Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 00:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Kilka dni temu podjałem decyzję i wywaliłem Okna2003 server, co prawda tak było wszystko proste i piekne i ZASOBOŻERNE.
Wybór padł na NND, jako ze mam Neo na USB, a niestety ani SUSE, ani Aurox nie ruszyły, a NND od strzału. Stoi więc HUB 12 portowy, kilka kompów w bloku i NND. Zachciało mi się więcej, i tak po kolei parając się z kolejnymi trudnościami i pytaniami, zainstalowałem Apache i PHP, w kolejce jeszcze mySQL i Mambo...
lecz teraz aktualnie mam problem z mrtg, zainstalowałem, skonfigurowałem, napisał ze ok, wchodzę na server przez Putty, otwieram MC i widzę że utworzył sie plik index.html, więc pytanie bo na forum tego nie znalazłem, w komputerze w sieci, co mam wpisać w adresie by zobaczyc statystyki, spod apacha otwiera mi sie strona testowa i nic poza tym. Byłbym wdzieczny za wskazówki lub pomoc

Tytuł:
Użytkownik

pytanie pierwsze czy w configu mrtg zmieniles sciezke do katalogu serwera www standartowo tam jest /var/www/mrtg a jesli masz apche to musisz zmienic w skrypcie konfiguracyjnmy na /home/httpd/html/mrtg i ponownie odpalic skrypt. po konfiguracji wpisz z konsoli
/etc/rc.d/mrtg start
wyniki bedziesz mog oglada
http://twoje_IP/mrtg
powodzenia :)

Tytuł: ??
Więc tak wyedytowałem mrtg.conf, zmieniłem bo racje miałeś, zapisałem, ale teraz pytanie który skrypt mam odpalić, jak odpalę nndconf.d/mrtg to jakbym zainstalował go od nowa i nic to nie daje jak mu wpiszę etc/mrtg/mrtg.conf to mi pisze brak dostepu, troche zgłupiałem. W zasadzie nie jest mi to do niczego potrzebne, ale teraz to juz z czystej ciekawości i takiego uporu bym chciał to skonfigurowac jak nalezy, bo jak maszyna może być tak uparta.

Tytuł:
Użytkownik

no wlasnie wydytuj ten skrypt konfiguracyjny ktory znajduje sie w katalogu /etc/nndconf.d
tam jest skryp mrtg najedz na niego i nacisnij klawisz F4 i tam zmien ta sciezke po zmianie zapisz wciskajac klawisz F2 i F10 i ponownie odpal :)

Tytuł: hura
Przedtem wyedytowałem zły plik, ale zadziałało, co prawda trzeba było poczekac aż sie wykresy pokażą ale działa, jestem pod wrażeniem.
A tak przy okazji, jak najłatwiej mozna wrzucić stronke do apacha, bo i to nie daje mi spokoju.

Tytuł:
Użytkownik

przez ftp np:)

Tytuł:
A i jeszcze bardzo dziekuje za pomoc. Być może gdzies to sie juz pojawiło na forum, ale wpisywałem pytanie na wszystkie modele a pojawiały sie całkiem inne sprawy. Jeszcze raz dzięki

Tytuł:
Przez ftp powiadasz, wiec mam zainstalowany proftp i co dalej, z jakim adresem się łącze, ftp://127.0.0.1, czy ftp://192.168.1.1, zreszta co nie wpisze w przegladarce zaczynajace sie na ftp, to odpisuje ze połączenie zostało odrzucone podczas próby połączenia z serwerem

Tytuł:
Użytkownik

uzyj totall commandera lub wind ows commandera... musi zadzialac jesli masz uruchomione proftpd na serwerze

Tytuł:
Użytkownik

no a po instalacji uruchomiles srewer ftp?

Tak wiec server uruchomiłem ale ręcznie, udało mi sie połączyc za pomoca FTP commandera, w swej windowsowej inteligencji, nie wpisałem hasła ani loginu, ...tylko ze pliki moge ładować tylko do /home/admin, jak zrobic lub gdzie zmienic scieżke by ładowac je do home/httpd/html, to po pierwsze, po drugie co trzeba wpisać i w którym pliku, by proftp startowało razem z resztą procesów. Mysle że na dzisiaj dam wam juz spokój, ale to jeszcze nie koniec. Ja tu jeszcze wróce

Tytuł:
Użytkownik

wszystkie uslugi ktore maj stratowac podczas startu systemu dopisujemy do pliku rc.conf
tu masz moj:
: [/] [] ()
DAEMONS=(syslogd klogd crond sshd lan internet iptables !xinetd dhcpd dnsmasq proftpd mysqld exim clamav tpop3d httpd niceshap)

plik ten znajduje sie w katlogu etc

Tytuł:
Własnie sie tego doszukałem, ale i tak dzięki za podpowiedź. Jeszcze tylko pozawracam wam głowę, z tym czy istnieje mozliwość zmiany miejsca z którym mnie połączy ftp, gdy otwiera mi home/admin nie mam mozliwości zmiany folderu, loguje sie jako zwykły user, jako su wcale nie łączy

Tytuł:
Użytkownik

jesli chcesz sie poruszac po calum NND przez ftp to zachaszuj w configu ftp ta linijke
: [/] [] ()
#DefaultRoot ~

plik nazywa sie proftpd.conf i jest w katalogu etc.

Tytuł:
zahaszowałem ale nic to nie dało dalej wpuszcza mnie tylko do tego folderu, w ostateczności nie problem przenieść pliki z jednego folderu do drugiego, ale z drugiej strony, jakies wyjscie musi byc

Tytuł:
Pomogło dopiero wyedytowanie pliku /etc/passwd i zmiana w nim lini:
admin:x:1001:100::/home/admin:/bin/bash na
admin:x:1001:100::/home/httpd/html:/bin/bash

Tak ze teraz jak łącze sie przez ftp jako zwykły user to otwiera mi od razu to co chciałem, jednakże prosiłbym kogoś będącego w temacie NND czy ta zmiana nie wywoła jakichś nieprzewidzianych niespodzianek.

Tytuł:
Użytkownik

nie pomoglo bo napewno po zmianie w configu ftp nie przeladowales ftp :)

Tytuł:
Właśnie na wszelki wypadek przewaliłem cały server, więc skutek był chyba taki sam, ale nic to nie dało, zreszta jeszcze rano sie tym zajme. Tak czy inaczej, dzieki za zainteresowanie, dobrze wiedziec, ze mozna liczyc na pomoc w nauce

Witam!
Dzisiaj znów inny problemik. Wpisuję w Firefoxie adres http://zamkowa...../ wyswietla mi sie strona testowa NND, wpisuję //zamkowa...../index.htm wyświetla się strona którą zrobiłem, jak zrobić bym nie musiał wpisywać index.htm za kazdym razem.

Tytuł:
PGF

wywal z domyślny index.html a zostaw swoj czyli index.htm

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.