Albercik pisze:
Jak napisałem - miałem pod ręką to wkleiłem , ale skoro tak to .... Podyskutujmy :
ano podyskutujmy

Albercik pisze:
Mis' pisze:
1. wiele z przytoczonych przez ciebie poleceń nie będzie adminowi sieci osiedlowej nigdy potrzebna. Szczególnie adminowi NND.
Których ?? Admin NND to jakiś "okrojony" admin ? Tylko nie takie uzasadnienia , błagam .
Zacznijmy od definicji, a właściwie mojej wizji "admina NND" (popartej jednak tym co czytam na forum i tym co znajduję w swojej skrzynce PM):
"admin NND" to zazwyczaj osoba mająca małe doświadczenie w administrowaniu systemami uniksowymi, poszedłbym dalej - mająca małe doświadczenie w administorwaniu siecią bez względu na system o który sieć ta jest oparta. sieć zazwyczaj służy do udostępniania internetu kilku/kilkunastu użytkownikom pracującym zazwyczaj pod Windows.
Z powyższego wynika, że "admin NND" powinien unikać jak ognia udostępniania użytkownikom shella na serwerze, powinien unikać uruchamiania usług, których nie potrafi poprawnie skonfigurować.
Tyle definicji.
Teraz jakie z wymienionych przez ciebie poleceń nie będą przydatne adminowi z opisu powyżej:
finger
wall
rwall
talk
ruser
mesg
write
who
w
users
ponieważ te polecenia odnoszą się do użytkowników pracujących w systemie (lokalnie bądź zdalnie)
polecenia, których admin z opisu powyżej
raczej nie będzie potrzebował:
adduser
newgroup
ponieważ z założenia nasz "admin NND" nie powinien dawać shella na serwerze.
Nie chce mi się sprawdzać jaki to procent wszystkich poleceń. które wkleiłeś, ale odnosze wrażenie że znaczny.
Albercik pisze:
Mis' pisze:
3. wkleiłeś kobyłę, którą mogłeś wystawić na www a tu dać tylko link. Naprawdę uważasz że ktoś to przeczyta w calości (szczególnie biorąc pod uwagę pkt.2)
patrz ad.1
tego przyznam że nie rozumiem, co ma pkt 1 do wklejenia linku zamiast tego tekstu?
I jeszcze na koniec - polecenie
mvdir - jak używam linuksa od kilku lat tak z tym się nie spotkałem... sprawdziłem na dwóch różnych dystrybucjach jakie mam i w żadnej z nich tego nie ma. Nie oznacza to oczywiście, że takie polecenie nie istnieje, ale jaki byłby jego cel i czym maiłoby się różnić od zwykłego
mv?