodany do paczki exiima. Źródełka zostały spaczowane. Problem jest zatem w ewentualnej konfiguracji. Niestety ani czasu nie miałem, ani też potrzeby na razie wgryzać się w konfigurację. Niektóre elementy pozostawiłem w takiej postaci, jak były. Exiscan jest wykorzystywany we wspólpracy z clamav i pracuje nieźle.
Co do twoich potrzeb i problemów sugeruję www.exim.org, a jak coś wymyślisz to najlepiej dokładnie opisz na stronie WikiNND.

Tytuł:
za dobry w configach to nie jestem.....na stronie exima przeczytalem mase i jak na moje to konfiguracja jest wysmienica (uzyte exim.conf.advanced) lecz nadal nie dziala...clamav skanuje bardzo dobrze ale cos exiscan nawala i nie wiem dlaczego....ale jak cosik to poradzilem sobie wiec sprawy nie ma ;) ale dzieki za zainteresowanie

Tytuł:
Honorowy Admin

Sorry ale nie kapuję. Clamav działa a exiscan nie. Clamav działa w opaciu o patch exiscan, bez tego by nie ruszył.

Tytuł:
chodzi o to ze jak jest patch exiscan to dziala ClamAV jednakze nie pozwala to na to zeby wiadomosci z zalacznikami com i exe:

tutaj konfiguracja:

: [/] [] ()

acl_smtp_data = exiscan
.....
begin acl
.....
exiscan:
warn message = X-MIME-Warning: Serious MIME defect detecte
         demime = *
deny message = Virus found :$malware_name
        malware = *
accept

deny message = Files with .$fount_extension are not welcome on this server
         demime = com:vbs:bat:pif:scr:exe

.....

i nie wiem dlaczego tak sie dzialo ale przepuszczal wszystko oprocz wirusow...mozna bylo nawet wyslac pliki exe com w zalacznika zero problemow.

ale odkrylem dlaczego tak sie dzialo

polecenie 'accept' musi byc na samym koncu !!!! po poleceniu
deny message = files with......

i teraz smiga az milo :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.