Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 sierpnia 2025, 15:51

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Zdarzylo mi sie cos takiego :

user wpisal sobie IP "recznie" w ustawieniach TCP/IP pomimo dzialajacego ARP`a na serwerze, pomylil sie przy tym i wpisal nie taki jaki powinien miec, a poniewaz nie bylo w danej chwili innego usera, ktory ten numerek posiadal, zostal mu on przydzielony???, kiedy ten drugi user uruchomil komputer, jego IP bylo zajete, wiec dostal IP z puli MS, jak wiadomo calkowicie dowolny (troche uproscilem). Oczywiscie przez ograniczenia w DHCP i ARP, nie dzialal mu internet.
W innym przypadku : osoba ktora nie byla "dopisana" na serwerze, ale posiadajaca ustawienia otrzymywania IP z DHCP, otrzymywala IP juz przez kogos obsadzone w ARPie, oczywsicie w sytuacji gdy dana osoba nie miala wlaczonego komputera.

Czy spotkaliscie sie z czyms takim i znacie jakis sposob by zapobiec praktykom takiej "kradziezy IP" ????????????

Niestety nie udalo mi sie znalezc podobnego tematu w archiwum formu, chociaz moze za slabo szukalem :(

Tytuł:
Użytkownik

Mnie sie wydaiii ze lepiej stosować przydział adresów IP po adresach MAC kart sieciowych i problem z głowy. Ponadto wszystkie ustawienia sieci oferuj przez DHCP i usery nie będą się mylić, bo nic nie będa musieli ustawiać.

Smok

Tytuł:
Zapomnialem napisac, ale wydawalo mi sie oczywiste ze jak dziala ARP, to MAC`ki kart sa obslugiwane i wpisane, DHCP rowniez dziala i wiekszosc userow z niego korzysta, ale zawsze znajdzie sie ktos inny :) na to nie moge poradzic :(, i wlasnie ten inny czlowiek jak to sie mowi : WIE LEPIEJ, probuje kombinowac, stwarzajac tym samy problemy innym userom, dodatkowo nie odnoszac korzysci dla siebie. I wlasnie chodzi mi o to jak ustrzec przed problemami innych , dostosowujacych sie do zalecen userow.

Tytuł:
Miałem podobną sytuacje z jednym fachowcem, pomimo stosowania powyższych udogodnień gostek zczaił programik do symulowania numerów kart sieciowych, zanim zauważyłem, co się dzieje DHCP skutecznie się wymieszało. Niewiele się zastanawiając uciąłem gostkowi kabel (zgodnie z regulaminem "działanie na szkodę sieci karane jest odcięciem...."). Powiadomiłem wszystkich userów o tym fakcie i od tej pory mam święty spokój.

Tytuł: banowanie
Mam podobny problem... Jednym słowem nie ma sopsobu na zabanowanie danego IP<=>MAC po stronie serwera?

Tytuł:
MODERATOR

Coś się mi tutaj nie zgadza. Wyczuwam sprzeczne zeznania.
Albo publikacje które czytałem są do bani i niesłusznie sugerują możliwość sztywnego określenia IP dla poszczególnych MAC adresów kart, albo
Wypowiedzi powyżej mijają się z prawdą i nie prawidłowo użytkownicy zastosowali program ARP (tak się on chyba nazywa).

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
No nie mozna powiedziec ze ARP nie dziala, on dziala ale nie do konca,tzn moze ja za wiele oczekuje. Osoby ktore wpisza sobie IP na stale, a ich karty nie sa uwzglednione w ARP`ie nie maja dostepu do internetu, ale zajmuja IP osoby ktorej karta jest wpisana do ARP`a o takim samym IP, tylko ze w danej chwili tej osoba nie ma np. wlaczonego komputera.
Jezeli sa jakies dodatkowe ustawienia ARP`a to na pewno z nich nie korzystalem, wpisalem tylko MAC`ki kart i IP jakie maja im byc przydzielone.

no nie wiem moze wyjasnie to dokladnie na przykladzie :
zyja sobie pan Z i X
Pan Z jest pelnoprawnym uzytkownikiem sieci, jego komputer jest wpisany do plikow APR`a i DHCP, wszystko gra, pan Z otrzymuje zawsze od serwera IP o numerze x.x.x.12.
Kiedy jednak nie ma pana Z w domu, a jego komputer jest wylaczony, pan X wlacza swoj sprzet (podpiol sie jakos do sieci :) i wpisuje w ustawieniach TCP/IP "z palca" IP x.x.x.12, to IP zostaje mu przydzielone, ARP na serwere tego nie zabrania, jednak chociaz IP jest przydzielone pan X nie ma internetu (tu dziala ARP, ktoremu nie pasuje MAC karty). W tym czasie z pracy wraca pan Z i wlacza komp. niestety jego IP jest juz w sieci zajete przez pana X no i dupsko ze sie tak wyraze, pan X nie ma dostepu do sieci, internetu i wogole bo dostal IP z puli MS, ktore nie jest obslugiwane przez masqarade.

