Cytuj:
I jeszcze jedno. Jesli mam w kompie 2 sieciowki to jak pozdc ktora jest eth0 a ktora eth1 czyli gdzie podlaczyc PLANETA a gdzie Switcha?
Jeżeli są to dwie różne karty sieciowe, lub znasz ich MAC adresy to możesz zobaczyć to w logach kernela po starcie systemu.
katalog /var/log/ i tam w pliku 'kernel' powinieneś znaleźć np coś takiego:
Cytuj:
router_nnd kernel: eth1: SiS 900 PCI Fast Ethernet at 0xdc00, IRQ 12, 00:d0:09:f8:e8:0f.
....
router_nnd kernel: eth0: RealTek RTL8139 at 0xd082ae00, 00:40:f4:73:f2:c1, IRQ 11
Inny sposób to podłączyć tylko planeta do jednej karty i zrobić
ping 10.0.1.1 Jeśli zacznie odpowiadać to jest to eth0, a gdy nie to podłączasz go do drugiej karty i tu próbujesz (zatrzymanie polecenia ping = Ctrl+C).
Najpierw jednak proponuję Tobie podłączyć do planeta dowolny komputer,
zalogować się do niego i sprawdzić jeszcze raz jaki on ma adres i maskę sieciową, bo tu w Twoich postach są pewne niejasności. Piszesz, że adres jest 10.0.1.1, o masce nie wspominasz. Zwykle adres tego typu modemów ma ostanią cyfrę adresu IP (ustawienia fabryczne !) ustawioną na 2, a nie na 1.
Sprawdź też maskę i jeśli jest inaczej, to ustaw na 255.255.255.0
Jeszcze raz
Adres planeta to jest Twoja
brama
(tu różnimy się z kolegą Zciechem, bo ja zakładałem, że bardziej prawdopodobne są nastawy fabryczne, natomiast Zciech przyjmował, że adres modemu to 10.0.1.1)
Sprawdź to, bo inaczej
nie zadziała !