Puaro pisze:
Cytuj:
co absolutnie nie zwalnia z chwili zastanowienia przed naciśnięciem klawisza "Wyślij"
tylko, rzecz która jest jak najbardziej realna do zrealizowania także nie naciskałem bezmyślnie
Wyślij.
Ok, akcceptuję ten sposób rozumowania, mam jednak jedno pytanie - Po co? Przedstaw argumenty przemawiające za zastosowaniem tego a nie innego programu, powiedz również kto będzie ten pakiet pilotował, kogo będziemy rozliczać z błędów...
Nothing personal, ale wydaje mi się jednak że wcisnałeś "wyslij" trochę bez zastanowienia...
na freshmeat.net wyszukiwanie słowa "statistics" zwróciło 541 projektów, wyszukiwanie "stats" zaś następnych 141... przy założeniu że 50% będzie dla nas bezużyteczne z różnych powodów mamy ponad 300 różnych sposobów wyświetlania statystyk... uważasz że powinniśmy pakietować wszystkie? Tylko kto ma to robić... Moim zdaniem zasada "jedno zadanie - jeden program" jest jedyną dającą jakieś szanse rozwoju NND. Problem tylko jak wybrać ten jeden...
Imho mrtg ma ogromną zaletę nad wszystkimi innymi statystykami - jest doskonale udokumentowane, również po polsku. Opisów instalacji i konfiguracji jest dużo. Nie da się niestety tego powiedzieć o dziesiątkach innych systemów wyświetlania statystyk.
Zarzuty o zasobożerności jak odkładam między bajki - używałem mrtg przez długo i nigdy nie zauważyłem problemów. Pisałem już o tym w innym wątku. Zresztą nawet jeśli potrzebuje trochę więcej procesora niż inne to jest to cena którą warto zapłacić za fakt że z dokumentacją nie ma problemu...