Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 9 lipca 2025, 19:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam!
Wiem że podobny temat był już poruszany ale bez doraźnego skutku.
Awięc: Mam neostrade modem thompson co za tym idzie oczywiście połączenie z internetem odbywa się na interfeisie ppp0 i tu pojawia się problem....
Przy starcie systemu oczywiście startuje tez automatycznie niceshaper ale ze skutkiem następującym:
"Device "ppp0" does not exist.
Ip Command not found of device ppp0 does not exist
quit..."
Oczywiście jest to dla mnie jak najbardziej zrozumiałe po prostu interfejsu ppp0 w momencie odpalania niceshapera nie ma i dlatego tez niceshaper sie nie uruchamia, jeżeli uruchomię go ręcznie poleceniem "niceshaper start" gdy podniesiony już jest interfejs ppp0 oczywiście działa.
A teraz konsensus: Czy ma ktoś sposób bądź pomysł na to aby niceshaper odpalał się dopiero po podniesieniu się interfejsu ppp0 ???
Tak jak pisałem na początku taki temat był już na forum ale wtedy jako rozwiązanie ktoś podał aby użyć polecenia sleep ale to nie zawsze zdaje egzamin…
Pozdrawiam i z góry dziękuje za jaką kolwiek pomoc…

Tytuł:
to juz drugi raz ten temat jest poruszony. a probowal moze wielmozny pan wpisac niceshaper'a nie do daemonow w rc.conf tylko do pliku /etc/ppp/ip-up ?????

jak nie to niech sprobuje a wtedy nie bedzie klopotu.....

a teraz moja refleksja na temat tego postu....mowisz ze nie bylo wyraznego konsensusu. a sprawdziles moze czy ten przyklad wyzej wypisany dziala ? bo z tego co wiem DZIAŁA !!! a Ciebie widać bawi zadawanie sto razy tych samych pytań i nie czytanie odpowiedzi. no nic....warto zadać Twoim zdaniem dwa razy takie same pytanie i otrzymać dwa razy taką samą odpowiedź....gratuluje

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze: konsensus to porozumienie osiągniete w wyniku dyskusji, zazwyczaj wymaga kompromisów. W tym wypadku nie ma mowy o konsensusie, ani enie był on potrzebny - chyba że dyskusje podejmowalibyśmy z niceshaperem, żeby go namówić :)
Sprawa jest oczywista, w przypadku neo, trzeba dodawać niceshapera do ip-up.
Osobiście radziłem dodawać wyłączanie go do ip-down, aby restartować go przy ponownym nawiązaniu połączenia.

Tytuł:

osobiście miałem indentyczny problem na początku pomogło przesuniecie wpisu niceshaper na sam koniec DAEMONS i było wszystko ok

Tytuł:
PGF

Mam pytanie do adminow uruchamiajacych niceshapera w inny sposob niz z ip-up (oczywiscie chodzi mi o posiadaczy neozdrady) jak zachowje sie on (niceshaper oczywiscie a nie admin) w momencie tradycyjnej codziennej zmiany IP gdy to interfejs ppp0 przestaje na chwile istniec.

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.