Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 13:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
witam!
nikt nie odpisal na moj poprzedni post ale to nic dalem rady wszystko bałwan jestem tak jak chcialem poza mysql'em :(
sprawa wyglada tak: przez ostatnie 4 dni zajmowalem sie analiza bledow, czytaniem forum i tony ksiag potzrbnych do jednej rzeczy! (nie mam juz nerwow)
phpMyAdmin laduje sie pieknie, po polsku, zakladam nowe bazy ale wszystko na koncie root!! wpisujac mysqladmin -u user password 'userhaslo' dostaje komunikat:
mysqladmin: unable to change password; error 'You are using mySQL as an anonymous users and anonymous users are not allowed to change passwords'
poprostu what tha f$@&!!!!
poraz setny instalowalem odinstalowywalem mysql'a i za kazdym razem to samo!!! albo wogole nie chce sie logowac jako root albo loguje sie ale nie moge utworzyc nowego usera, poprostu draka.
bardzo prosze was o pomoc wiem ze temat byl poruszany ale zadna z metod nie zakonczyla sie sukcesem!!!moze macie inny patent na zabezpieczenia phpMyAdmin przed nieporzadanym wtargnieciem???
czy htacces pomoze dla znajomego ktory ma miec dostep do phpMyAdmin na haslo??? moze instalacja nowszego pakiety phpMyAdmin pomoze?? mam taz download.freesco.pl/.../phpMyAdmin
z gory dzieki za wasza pomoc

Tytuł:
Honorowy Admin

Jak byś napisał to po polsku, to może łatwiej byłoby coś poradzić.
Instalację MySQL należy przeprowadzić wg opisu na stronie nnd. Potem rozpakowac phpMyAdmin w katalogu dla www (konieczny apache i php oraz odpowiednie ustawienia. Zabezpieczenie phpMyAdmin to pliki .htaccess i .htpasswd. Ustawia się więc hasło dla użytkownika, który może przez przeglądarke wejśc do bazy. (htpasswd -c /home/httpd/html/phpMyAdmin/.htpasswd nazwa_usera).

Tytuł:
Sorry za nie jasne przedstawienie sprawy nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem mysql'a i php ale z jednym juz mi pomogles, ku wyjasnieniu:
czyli z tego co napisales rozumie ze zabezpieczajac katalog phpMyAdmin plikiem htacces dostep podczas logowania poprzez przegladarke bedzie mial uzytkownik do ktorego odnosi sie ten plik i informacje w nim zawarte??
instalacje mysql'a przeprowadzilem zgodnie z instrukcja na stronie NND w koncu udalo mi sie uruchomic wszystko wg wskazowek . wiec dla pewnosci: mam zainstalowany mySQL, apache + php, phpMyAdmin, proftpd wszystko skonfigurowane jak narazie dobrze, w kazdym razie dziala :) nasuwa mi sie jedno laickie pytanie: czy polecenie mysqladmin -u user password 'userhaslo' dodaje nowego uzytkownika do bazy danych tzn ktory ma dostep do bazy danych czy to ustawiam juz tylko w np htacces?? wiem ze powinienem zalozyc konto dla uzytkownika w phpMyAdmin ale po wprowadzeniu zmian w config.inc.php nie moge sie polaczyc z mySQL'em i tu jest ten problem po probie wykonania mysqladmin -u itp itd wywala mi blad taki jak podalem wyzej :( nie wiem co z tym robic.
sorry za zagmatwane wyjasnienia
z gory dzieki!!!!

Tytuł:
Honorowy Admin

Prawdę powiedziawszy, to ja zwykle pracuję na tym użytkowniku, którego zakładam podczas instalacji. Nie miałem nigdy potrzeby zakładać wielu użytkowników. Byc może należy to zrobić przez interfejs phpMyAdmin. Może zresztą się ktoś wypowie, kto to robił.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.