Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 16 lipca 2025, 21:51

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam

Potrzebuje pomocy przy konfiguracji polaczenia bezpzewodowego.
Posiadam AP OvisLink 1120-AP i poprzez niego chce podpiac do sieci LAN 2 uzytkownikow. Chce aby AP dzialal tak ze przypisuje IP pod maci kart uzytk a nie pod maca AP, w zwiazku z tym ze pierwszy raz mam do czynienia z siecia bezprzewodowa to prosze o pomoc w konfiguracji... Ponadto chcialbym aby uzytk musial jak najmniej konfigurowac na swoim komputerze gdyz sa to ludzie z komputerem na bakier...Jednoczesnie pasowalo by mi aby polaczenie bezprzewodowe bylo jakos szyfrowane...

Bardzo bym prosil o pomoc poprzez forum lub gg 3941850

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Wgraj sobie najnowsze oprogramowanie APLite - tam mozesz wyłączyć filtrowanie MAC - i po sprawie. Luknij tutaj: http://online.pl/pages/?q=node/175 :)

Tytuł:
Użytkownik

A nie mozna tego zrobic na standardowym oprogramowaniu??

Tytuł:
MODERATOR

Skoro serwer masz jak zakładam na NND to AP jest dla ciebie mało ważny... Dział jak zwykły switch. Czyli całość załatwiasz w dhcpd.conf i ARP. Jednyne co możesz zrobić w AP to włączyć filtrowanie po MAC żeby utrudnić włam do APka.

Tytuł:
Użytkownik

no tak mam serwer na NND i dhcp. A co jesli nie bede korzystal z serwera dhcp tylko podepne swoj komputer do APka wowczas uzytk ktorzy sa w tej samej podsieci nie moga wyslac mi pinga, jedynie ping dochodzi do APka... co wtedy?

Tytuł:
Użytkownik

sprawa druga to otoczenie sieciowe. Czy te 2 komputery beda widoczne w otoczeniu sieciowym LAN czy tylko beda widzialy siebie nawzajem w WLAN?

Sprawa druga to na co ma wplyw Jakosc Sygnaly ktora jest wskazywana w XPku w postaci kresek (5ciu) czy jak bedzie jakos Bardzo Niska to co wowczas bedzie sie dzialo? (kreska jedna)

Tytuł:
Pomyliły ci się chyba fora.
Przeszukaj archiwa grup dyskusyjnych (tylko nie pytaj co to NNTP):
wirelesslan.alt.pl
oraz grup na serwerach chipdrive.pl i cyberbajt.pl.
A moja rada :
Jeżeli nie masz pojecia o wifi nie zabieraj się za to.
Będziesz miał mase problemów i z byle pierdołą będziesz leciał na to forum (duże pingi, a dlaczego ,a zrywa itp).
Zanim podejmiesz się postawienia pierwszego AP poczytaj napierw tu:
http://www.urtip.gov.pl/urtip/index.html
potem 20 razy to:
http://milea.pl/pl/wlan-faq/
albo nawet 40 razy.
Przetestuj wszystko na biurku w domu , dopiero jak masz pewność że wszystko jest OK zanieś to do klienta.
Nie kupuj anten na allegro. Najtańsze = najgorsze.

Pozdrawiam
Sun

Tytuł:
Użytkownik

poprostu pytam czlowieku...

wedlug twojego myslenia to skoro nie mam pojecia o linuksie mam sie za niego nie zabierac? To samo z komputerem pierwszy raz w zyciu? Pojecie mam tylko nie mialem do czynienia z praktyka dlatego pytam... A ze tutaj to jest zwiazane z tym ze mam NND na serwerze a troche osob z tego forum rowniez posiada takie zestawienia (wifi + LAN z NND)...

Po drugie wcale kupowanie na allegro nie jest takim zlym pomyslem. Lepsze to niz isc do sklepu komputerowego :) Kupilem juz antene na allegro i jak narazie dziala jak nalezy...

Tytuł:
Pierwszy link:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ant ... llegro&lr=
Potem nastepny:
http://www.interneo.pl/FAQ/c400.html
I następny i następny.........

