Widzę, że temat dojrzewa, a rozwiązania są równie niedoskonałe jak moje.
Z pewnością należałoby takie rozwiązanie oprzeć o skompilowane (szybko działające) programy jak to w opracowaniu z Krakowa (link powyżej).
Wniosek, należy poszukiwać, może coś się uda zastosować na FreeSCO.
Moje spojrzenie na przydził transferu jest taki:
1. Dynamiczny przydział wg ilości użytkowników - do dupy, w czasie w którym nikt nie ciągnie, osoba sięgająca do internetu dławi się, podczas gdy łącze stoi odłogiem.
2. Korekta przydziałau łącza wg aktywności użytkowników - (rozwiązanie z linka) jest zapewne znacznie lepsze od sztywnego przydziału, gdyż bierze pod uwagę obciążenie łącza i stara się go bardziej wykorzystać. Tu należało by zadać pytanie administratorom, którzy tego używają, jakie jest średnie procentowe wykorzystanie łącza.
3. Przydział korygowany wg ilości ściąganych danych - wydaje mi się bardziej sprawiedliwa, ale też nie wykorzystująca maksymalnej przpustowości łącza. Daje zato możliwość przydzielenia znacznie większego przydziału użytkownikowi, który w ostatnim czasie pobierał najmniej danych z internetu, natomiast drastycznie ograniczał je tym, którzy ostatnio bardzo efektywnie wykorzystywali łącze.
Niestety, żednej z opisanych metod nie można zastosować na FreeSCO
Moje skrypty to próby symulacji tej ostatniej metody, jednakże bez odpowiednich narzędzi wykonawczych w zakresie przydziału transferu, jest tylko marną próbą.