Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 15:30

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
1. Jak w NND kontrolować liczbę połączeń tcp/udp, tak aby konkretny komp w mojej sieci nie mógł nawiązać jednocześnie np. 2000 połączeń, a tylko tyle ile mi się widzi (czyli np. 100) ?
2. Jak spowodować żeby połączenia nie wisiały tydzień czasu, pomimo iż komputer, który je nawiązał jest już daaaawno wyłączony?

Mam. DSL@1MB i NND/styczeń 2005 + niceshaper + statystyki zciecha + MLdonkey + named (do keszowania nazw DNS).
Wszystko pięknie hula od miesiąca i nie bałwan jestem żeby się zatkało przez takie małe niedopatrzenie... (i z pomocą przerośniętych osiołków)

Tytuł:
PGF

: [/] [] ()
echo "7200" >/proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established
iptables -A FORWARD -s 192.168.0.1/24 -p tcp --tcp-flags SYN,RST,ACK SYN -m connlimit --connlimit-above 200 --connlimit-mask 32 -j DROP

Obrazek

Tytuł:
Choć jeszcze nie zdšżyłem tego wcielić w życie (a i procesy myślowe potrzebne do przeprowadzenia analizy informatycznej trochę potrwają w moim mózgu) pragnę serdecznie podziękować za błyskawiczną odpowiedź, a w zamian obiecuję pomóc drugiej osobie z forum w potrzebie o ile - ma się rozumieć - rozumu starczy... i myślenie mnie nie zabije :D

Tytuł:
No już obadałem pierwszą linijkę...
w tym pliku było wpisane 432000 (sekund?)... co daje równo 5 dni dla połączeń typu ESTABILISHED... czy wpisanie 7200 oznacza, że nawet jak to połączenie będzie INTENSYWNIE wykorzystywane TO i TAK zostanie zerwane przez serwer po 2 godzinach???

Tytuł:
PGF

Nie, sprawe to wyjasnialem juz tu na forum w jakims wątku.
Kazdy przeslany pakiet powoduje ponowne "ustawienie licznika"
Tak na dobra sprawę to zapis w conntrack nie jest potrzebny przy wysyłaniu pakietu, ale przy odbieraniu, zeby maszyna maskująca (router z maskarada) wiedziala gdzie przeslac pakiet do jakiego klienta (nalezy rozumiec ze powinien on byc skierowany do kompa, który pakiet "zamówił" a nie do jakiegos innego). Jesli pakiet taki przyjdzie po 5 dniach !! od "ostatniego zamówienia" to trafi do /dev/null

Obrazek

Tytuł:
Skoro tak, to nie widzę powodu aby trzymać informację o połączeniu nawet te 2 godziny od przesłania ostatniego pakietu. U mnie na starym (pierwszym) serwerze z FreeSCO (drugie łącze DSL) w /rc/rc_masq
jest wpisane:
Cytuj:
ipfwadm -M -s 720 10 60 # Timeouts TCP, after TCP, UDP
i wszystko działa bezproblemowo już ponad rok.
Tylko ostatnio zaczęło się coś dziać dziwnego - zrywało połączenie na 20 minut dwa razy dziennie w związku z czym dzisiaj zadzwoniłem do TePSY w wyniku czego zaktualizowany został firmware w modemie i ponoć to ma pomóc. Przy okazji dowiedziałem się, że ichni modem obsługuje do 2500 połączeń. Co za ciekawy zbieg okoliczności, bo w Pana statystykach odbywa się logowanie do pliku po przekroczeniu właśnie 2500 połączeń. Czyżby telekomunikacja także miała załączone śledzenie połączeń/IP i blokowanie po przekroczeniu limitu ?? A może to tylko - jak pisałem - czysty zbieg okoliczności...

Panie ZCiech - wielkie dzięki za wyjaśnienia i za ogromny dydaktyczny wkład na łamach forum (i reszty internetu). Gorąco pozdrawiam!!!

Tytuł:
Użytkownik

czy linijke z connlimit moge wpisac zaraz po echo, czy jest konkretne miejsce w którym to ma być. mam standardowego firewala i tak go edytuje.
pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

Jak dla mnie to można cały zapis umieścić w rc.local i powinien działać - proszę o sprostowanie jeżeli się mylę :)
Można również regułkę z iptables umieścić w pliku firewalla, kwestia jeszcze czy jest u ciebie plik iptables.rules.

Tytuł:
Użytkownik

tak jak napisałem mam standardowego firewalla czyli /etc/iptables/*firewall.
chcę zrobić ograniczenie połączeń do 80 dla każdego usera, bo mi radio zapycha. chyba powinno wystarczyć. a czy ograniczanie połączeń powoduje spowalnianie łącza u usera tak jak niceshaper. bo jak user zapcha sobie upload to mu troszke słabo to działa. nie krytykuje niceshapera bo jestem z niego bardzo zadowolony. chyba będe stawiał firewalla czerwa, tak go wszyscy zachwalają, ale musze sobie przetrenować na jakiejś maszynie innej, bo sie nie znam za bardzo na iptables.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.