>> A może kolega po prostu podzielił neo na pół z sąsiadką i limit downloadu się skończył
nie. nie mam neo. jestem podlaczony do LAN'u isp dal mi jeden IP i stwierdzil, ze w lokalu moge z nim zrobic co chce... wiec go dziele
>>po pierwsze reg. w iptables powinna wyglądać tak :
>>Kod:
>>iptables -A PREROUTING -t nat -s 172.16.1.0/24 -i eth0 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT
>>--to-port 80
Ruter przyjol komendy bez zajakniecia, niestety nie przynioslo to poprawy, wyglada na to ze nie sa to porty. A jak nie porty to co ??
>>a pozatym to spr. czy nie masz w ustawieniach np. htb czy nicesh...
>>ograniczenia dla max prędkości
Jakie narzedzia do podzialu pretkosci lacza sa standartowo instalowane w nnd-linux-0.1-2005.01.22.iso? pakietu niceshaper'a nie mam zainstalowanego.
>>Czyli chodzi ci o to że... wolno sieć chodzi ?? Aż 10x wolniej niż to wynika z obliczeń
>>przeprowadzonych na papierku ??
w zadnym wypadku papierkowe (papier wszystko przyjmnie), najskuteczniejszym sposobem jest zciaganie tego samego pliku w przypadku bez i z ruterem np. instalacja rpm'a mplayera (PLD 1) bez rutera trwa 58s a z 18min, to 10x jest raczej zedem wartosci niz liczba... np. w niektorych przypadkach polaczenie sie zrywa i czas wychodzi nieskonczonosc.
Zauwazylem ze bez rutera pakiety ida "ciurkiem" (iptraf) mniej wiecej z taka sama pretkoscia, z ruterem pakiety ida w sposob "przerywany", przez chwile ciagnie ok a po chwili zero ruchu i tak w kolko. Czy tak wlacnie pracuje HTB? Nie znalazlem w rc.d nic co by bylo podobne do htb (troche nie wiem czego szukac).