Warto najpierw poczytać zanim coś się zrobi.

Pozdrawiam
sun

Tytuł:
Użytkownik

a ja jednak cos napisze .. moze to cos pomoze. w apeku masz mozliwosc przezucenia jednego kompa a dokladnie jego maca. i wtedy dziala jak switch czyli jest transparetny. ale ze standardowym softem mozesz tylko jeden.. to czy beda widziane w sieci .. to kwestia konfiguracji.. u mnie sa widoczne. ale mozna zrobic ze niebeda. i cos troszke dziwnie opisales .. bo w koncu jak chcesz ich podpiac do tego apeka .. radiowo czy kablem do apeka?
i jesli chodzi o anteny na allegro to wiem ze sie powtorze ale sa tam dobre anteny ... ja znalazlem tylko jednego czlowieka, zreszta mieszka w tym samym miescie co ja i wiem jak sa zrobione... zreszta mozna zobaczyc samemu bo chyba jako jedyny nie wstydzi sie tego jak je robi. pokazuje jak wygladaja calkowicie naked :D zreszta pokazuje tez nagie konkurencji.

nie chce aby to bylo odebrane jako reklama ;) a raczej jako rada, zanim cos kupicie sprawdzic warto co kupujecie. widzialem nie jedna antene ktora przestala chodzic po dwoch zimach bo dostala sie woda lub slabo chodzila bo wsrodku byla lipa.// zreszta zobaczyc warto jak robi to h3nry http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1724519

zeby nie odbiegac od tematyki forum ... na dniach dowiem sie jak robi znajomy wpisy z macami ... bo u mnie niema tej blokad .. kazdy ma ip i tylko swego uzywa. u niego jest kilka takich samych apekow :)

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
no tak mam serwer na NND i dhcp. A co jesli nie bede korzystal z serwera dhcp tylko podepne swoj komputer do APka wowczas uzytk ktorzy sa w tej samej podsieci nie moga wyslac mi pinga, jedynie ping dochodzi do APka... co wtedy?

Staram się coś z tego pojąć ale i tak nie rozumiem... Co ty gdzie chcesz wpinać??? Czy ten ovis ma pracować najo APC? Skoto tak, to APC czego? Opisz dokładnie co masz zamiar zrobić i przy pomocy jakiego sprzętu.

Tytuł:
Użytkownik

no poprostu podpinam do LAN1 cala siec LAN, do LAN2 wpinam nast czesc sieci... bezprzewodowo nadaje dookolna antena do 2 kolesi... Wszystko ma byc przez DHCP (maci kasrt radiowych wpisane w dhcpd.conf) i uzytk wifi maja byc widoczni normalnie w otoczeniu sieciowym naszej podsieci...

Tytuł:
Użytkownik

mam jeden fragment sieci zrobiony w ten sposob :
serwer<->switch<->ap senao<->ap senao (bałwan jestem)<->ap ovislink<->ap ovislink (bałwan jestem)<-> komputer
po drodze oczywiscie klijenci radiowi ... wszyscy widoczni w otoczeniu. ustawilem jedynie nazwy, kanaly i nr ip dla apekow. w jednym wlaczylem spaning tree tak na wszelki wypadek ... ciekawe czy w tak tanim apeku wogule ono dziala :D w NN na sztywno wpisanych mam uzytkownikow, ale mysle ze dhcp bez problemow powinno pojsc. ale jesli masz niewielu to naprawde polecam stale ip... jesli beda mieli problem z wpisaniem to ich naucz ;)

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
no poprostu podpinam do LAN1 cala siec LAN, do LAN2

Czyli chcesz spiąć 2 segmenty sieci linkiem radiowym tak? W takim razie użyj trybu bridge.

Tytuł:
Użytkownik

a ja akurat to zrozumialem.. :] bridge sie tu nie nadaje ... musi byc tryb ap... opisal ze chce dookolna antena spiac dwie osoby ... a nie jedna ... chyba ze te dwie osoby sa od siebie w odleglosci okolo 200 m to zgoda. mozna bridge i kablem do klijentow ale to wymaga zakupu dwoch apekow.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.