broken pisze:
Umiesc to moze juz na forum to nie tylko wybrani skorzystaja

Skrypt jest dla NN, firewalla Zciecha i tegoż HTB. Prawie nikt już nie ma takiej konfiguracji, dodatkowo jest długi, więc szkoda zaśmiecać forum.
=== EDIT ======= coby temat nie puchł
Link jest tutajj:
http://www.pitsoft.pl/nnd/download/NND_pakiety/testowe/kor_stat.tar
Jest to część zestawu programików/skryptów ustawiających firewall/HTB/statystykę dla 2 łaczy zew. i zawiera :
- rc.htb (TEN właśnie plik) ustawia 2 łącza, HTB, ruting itp. plus generuje strukturę HTB do statystyk (->stat_conf)
- kor_stat plik generujący statystyki
- pliki konfiguracyjne itd.
Ogólnie to skrypty Zciecha przerabiane przeze mnie pod katem 2 łaczy zew.
Praca nie jest ukończona. Chodzi rc.htb co prawda na razie na zapasowym routerze ale testy nie wykazały jakiś błędów.
Statystyki chodzą na razie tylko szczątkowo.
Wynikiem mają byc statystyki generowane w
ponizej 1 sek. , zapisywanie transferów, być może przesyłanie ich do mrtg lub rrdtools na drugi komputer., czasu w którym poszczególne komputery korzystają z łącza być może alarm, że np. jakiś komputer zaczął korzystać z internetu i co mi tam będzie jeszcze potrzebne
---
Gdyby ktoś chciał pomóc to chętnie skorzystam (skrypty shela i awk). Na razie walczę z HTB Zciecha, ale już mam w planach przeróbkę niceshapera tak by pracował z kilkoma łaczami zew. i wew. oraz wydawał z siebie statystyki podobne do Zciech'a ( C++).
====== sorry za edycję ==============