Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 15 lipca 2025, 08:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mam taki problerm chce podłaczyc dwa punkty na odległości 200-300 m tylko mam po srodku budynek z cegieł silikatowych, (bdynku sie nie da obejsc )nie mam pojecia czy jaies anteny są zdolne do przejscia pzrez taki mur. Moze ktoś ma doświadczenia w tej sprawie i moglby sie podzilić. Najlepiej zeby sprzet działał pod kontroloą nnd.

Tytuł:
PGF

Zapomnij - budynek musisz obejść . Sygnał z odbicia będzie himeryczny i to się równa kłopotom.

Tytuł:
Użytkownik

przy wiekszych odległosciach na pewno sie nie da przebić zadnego budynku....
ale jezeli odległosc miedzy tymi punktami to tylko 200-300 to pomzna spróbować sie przebić..
pewnie pewłnej przepustowości nie uzyskasz ale połączyc powinno sie udać....
ale nie wierze zeby to sie udało zrobić przy pomocy zwykłych kart....
ale 2 AP to trzeba przetestować :D:D

a n ie mozna postawić masztu?? czy czegoś w tym stylu?
najlepszy by byl AP w tym budyku :D

Tytuł:
PGF

d_oli pisze:
...
ale jezeli odległosc miedzy tymi punktami to tylko 200-300 to pomzna spróbować sie przebić..
pewnie pewłnej przepustowości nie uzyskasz ale połączyc powinno sie udać....
....()

Ja mam już przykre doświadczenia z początków mojej "działalności wlanowskiej" 8) i jestem przekonany ,że to będzie działac wadliwie , o ile w ogóle będzie jakoś działać :wink: .

Tytuł:
Użytkownik

przypuszczam że z antenami parabole 27dBi + APeki (200mw) + dopalacze po każdej stronie 500mw... to by się może przebiło... ;)

Tytuł:
PGF

fishu pisze:
przypuszczam że z antenami parabole 27dBi + APeki (200mw) + dopalacze po każdej stronie 500mw... to by się może przebiło... ;)

Hehe , dobre :lol: ... To już taniej przyjdzie okablować :) .i to pod ziemią :roll: . A tak poważnie to trzeba pamiętać ,że 2.4GHz to fale , które odbijają się od różnych elementów , bardzo słabo albo w cale ich nie przenikając .
Poproś kogoś , kto mieszka w tym bloku żeby zawsze miał okno "na przestrzał " otwarte , strefa Fresnela będzie trochę poucinana , ale będzie stabilnie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
Użytkownik

fishu pisze:

lepsze by bylu parabole te 31dbi ;)
wtedy jeszcze ludzie w promieniu 30 km mieli by zasięg ;) (jezeli maja widoczność ).

ja nigdy nie robilem połaczenia na takie niewielkie odległości :p

Tytuł:
Użytkownik

a tak na poważnie to jest pare rozwiązań
1.może by mógł uzyskać sygnał z odbicia od jakiegoś bloku czy czegoś innego?
2. ciekaw jestem czy 5GHz by coś tu dało radę ale wątpie (chociaż nigdy nie testowałem)?
3. albo na budynku który chcesz obejść ustawiasz baze pośrednią (dodatkowy plus że możesz przy okazji zgarnąć jeszcze pare osób z tego bloku jeśli to jest jakiś mieszkalny... no chyba że nie chcesz ;))

Tytuł:
PGF

fishu pisze:
1.może by mógł uzyskać sygnał z odbicia od jakiegoś bloku czy czegoś innego?

na pewno coś złapiesz ,ale na ile będzie to stabilne to zależy od szczęścia
Cytuj:
2. ciekaw jestem czy 5GHz by coś tu dało radę ale wątpie (chociaż nigdy nie testowałem)?

tutaj Ci nie podpowiem.....:cry:
Cytuj:
3. albo na budynku który chcesz obejść ustawiasz baze pośrednią (dodatkowy plus że możesz przy okazji zgarnąć jeszcze pare osób z tego bloku jeśli to jest jakiś mieszkalny... no chyba że nie chcesz ;))

Zdecydowanie najlepiej 8) . Powiem więcej :

ustawiasz to tak
..........................dookólna.....................
...............................||..........................
(sektor-WDS--------WDS-----WDS-sektor)
..............................|...|............. ...........
i po obu stronach masz net a także na dalsze odległości z budynku środkowego . Poza tym zależy co użyjesz jako AP-WDS - będziesz miał lub nie internel także na porcie LAN APka i możesz rozprowadzać kablowo .

Koszt około ...niestety :( 1000zł

Tytuł:
Użytkownik

No to mam dylemat bo jest tylkojedno wyjscie albo sie przebije sygnałem albo nie i to tak zostanie .Budynek w trakcie budowy będe go okablowywał no ale to dopiero za jakis czas, w tym momencie budowa trwa. Takze na dwa trzy miesiące potrzebuje tam WiFi które mi sie przez to przebije moze sproboje z masztem jakims ale nie wiem czy mi sie uda na taką wysokość podniesc. Najlepiej jesli by się dało przez itong przebic sygnałem.