No i chodzi wlasnie o to zabranianie przydzydzielenia sobie IP dla dowolnej karty, ktora nie jest wpisana w ARP`ie

Tytuł:
MODERATOR

Nie ma jak to opis z przypowieścią, każdy zrozumie.

Ja bym zrobił to tak (bazując na dobrze działającym niedopuszczaniu do internetu przez ARP):
1. Założył Adres sieciowy 10.0.0.0 i maskę 255.0.0.0 (oj duża możliwość kombinacji :lol: )
2. Nadał nowe IP dla MAC adresów dla ARP (no to się gość będzie musiał napocić, żeby trafić w IP które wymyśliłeś :)) a pozostali dostaną dynamicznie IP jakie im się należy
3. Gdyby gość był dość wytrwały i ustrzelił jakieś IP, to szybka powtórka do pkt. 1. do pkt. 2., aż gościowi się znudzi :)

Obrazek Kipa

Tytuł:
Użytkownik

Gorzej jak koleś ma programik TCPnetview to zobaczy bez problemu jakie IP'ki są w sieci i kiszka.

Tytuł:
a nie da sie tak, że znając MAC karty gościa U (męczącego) tak ustawić dhcp że albo bedzie miał IP takie jak dostał defaultowo albo wogóle?
odrazu mowie że nie wiem jak to zrobić.
poza tym weźmie inną sieciówkę i kłopot od nowa

Tytuł:
Użytkownik

DHCP nie ma nic do gadania jak koleś sobie ustawi "ręcznie" IP. Jeżeli jest ustawione automatycznie uzyskiwanie IP to komp z sieci wypytuje się jaki IP może otrzymać i serwer DHCP mu odpowiada i daje odpowiedź, jak koleś se sam ustawi to komp nie pyta się i DHCP jest zbędny. To ARP sprawdza wiarygodność IP po numerze MAC, jak wpisze sie go do ARP i nada mu jakiś IP to tylko pod tym IP otrzyma dostęp, można wpisać do ARP jego MAC i nadać zupełnie wymyślony IP nie będący w puli adresów, ale nie zmienia to faktu że jak zamie jako pierwszy dany IP to właściwa osoba dostanie zupełnie inny IP.

Tytuł:
MODERATOR

Bolo_B pisze:
Gorzej jak koleś ma programik TCPnetview to zobaczy bez problemu jakie IP'ki są w sieci i kiszka.
To trochę mu zajmie czasu. Nie znam akurat tego programiku, ale ten co ja używałem wymagał podania trzech pierwszych członów IP :), więc jest trochę zabawy, natomiast zmiana na inne IP to jeden myk.

Nie znam ARP, ale czy nie można tam dokonać dwóch wpisów różnych IP dla takiego samego MAC adresu i wówczas, czy w przypadku zajętości pierwszego w sieci, DHCP nie poda następnego :?:, tak tylko teoretyzuję. :idea:

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

Po kilku testach programiku TCPnetview (dzięki Bolo_B) mogę tylko dodać, że SWICH w sieci całkowicie czyni go bezużytecznym :), więc gościu se może skanować do usranej śmierci :lol:.

Obrazek Kipa

Tytuł:
Użytkownik

Przypomniało mi się parę faktów: Program TCPnetviev pokazuje wszystko bez błędów pod warunkiem, że w sieci nie ma windowsa z włączonym firewallem. Nie pokazuje natomiast komputerów z OS innym niż windows. U mnie w sieci są takie systemy jak 98, 2000 i XP. Program pokazuje wszystko jak należy, pod warunkiem, że w XP zostaje wyłączony firewall. Program generuje błędy jeżeli w sieci często zostająwłączane i wyłączane kompy, np. 98 zaraz po włączeniu nie pokazuje otoczenia sieciowego - musi minąć czasami nawet minuta. Moja sieć połączona jest na 5-cio portowym Switch'u Unex.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.