Witam
Jeżeli to może pomóc jakoś to już opisuje.
To moje drugie podejście do NND bo przy pierwszym parę miesięcy temu puściły mi nerwy i wywaliłem płytę z NND za okno

Ps Jeszcze poprzednia wersja.
Teraz aktualna wersja iso ten sam komp na którym działa bez żadnych zwisów freesco 0,27 >> parę miesięcy nie resetowany<<.
amd K6 233 256 ram hd 1,2 wd cawiar karty sieciowe 3com 10/100.
Instalacja. Wiele błędów różnych miedzy innymi koło 20 razy kermel panic ...bla.bla.bla.
udało się zainstalować >>>net_conf ..>>reboot >>>i dupa
zaczęło się ładować i tabela pełna krzaków ???? Już miałem zamiar odpuścić sobie po raz drugi > ale postanowiłem podstawiać co się da.
Winnym tego okazał się procesor

( dziwne bo całkowicie poprawnie pracuje na win 98 i freesco) . Wsadziłem taki sam AMD K6 233
instalacja poszła jak z płatka .
Dla tych co maja problem.
Sprawdzałem ww konfigurację tj. ram /procesor/ płytę gł . różnymi programami testowymi pod win 98 i wszystko było całkowicie ok a poza tym freesco działało na nim bez żadnych zwisów .Więc jeżeli macie problem przy instalacji pomieszajcie w sprzęcie bo NND ma swoje humory .
Odnośnie problemu squiga po wpisaniu pacman -S squid nic się nie działo natomiast pacman -Sy ok
Po błędnej instalacji jaka nastąpiła u mnie nie tylko squid ale apache ,bind, i inne pakiety nie chciały się zainstalować
Teraz zostaje konfiguracja no i porównanie pod względem niezawodności w porównaniu z freesco. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc..