Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 lipca 2025, 17:34

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

Podczas przerabiania firewall zmienilem sobie petle for na petle until bo chcialem zrobic bardziej czytelny config i co sie okazalo po odpaleniu skryptu z forzadnych bledow z until:
./p2p: line 46: 15485 Naruszenie ochrony pamięci $i -A FORWARD -s $IP -p TCP -m ipp2p --ipp2p -j DROP

Co to i z czego to??

skrypt:

#!/bin/sh
i=iptables
config=/etc/iptables/configi
#p2p
ilosc_grup=`cat $config/p2p_config | grep -c "gr.="`
x=1
while [ $x -le $ilosc_grup ]; do

a=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x=" | cut -d "=" -f2 | cut -d "," -f1`
#blokada czasowa!!
if [ $a = czasowa ]; then
start=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x=" | cut -d "=" -f2 | cut -d "," -f2`
stop=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x=" | cut -d "=" -f2 | cut -d "," -f3`

ipwszystkie=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x," | cut -d "," -f 2 | grep -c ";"`
ipwszystkie=$[ipwszystkie + 1]
until [ $ipwszystkie -le 0 ]; do
IP=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x," | cut -d "," -f 2 | cut -d ";" -f $ipwszystkie`
$i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --ipp2p -j DROP
$i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
$i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --bit --apple --soul -j DROP
ipwszystkie=$[ipwszystkie - 1]
done
fi

#blokada calkowita!!
if [ $a = calkowita ]; then

ipwszystkie=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x," | cut -d "," -f 2 | grep -c ";"`
ipwszystkie=$[ipwszystkie + 1]
until [ $ipwszystkie -le 0 ]; do
IP=`cat $config/p2p_config | grep "gr$x," | cut -d "," -f 2 | cut -d ";" -f $ipwszystkie`
$i -A FORWARD -s $IP -p TCP -m ipp2p --ipp2p -j DROP
$i -A FORWARD -s $IP -p TCP -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
$i -A FORWARD -s $IP -p TCP -m ipp2p --ipp2p --bit --apple --soul -j DROP
ipwszystkie=$[ipwszystkie - 1]
done
fi

wie ktos z czego to moze byc?? jak zamienie i=iptables na echo to wszytsko chodzi ;/

plik konfiguracyjny wyglada np. tak
gr1=calkowita
gr1,10.10.10.11;10.10.10.12

MODERATOR

czerwo pisze:
Podczas przerabiania firewall zmienilem sobie petle for na petle until bo chcialem zrobic bardziej czytelny config i co sie okazalo po odpaleniu skryptu z forzadnych bledow z until:
./p2p: line 46: 15485 Naruszenie ochrony pamięci $i -A FORWARD -s $IP -p TCP -m ipp2p --ipp2p -j DROP

Co to i z czego to??

najpierw sprawdź co takiego dzieje się w linii 46. Jak tam nie znajdziesz rozwiązania to chyba tylko starce albo inny debug ci pomoże...

Tytuł:
MODERATOR

czepia sie o done ;]
musze juz po raz 10 wszytsko przesledzic

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 sierpnia 2005, 10:48 przez czerwo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

+ iptables -A FORWARD -s 10.10.10.11 -p tcp -m time --timestart 1000 --timestop 2000 -m ipp2p --ipp2p -j DROP
./p2p: line 41: 18581 Naruszenie ochrony pamięci $i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --ipp2p -j DROP
+ iptables -A FORWARD -s 10.10.10.11 -p tcp -m time --timestart 1000 --timestop 2000 -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
./p2p: line 41: 18582 Naruszenie ochrony pamięci $i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
+ iptables -A FORWARD -s 10.10.10.11 -p tcp -m time --timestart 1000 --timestop 2000 -m ipp2p --bit --apple --soul -j DROP
./p2p: line 41: 18583 Naruszenie ochrony pamięci $i -A FORWARD -s $IP -p tcp -m time --timestart $start --timestop $stop -m ipp2p --bit --apple --soul -j DROP

i juz sam nie wiem co jest nie tak ;/

Tytuł:
MODERATOR

czy bylby ktos tak mily i to sprawdzil bo zdaje sie ze to mi sie serwer sypie ;/
bo mi nawet nie chodzi komenda:
iptables -A FORWARD -s 10.10.10.11 -p TCP -m ipp2p --ipp2p --bit --apple --soul -j DROP

wywala blad ochrony pamieci, niech ktos sprawdzi czy wam tez wywala taki blad

Tytuł:
Użytkownik

0 błędu po wywołaniu z konsoli

Tytuł:
MODERATOR

Poszukalem popatrzalem i co sie okazalo nie jestem sam co ma taki blad a co ciekawsze nie ma go makog ktory ma swieze nnd z nowym jajkiem bez aktualizacji jajek, a problem mam ja i hrumque obaj mamy aktualizacje jajek.
Zaczolem od tego ze wywalilem w /lib/module nieuzywane moduly odpalilem depmod ale nie pomoglo ma ktos jakis inny pomysl lub winowajce??

Tytuł:
MODERATOR

udalo mi sie!!
Kazdy kto ma taki blad niech zrobi
pacman -S kernel24-ide
lilo -v
pacman -S iptables
reboot i chodzi

nie wiem po czym to moze po starych jajach cos zostalo (ze starosci sie przeterminowaly) ;D

Tytuł:

Normalnie nie wierzę :) męczę się juz cały tydzień z uruchomieniem czego kolwiek na ipp2p, przeszperałem całe forum i okolice, i powiem Wam że tu znaleźć wartościowa poradę w ciut bardziej skomplikowanych kwestiach jest praktycznie nierealne. Piszą - instaluj firewall Czerwa - podają linki - w większości nie działające, ale ok znalazłem, instaluje coś tam i wywala błędy z ipp2p różniste, - jedni piszą brakuje czegoś tam, inni pisza w nowym nnd 0.2 juz jest wbudowane, niepotrzebne ale ŻADNYCH KONKRETÓW A JAK JUZ SĄ TO I TAK NIEDOKŁADNE, ja pier....
miliony postów a wystarczyłby konkretny artykuł kogoś komu sie to udało zrobić od deski do deski, z uaktualnieniami od tych którym się udało z jakimiś innymi problemami... ale w końcu nie uwierzycie, zainstalowalem firewalla od Czerwa - ruszył mi net ale wywaliło pełno błędów z naruszeniem ochrony pamięci i kilka innych, szukam patrze a tu sam Czerwo napisał to co napisał powyżej ( choć wcześniej wzmianki nigdzie nie było ) no to ścągnąłem jądro ( starsze niz miałem - ale uaktualniłem )
ściągnąłem iptables - również starsze niż miałem - ale uaktualniłem
i kurde o dziwo wielkie i niesamowite ruszyło aahahhahahahahahahah
jesssssss Dzięki CI BOŻE - i Tobie Czerwo bo bez Ciebie by nie ruszyło nawet za miesiąc jeszcze - tzn nie sprwadzałem czy wycina p2p ale nie wywaliło błędów i wole sie przespać szczęśliwy niż sie przekonać że to znowu tylko jakiś mały kroczek :). a jako że dobry ze mnie człowiek to poradze wszystkim szukającym czegokolwiek - filtrujcie posty po autorach trzeba tylko zrobić jakis ranking bo 99 procent lubi sie dzielić wiedzą której nie posiada. Pozdrawiam pozostaly 1 procent :) dobranoc

Tytuł:
MODERATOR

linki dzialaja
nnd.no-ip.org/PKG
listonosz.com.pl/PKG
www.listonosz.com.pl/PKG
listonosz.no-ip.com/PKG
bibl.nasza-szkola.pl/PKG

:twisted:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.