Tytuł:
Użytkownik

Sygnały z odbic odpadają niestety tak fatalnie to ustuowane ze ... Jutro wleze na dach ale nie wiem czy to cos da wybudowali budynek o jakies 10 m wyzszy od mojego i to długi.

Tytuł:
MODERATOR

Surfer pisze:
przebije sygnałem

Przebic to sie mozesz wez mlotek ;D albo wytnij dziure ytong jest mieki pilka wytniesz ;D

Tytuł:

Cytuj:
Hehe , dobre :lol: ... To już taniej przyjdzie okablować :) .i to pod ziemią :roll:

a switcha też zakopie :lol: ? (to przecież 300m, będzie musiał jakoś wzmocnić sygnał)

Tytuł:
MODERATOR

to akurat mozna obejsc sa specjalne konwertery do zwiekszana zasiegu oczywiscie kosztem transferu ale zawsze to jest szybsze od wlan. Jak pusi jedynie jakies 2 druty to 2Mb/s na tym pusci ;D

Tytuł:
Użytkownik

przewodowo to akurat wiem jak zrobic ale wez pod uwage ze to sroek miasta a miasto na przepust pod drogą bedzie wydawało pozwolenie 2 miesiace, akurat jak mi skonczą budować ten nowy budynek naśrodku. A potrzeba podłączyc ludków na wczoraj.

Tytuł:
Użytkownik

przewodziki mozna by połozyc na lewo ale jak mi straz miejscka wpadnieto mam pozamiatane

Tytuł:
Użytkownik

Chce sie przsebic tym zakichanym wi-fi przez ten budynek niech tam ludziom brzęczy w uszach jak od ruskich radarów ale niech będzie ten net po drugiej stronie, nie mam to byc rozwiązanie stałe to tylko tymczasowo bałwan jestem sie sprawa cała z urzędami nie wyklaruje, Prędkość oczekiwana to taka zeby gg działało i www, poczta i to starczy , Koszty do 2000 PLN Liczy sie efekt, Sposob przejscia sygnału po obejsciu wszystkiego tylko bezposrednio przez budynek nad pod górą dołem ani inaczej sie nie da, Trzeba przezbuydynek , wiem coś o strefie fresnela i takich tam naczytałem sie ale nie mam praktyki i z mojej wiedzy wynika ze nie moge tego zrobic natomiast dzisiaj dostałem pare odpowiedzi ze mozna sprobowac jak niewyjdzie to sprzęt do zwrotu ... tylko ze nie o to chodzi ja potrzebuje rozwiązania które chociaz 50 / 50 może zadziałać a nie takie które nie zadziała. Potrzebny sprzet który ma szanse to zrealizowac a nie taki który napewno tego nie zrobi Proponują mi anteny sioatkowe i do tego jakies AP nie wiem dlaczego ap a nie siecówki ale napewno ma to swoj powód, Pozatym widziałem anteny 5 Ghz na allegro moze takie zastosowac ale one chyba nie do końca legalne w polsce.

Tytuł:
Użytkownik

chodzi o to ze kary mają przewaznie 14-15dbi, czasami 17dbi (i nie wierz temu co pisza na allegro, bo znam przypadki ze na aukcji jest napisane 17-18dbi a karta ma napisane z tyłu 14-+1)..
AP spotyka sie mocniejsze.
nikt ci nie zagwarantuje ze jakies rozwiązanie zadziała.... dlaczego? bo to wszystko zalezy od wielu czynników...
jak sie mnie pytasz czy na 100% to zadziała to na pewno odpowiem ze nie... bo jest prawdopodobieństwo ze to bedzie działało ale nie jest to 100% nie jest to nawet 50%....
najlepiej bylo by to przetestować...
gdybys mógł od kogoś wziąść sprzęt na przetestowanie i jakby nie wyszło zebbys mógł oddać.

Tytuł:
PGF

daniox4 pisze:
Cytuj:
Hehe , dobre :lol: ... To już taniej przyjdzie okablować :) .i to pod ziemią :roll:

a switcha też zakopie :lol: ? (to przecież 300m, będzie musiał jakoś wzmocnić sygnał)

Puść grubym koncentrykiem albo światłowodem 8) .

A tak poważnie :
użyj anten szerokokątnych - jakichś paneli typu quad/biquad , dwóch APków . Nie używaj kierunkowych - przez budynek i tak się nie przebijesz ale masz szansę uzyskać sygnał z odbicia . Mi nic do głowy więcej nie przychodzi ....

Tytuł:
Użytkownik

A jesli w budynku są okna na przestrzał budynku czy to poprawia sytuacje

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.