Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 13:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mam ustawione dwie sieciówki , jedna dla IPS a druga 10.0.0.1 MASKA 255.255.255.0 Z poziomu freesco normalnie pinguje mi strony np. ping www.wp.pl ale już jakiś komputer podłączony do switcha (a switch do FREESCO) nie widzi Freesco!!! Sprawdzalem juz wszystkie mozliwe kombinacje

PROSZĘ O POMOC!!!!

Tytuł:
Użytkownik

Jak sprawdzałeś wszystkie możliwe kombinacje - to napewno magia! ;)

A tak poważnie, może podaj więcej sczzegółów odnośnie konfiguracji. Jakie adresy, jakie kable, jakie karty - przyczyn może być wiele.

Tytuł: PROBLEM
Użytkownik

A więc tak.
Karty sieciowe są sprawdzone(działają) z konsoli routera pinguje bez problemu różne strony w necie , lecz już komputera podpiętego pod switcha nie pinguje , i ten sam komputer też nie pinguje freesco.

a to są ustawienia:

eth0
numer IP: tam wstawiam IP od Polpaku 83.17 i jakieś tam cyferki
MASKA: 255.255.255.252 maska od polpaku
i dnsy: 194.204.159.1 i drugi 194.204.152.34

eth1
IP: 10.0.0.1
MASKA: 255.255.255.0

i dalej w ustawieniach jest numer bramki i tam wstawiam numer od polpaku.
W tego co wnioskuje to ustawienia eth0 są DOBRE PONIEWAŻ BEZ PROBLEMU ŚCIĄGAM PAKIETY I TAK JAK PISAŁEM WYŻEJ PINGUJE WSZYSTKIE STRONKI Z NETU.
Także cos jest z ustawieniami freesco , bo kable mam sprawne(zapożyczone oryginalne nie krosowane kable od Acces pointów)

i jeszcze kilka pytan:

podłączałem freesco kablem skrosowanym pod switcha czyli wnioskuje ze trzeba kabelkiem zwyklym , i tak mam podłączone , modem od polpaku takze kablem zwyklym , kabel skrosowany nie dziala.

Jaka dystrybucja freesco do INTERNETDSL jest najlepsza??spróbuje dzisiaj zainstalowac freesco-034.

Proszę o POMOC!!!!!!

Tytuł: Re: PROBLEM
Użytkownik

hds23 pisze:
A więc tak.
Karty sieciowe są sprawdzone(działają) z konsoli routera pinguje bez problemu różne strony w necie , lecz już komputera podpiętego pod switcha nie pinguje , i ten sam komputer też nie pinguje freesco.

Co świadczy o tym że konfigurację WAN masz ok.

hds23 pisze:
Także cos jest z ustawieniami freesco , bo kable mam sprawne(zapożyczone oryginalne nie krosowane kable od Acces pointów)

a możesz napisać takie info:
1.jakie masz ustawienia tcp/ip na komputerze z którego się nie umiesz dopingować?
2. czy zmieniałeś switch'a ( z reguły switchom jest wszystko jedno czy kable są skrosowane czy nie :) )
3. Czy odpowiada ping 10.0.0.1 puszczony z Freesco
4. Co pokazuje polecenie ifconfig
5. Czy z Freesco też nie można puścić ping'a do komputera za switchem

hds23 pisze:
Jaka dystrybucja freesco do INTERNETDSL jest najlepsza??

Ja mam od dwóch lat Freesco 0.2.7 i nie narzekam. Każda dystrybucja ma swoje wady i zalety, ale wydaje mi się że do 0.2.7 znajdziesz najwięcej polskich dodatków i opisów.

P.S. Może zamień kabelki przy routerze :)

Tytuł:
Użytkownik

1.
Na komputerze za switchem mam
IP: 10.0.0.2
MASKA: 255.255.255.0

2.

Próbowałem pingowac ten komputer przez switcha ale takze podlaczonego bezposrednio do freesco i nic.

3.
A pingowac 10.0.0.1 czyli karte eth1 tak??nie próbowałem , spróbuje :) ale co to mi da??

4.

A polecenia ipconfig nie probowałem , spróbuje :)
5.
z freesco tez nie da sie puscic pinga do kompa z numerem 10.0.0.2

Tytuł:

Może poczytaj jeszcze coś o konfiguacji http://www.freesco.internetdsl.pl/plik/doku/info_2.0.pdf,a jak przedstawia się sprawa z diodami na switch'u, może spróbuj połączyć bespośrednio router z komputerem klienta (kablem skrosowanym), zobacz do logów systemowych.

Ostatnio zmieniony czwartek, 19 maja 2005, 18:39 przez marek_kkk, łącznie zmieniany 2 razy

Użytkownik

Mam internet 1mbit dsl ze stałym IP

jak mam ustawic freesco 027 z dwoma sieciówkami zeby mi dzialalo!!!

Chce miec siec z numerami 10.0.0.2 do 10.0.0.150

Próbowałem już wszystkiego jw. i nic!!!!!
prosze wyslac jakies wskazówki na hds231@wp.pl bo juz mnie szlag trafia!!

