czerwo pisze:
Mis` zgdzam sie z przedmowcami ze jest to troche zle rozwiazane, akurat przytoczyles temat firewalla z ktorym walcze od dluzszego czasu ;/ ostatnio instalowalem pakiet devel i oczywiscie podmienil mi plik firewall mimo tego ze o tym nie wiedzialem!!
rozumiem, że instalowałeś zestaw pakeitów developerskich. Który z tych pakietów podmienił ci /etc/iptables/firewall? bo o ile wiem to ten plik jest tylko w pakiecie iptables, a ten jest instalowany domyślnie i nie jest wśród pakeitów developerskich. Jesli możesz zrobić:
pacman -Qo /etc/iptables/firewall
i pokazać wynik to poprawimy to.
czerwo pisze:
Dlaczego jak instalujemy jakis pakiet nie pokazuje nam co ten pakiet zawiera i co bedzie podmieniane!!
z dwóch powodów -
1. i tak tego nie przeczytasz, a nawet jeśli to ile plików jesteś w stanie zapamiętać? kilkanaście? a w niektórych pakietach jest kilkaset plików... weź taki pakiet "dev" naprawdę chcesz żeby wyświetlał kilkatysięcy plików? albo termcap... wiem że to skrajne przypadki, ale nawet kilkadziesiąt plików jest nie do zapamiętania.
2. na etapie przed zainstalowaniem pacman nie wie jakie pliki będą podmienione. Dopiero po instalacji i uaktualnieniu bazy pakietów pacman ma dostęp do takiej informacji (pacman -Ql pakiet listuje zawartość pakietu)
czerwo pisze:
Ja sie teraz wycwanilem i sciagma pakiet na dysk przegladam zawartosc, przeglam install i dopiero instaluje.
bardzo mądrze... tylko że w większości przypadków i tak niestety nieskuteczne. Naprawdę znasz funkcję każdego pliku w systemie i wiesz czym grozi/co daje podmiana? ja nie... dlatego zakładam, że mogę wierzyć autorom programu, i dlatego wolę nie dodawać żadnych pakietów, które są "mało znane".
Poza tym powiedz jak porównujesz pakiety o kilkuset plikach?
czerwo pisze:
Ten sam problem jest jak sie robi instalacje pakietu i zawiera on pliczek ktory jest juz w systemie wylatuje z bledem czemu nie spyta sie czy nadpisac??
wiesz, to pytanie powinieneś zadać autorowi pacmana... a ja nim niestety nie jestem. Ale rozumiem filozofię takiego postępowania - jeśli podczas instalacji pakietu pacman napotka plik, ktory już jest w systemie, a jednocześnie znajduje się w pakiecie to domyślnie zakłada że wiedziałeś co robisz instalując/tworząc taki plik. więc grzecznie cię informuje, że taki plik wywołał konflikt i się wycofuje. teraz tylko od ciebie zależy czy uruchomisz acmana z opcją -f
Jak widzisz, efekt dokładnie taki jak chciałeś, tyle że musisz wpisać dwukrotnie polecenie istalacji pakietu...
czerwo pisze:
Staram sie "pisac" firewall dla nnd i zrozum ze wyzucanie wszystkiego do pliku z bałwan jestem jest denerwujace i wrecz niemozliwe do zrobienia mozna ale po co??
nie rozumiem tego zdania - piszesz, że jest "wręcz niemożliwe" a zaraz potem "można ale po co".... rozjaśnij...
czerwo pisze:
Tak samo jest problem z firewallem na co sie uparles dalczego firewall stop nie daje pelnego dostepu tylko go odcian?? Co 2 user sie na to nadziewa ;/
Ok fakt uparłem się... może to wina przyzwyczajeń - do tej pory wszystkie firewalle z którymi miałem do czynienia tak działały. Poza tym wydaje mi się to bezpieczniejsze. ale nie upieram się żeby nie dodać opcji "open" (czy jakkolwiek to nazwać) tak aby polecenie
/etc/rc.d/iptables open
ruchamiało tylko maskaradę i ustawiało wszystkie łańcuchy na ACCEPT. Ja z tego nie skorzystam, ale skoro inii potrzebują...
czerwo pisze:
IMHO niech pacman wypisze co zawiera paczka i co bedize uaktualnial
jak pisałem powyżej - nie jestem autorem pacmana.
czerwo pisze:
bo jak zobacze na liscie pliki o ktorych wiem ze nie chce ich uaktualniac
a jak nie będziesz wiedział?
czerwo pisze:
ma jajko 2.4.30 a standardowe jest 2.4.24 pacman robi upgrade jajka, wszystkiego jak leci ;/
nie ma oficjalnego pakietu 2.4.30... są natomiast co najmniej dwie wersje testowe. Jeśli ktoś się decyduje na instalację pakietu w wersji testowej, lub z nieoficjalnego repozytorium to chyba wie co robi. Bo jeśli nie wie i instaluje pomimo to, to mi go wcale nie żal jeśli ma problemy...