mih2 pisze:
Mam pytanie dotyczace tych dwóch plikówznajdujących sie w katalogu lib: ld-2.3.2.so i libc-2.3.2.so czy podmiana ich na wersje ld-2.3.4.so i libc-2.3.4.so moze wywolac jakieś problemy w systemie.
a dlaczego chcesz podmieniać tylko dwa pliki z całego blisko 10megabajtowego pakietu (po odliczeniu locale.archive)?
dlaczego tylko te dwie? glibc (bo z tego pakietu pochodzą te biblioteki) jest podstawową biblioteką w systemie. Bez niej poza kernelem to chyba żaden program nie będzie działał. Podmiana dwóch plików na nowsze wersje prawdopodobnie spowoduje spore problemy (nie sprawdzałem więc to tylko gdybanie) ponieważ programy będą się odwoływać do zawartych w tych bibliotekach funkcji a *może* się zdarzyć że w różnych wersjach różnie będą te funkcje działały.
Ogólnie taka podmiana to pomysł nie najbardziej trafiony, choć przypuszczam, że niektóre rzeczy będą działać (szczególnie, że odległość wersji nie jest aż taka duża), z tego co wiem to glibc ma dość dużą zgodność wsteczną. Ja bym jednak tego nie zaryzykował, no chyba żeby się przekonać czy mam rację, to może na jakimś testowym komputerze....