Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 6 lipca 2025, 20:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
witam.
mam dostep do internetu przez siec radiowa (karta plant wl-8303, chipset rtl8180) serwer na win2k server i udostepnienie do domowej sieci przez karte realtek rtl8029(as) i switch. niestety win2k nie daje wszystkiego co bym chcial (chocby przekierowanie portow). chcialbym na tym serwerze zainstalowac ndd, ale jako ze to sa moje poczatki z linuxem, nie wiem co i jak. szukajac tu na forum nie znalazlem nic o karcie wl-8303. znalazlem tylko to http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=7050&highlight=8180 o karcie z chipsetem rtl8180. mam pytania, czy taki zestaw (karty) wogole da sie uruchomic i skonfigurowac w ndd i czy gdzies znajde co i jak pozmieniac w konfiguracji aby to zaczelo dzialac, bo sama instalacja nnd wydaje mi sie pojdzie dosc bez problemowo, tylko te dziwne karty :-).

pozdr.

Tytuł:
Honorowy Admin

Dodatkowe sterowniki do 8180 zostały skompilowane i zdaje się, że ktoś to uruchamiał, zaś sieciówka też powinna działać.

Tytuł:
dzieki za dobra wiadomosc, w takim przypadku powinno nie byc tak strasznie :-) w poniedzialek sporobuje zzainstalowac nnd. w razie problemow bede pytal.

pozdr.

Tytuł:
prawde mowiac myslalem ze bedzie latwiej. ale i tak jest niezle. narazie pomine fakt karty radiowej, bo nie wgralem jeszcze serownikow. ale mam pytanie o karte sieciowa z rtl8029. znalazlem ze ta karta powinna dzialac ze sterami od ne2000 na pci (ten sam chipset). po zainstalowaniu nnd i skonfigurowaniu polaczen sieciowych, teoretycznie wszystko z ta karta jest dobrze (moim zdaniem, nnd przy starcie nie pokazuje zadnych bledow jesli chodzi o te karte). jednak gdy podlaczam drugiego kompa z winda pod ta karte (kabel skretka) i puszczam pinga na adres 192.168.0.1 (192.168.0 taki dalem poczatek podsieci przy konfiguracji), ten nie odpowiada. moje pytanie, czy nnd odpowiada na ping i jak sprawdzic jaki adres ip nnd nadalo tej karcie.

pozdr.

Tytuł:
MODERATOR

Roswell pisze:
czy nnd odpowiada na ping i jak sprawdzic jaki adres ip nnd nadalo tej karcie.

jeśli nie zabroniłeś odpowiadać na pingi to odpowiada. adres karty znajdziesz wydając polecenie:
ifconfig ethx

gdzie x to jest numer karty.

Przy okazji - zgłoś do Mantisa brak modułu do 8129. Z ne2000 nie zawsze działa.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.