Witam!
Sledze forum juz od jakiegos czasu ale ostatnio widze znaczne ozywienie

Stad pozwole sobie poprosic o kilka porad dotyczacych poprawnej pracy NND-ka. Otoz:
1. Co jest powodem i jak rozwiazac taki problemik ze po dniu czy dwoch pracy serwerka na monitorze zaczynaja co kilka sekund wyskakiwac monity: "RTNETLINK answers: No such file or directory". Net raczej sie wtedy nie zawiesza ale ciezko jest sie wtedy nawet zalogowac dosystemu???
2. Jak wiadomo NOE ma dynamiczne IP, wiec po przestudiowaniu niektorych Waszych porad zarejestrowalem sie na dyn.pl i system aktualizuje sobie IP-ka po zmianie. Problem w tym ze moge go sprawdzic tylko z kompow w wewnetrznej sieci. Proby sprawdzenia jakie jest aktualne IP z zewnatrz (w celu np. zalogowania sie do serwerka z domu) koncza sie fiaskiem, tzn. w domu dostaje IP mojego dostawcy a nie IP serwerka w firmie??? Jak zrobic zebym mogl z kazdego miejsca sprawdzic to IP???
3. Rowniez w/g opisu z tego forum zrobilem skrypcik ktory zapisuje mi w logu ruch sieciowy, tzn. polaczenia miedzy kompami a siecia i takie tam

Zrobione jest to w takiej formie, ze po kazdej dobie log powinien spakowac sie do archiwum i w nazwie miec date z ktorego dnia zrobil sobie to archiwum. Ale zamiast daty w nazwie pliku mam polecenie ktore wpisalem w skrypcie, czyli np. "log-ppp0-date +d%-%B-%Y" zamiast np. "log-ppp0-28.05.05...".
Z wydrukowanych materialow widze ze po poleceniu date, parametry maja byc w apostrofach. Ale daje lewy, prawy apostrof i nic to nie zmienia. Jak to wpisac zeby bylo OK???
Pozdrawiam Megamozgi

siedzace nad projektem NND i z gory dzieki za kazda rade w w/w kwestiach...
THX