Z góry dzięki

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Chce miec siec z numerami 10.0.0.2 do 10.0.0.150

Skoro chcesz mieć taki zakres IP, to niech zgadnę.. jest to szkolna pracownia lub sieć w firmie/instytucji gdzie serwerem wcześniej był Windows NT.
Jeśli tak było, to sugeruję się nie przejmowac dotychczasową adresacją sieci, bo w takich sieciach klienty dostawały net z dhcp i jest im obojętne, jaki dostaną adres.
Natomiast co do samej konfiguracji Freesco, to sprawdź przy starcie, czy się uruchamiają obydwie sieci. Jeśli masz dwie karty i obydwie są ok, to na ekranie nie będzie komunikatu o błędzie.
Konfigurację należy robić jako "ethernet router".

Tytuł:
Użytkownik

A właśnie przy starcie systemu mam tylko jakis komunikat o starcie eth0(oprocz tego oczywiscie inne komunikaty sie pokazują) i nic nie ma dalej o eth1.
A tak ps. to jest to siec u mnie w miescie , chce zrobic podzial pasma na polaczeniu radiowym.

Tytuł:
Honorowy Admin

Zatem system nie widzi drugiej sieciówki i od tego należało zacząć. Po pierwsze jaka to sieciówka? Może wystarczyłoby zmienić na inną, standardowe realteki dobrze się sprawdzają.
Polecenie ifconfig pokaże ci interfejsy - musi być eth0 i eth1, jeśli nie ma to znaczy, że musisz pokombinować z tymi kartami.
Po drugie Freesco może się sprawdzić jako router dla małych sieci, wg mnie do trzydziestu komputerów. Biorę tu pod uwagę konieczność zainstalowania justice, bo inaczej łatwo dojdzie do zapchania łącza.
Preferuję też zakres sieci 192.168.x.x z maską 255.255.255.0 bo w małych sieciach wiele ustawień potem jest prostszych.

Tytuł:
Użytkownik

To jest sieciówka na pł.gł. firmy Intel.

Mam gdzies drugą realteka , ją włożę tam a tą trefna intela wyłącze w biosie.

A adresy 10.0.x.x nie moga byc??
A tak ps to jaka jest maska podsieci do 10.0.x.x???

Tytuł:
Użytkownik

Mam jeszcze jedno pytanko.

Po freesco postawiony bedzie switch a pod switcha 4 acces pointy.
Zeby ustawic DHCP musze ustawic IP i MACi wszystkich AP i klientów po stronie ostatniego AP żeby serwer DHCP działał poprawnie??
Czy AP nie mają maskowania adresów??

Tytuł:
Użytkownik

Mam jeszcze pytanko , jeżeli ustawie opcje DHCP we freesco(wzystkie adresy IP i MAC kompów i na kompach ustawie zeby pobieral adres ip z dhcp) lecz na Acces Pointach nie mam opcji automatycznego pobierania ip z dhcp.
Chodzi mi o to czy po ustawieniu dhcp na freesco i wpisaniu ip i mac Acces pointow , a na acces pointach beda ustawione IP takie same jak w dhcp to bedzie to dzialac prawidlowo??

Tytuł:
Honorowy Admin

No cóż do sieciówke Intela na płyciwe chyba był moduł dodatkowy, który trzeba wgrać na dyskietkę do /mnt/router/drv. Jednak nie gwarantuję, że to akurat taki moduł do akurat twojej sieciówki...
Co do pytań pozostałych... Możesz sobie ustalać adresy z puli jaką tylko chcesz... twoja sprawa i gajowego Maruchy... może to być 10.x.x.x i maska 255.0.0.0 - tylko czy potem nad tym zapanujesz to inna sprawa...
Co do DHCP, o ile zrozumiałem dość zagmatwane pytanie. Jeśli AP są przezroczyste, to nie ma problemu. Serwer nada IP każdemu komputerowi.
PS. Jeśli planujesz założyć komercyjną sieć, to daj pół roku ludziom za darmo, zanim się nie nauczysz czegoś :) bo czeka cię naprawdę ciężka szkołą życia :D

Tytuł:
Użytkownik

Sieć na freesco mialem 3 lata temu na SDI , pozniej przez dwa lata NEO na routerku asmax a teraz dsl1mbit na routerku takze asmaxa tyle ze chce sie przesiasc na FREESCO.

Narazie chce administrowac tylko siecia kablowa , poniej pomysle nad administrowaniem przez freesco radiówkami.

o ile dobrze zrozumiałem twoje posty, chcesz zrobic na radiu internet, udzielę Ci kilka dobrych rad:

1) DHCP-spoko, ale jak potem zalogujesz się na AP-ka skoro on tez będzie miał IP z DHCP, więc musisz pomyślec nad tym, by nie szukac AP-ka w gąszczu innych kompów, pozatym skoro chcesz tak dużo osób podpiąć do radia to cena JEDNEGO DOBREGO=1000 z(chipset PRISM-2,5, lub HERMESł (oczywiście z izolacją klientów-inaczej szlag trafi całą twoją radiówkę, jak userzy będą się widzeli).
2) Tak jak pisał MAciek - freesco jest za słabe na tyle osób - ja proponuję ci NND-jest dobre i bardziej rozbudowane, możesz tam "przyciąć pasmo", jest DHCP i wiele innych rzeczy - NND Freesco -polecam
3) Sam miałem sieć na 24 kompach, które chodziły z nędznego routerka (wszystko pod SDI), wyglądało tak, że jak wszyscy siedli do netu - routerek nie nadążał i wszystko siadało - teraz mam NND i jest spoko

ps. zresztą do jednego AP-ka nie podpinaj więcej niż 30 osób, chyba że to jest ORINOCO lub coś w tym gatunku

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.