Myślałem o NND, ale skoro router ma pracować w sypialni, to jednak wybrałem Freesco 032. Chodzi o hałas wentylatorów i HDD.
Ale nie o tym miałem pisać.
Jakoś przebrnąłem przez setup, ale nie wiem, jak wyedytować poszczególne pliki. Wiele postów przeczytałem, ale nikt, nie pisze, jak wyedytować dany plik.
1. Chcę skonfigurować DHCP i pododawać użytkowników, znalazłem instrukcję, ale chyba nie od freesco 032
http://www.freesco.pl/freesco/k_dhcp.php
2. Chcę wpisać regułkę rebotowania
w pliku /mnt/bootdev/router/etc/ppp/pppoe.opt , ale nie wiem, jak do niej się dostać, jak zapisać.
Instalowałem freesco wg instrukcji by MAC!EK, ale ona nie do końca pokrywa się z tym, co było na ekranie. Nawet nie mam nikogo znajomego mogącego mi pomóc.
3. Już po uruchomieniu freesco, zalogowaniu system czeka. "LINUX",
4. Jak uruchomić go do pracy jako router, by nawiązał połączenie, bo widzę, że nie próbuje go nawiązać,
5. Co zrobić, by po włączeniu sam się logował (nie oczekiwał na login i hasło) np. po zaniku napięcia? O elektrolicie wlutowanym równolegle z włącznikiem w płycie ATX czytałem.
To wszystko jest dla mnie kosmosem, choć nie tak odległym, jakby się mogło wydawać, jednakże jestem zmuszony postawić router na PC, bo mój router sprzętowy muszę odesłać do serwisu.
Proszę o jakąś konstruktywną pomoc
na początek w tych dwóch kwestiach.
Za wskazówki, podpowiedzi z góry wielkie dzięki.