Kipa pisze:
Zapodaj wersję samby i adres skąd ściągnąłeś pakiecik, zaraz przetestuję.
Czy możesz podać jaki transfer uzyskujesz
Wersja samby chyba najnowsza, w każdym razie pakiet teży u mnie na serwerze w dziale pakiety (to jest to co ma 4,7 MB).
Nie mierzyłem transferu, ponieważ większość narzędzi jakie mam nie potrafi przeprowadzać pomiaru na linuksach. Jednak gołym okiem widać że nie jest źle, przy standardowym obciążeniu gdy kilka userów ma otwarte pliki kopiowanie na sambę filmu 700MB trwa koło 5-7 minut, kopiowanie z samby trochę dłużej (odczyt jest wolniejszy przy dużych plikach na oko o jakieś 25% - nie wiem dlaczego).
Kipa pisze:
i co w tym czasie
numion pokazuje.
Ten miernik to można o kant dupy potłuc, przed chwilą sprawdzałem na dobrze obciążonym łączu pokazuje mi od 5000 do 10000 kbps (kilobitów na sekundę), a to jest około 5 do 10 razyu więcej niż ma SDI... Chyba nie działa najsprawniej.
Kipa pisze:
Co do sprzętu, to postawiłem wszystko na duronie 850MHz z 128MB (freesco obsłużyło tylko 64MB

). Pliki MP3 razem z 90MB kopiowało się ponad godzinę (z winzgrozy po sieci pociągnąłem od kumpla chyba w niecałą minutę)
U mnie tak było na starej sambie i celeronie 400. Chwilami szło się pociąć np. nero pokazywał przy nagrywaniu transfer rzędu 90 kB/s przy wypalaniu z dysku sieciowego, a momentami szło nawet poniżej 10kB/s. Po prostu to była tragedia

Kipa pisze:
Wspomnę tylko, że w tym czasie nie było mowy o przyzwoitym transferze do i z internetu.
U mnie ze starą sambą też tak było. W tym momencie samba nie wpływa na transfer z internetu.
Obciążenie procka przy kopiowaniu - około 30%, jak jest dużo userów na sambie to nawet dochodzi do 80%, ale necik działa elegancko. Jedynie lokalne ftp (po lanie) znacząco zwalnia podczas działania samby, normalnie uzyskuję transfery rzędu 4,5 MB/s jak samba dostaje w palnik to przez ftp transfer spada poniżej 1MB.
Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że freesco nie może konkurować z dużymi linuksami jako serwer plików (traci gdzieś 30% na wydajności w porównaniu do Mandrake 9 na tej samej maszynie, przy operacjach na dużej ilości bardzo małych plików nawet jeszcze więcej), ale na pewno działa wystarczająco dobrze żeby nie stawiać dodatkowego kompa.
Mój sprzęt:
http://www.area57.one.pl/router.html