Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 23:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Może ktoś wie czy zasilacz w otwartej obudowie może pracować bez wiatraka? Obudowa baby AT, zasilacz 200W a podłączone płyta z pentium 133, 72MB RAM i sieciówka +stacja - typowy router na FreeSCO.
Albo jak zmniejszyć jego obroty żeby ciszej pracował?

Jakoś ani na Forum nie udało mi się odszukać odpowiedzi.
:(

Tytuł:
Użytkownik

Można dodać rezystor szeregowo z wiatrakiem, najlepiej dobrać rezystorek metodą prób i błędów (będzie sięwolniej kulał) . Albo zastosować termistor (na elemencie co się najbardziej grzeje) i tanzystor, ale to minimum wiedzy z elektroniki wskazane. Jak ktoś sie nie boi że popali zasialcz to niech wyłączy wiatrak - ale chwila testów, czy sie nie grzeje sie przyda. Albo kupić nowy wiatrak - bardzo cichy.

Tytuł:

Mój router działa z wyłączonym wiatrakiem i z otwartą obudową - zasilacza, nie peceta. Konfiguracja to P75, 32 MB RAM, HDD 850 MB. Nie mam żadnych dodatkowych usług, poza ssh - czysty router. Działa to już parę ładnych miesięcy bez problemu. Ale potestuj u siebie, zwłaszcza jeśli masz jakieś dodatkowe pakiety, czy usługi. Mogą one powodować częstą pracę dysku, a przez to większy pobór mocy z zasilacza, itd.

Tytuł:
No i otworzyłem obudowę zasilacza, odłączyłem wiatrak i tak zostawiłem (obudowa całego serwerka też jest otwarta). Włączyłem i aż miło dla ucha - słychać było tylko dźwięki dochodzące ze stacji dyskietek. Działa toto już od 45 godzin i nawet się za mocno nie grzeje. Dzięki za rady. :D

Tytuł:
Wentylator zasilany 5V chodzi cichutko, tylko nie kazdy wentyl poprawnie startuje na 5V.
Alternatywa: 7V | 12V-5V=7V :P (Plus do 12V minus do 5V)
Tez chodzi cicho i mozna zamknac obudowe :)

Tytuł:
W zasilaczu wiatrak podłącza się na 12V - są tylko dwa przewody (przynajmniej w moim zasilaczu) i zmiana napięcia jest możliwa tylko przez zastosowanie rezystorka połączonego szeregowo z wiatrakiem, przez co zmniejszy się napięcie, albo pociągnięcie innych przewodów na 5V .
Jak na razie nic się u mnie za mocno nie grzeje, więc nie było potrzeby kombinowania ze zmniejszaniem napięcia. Działa bez problemu.

Tytuł:
Jest jeszcze lutownica..............
Jak juz sie otwiera zasilacz, drobna zmiana nie zaszkodzi 8)

Tytuł: wentylator
zału sobie zamiast wiatraka klimatyzacie (kosztuje ok.1000zł. :D )Jak miałem kiedyś 500 celerona to mogłem podkręcić do do 900 i sie nieprzegżewał 8)

Tytuł:
A ja wywaliłem wentylator i zamiast niego pobawiłem się lutownicą: do radiatora o sporych rozmiarach przymocowałem wszystkie elementy grzejące się w zasilaczu. Router mam od ponad półroku i wszystko gra. Jednakże nie mam HD i innych dodatkowych pakietów zainstalowanych na Freesco.

Tytuł:
a ja kupilem wentylator zalmana f1, za 25 zl, puscilem go za pomoca przejsciowki na 5V i prawie bezglosnie

polecam http://forum.tweak.pl/viewforum.php?f=14

Tytuł:
Honorowy Admin

dwie ostatnie pozycje na http://www.freesco.pl/download/docs.php

Tytuł:
ściszanie wiatraka za ok. 0.30zł to kupno diody Zenera w sklepie elektronicznym. Trzeba iść do elektronicznego i grzecznie :-) poprosić o diodę zenera o mocy 1.3W i napięciu 3V lub/i większe jeśli lubicie eksperymentować.
Montaż: rozcinamy jeden z przewodów zasilających wiatrak (obojętnie który) i wstawiamy w to miejsce - na próbę diodę, włączamy napięcie i robimy testa.
Test polega na zwarciu kawałkiem drucika tych dwóch końców diody zenera, jeśli po zwarciu wiatrak przyspieszy, to znaczy że polaryzacja diody jest Ok.
Jeśli nie to musimy zamienić końcówki.
Zasada działania: dioda zenera "zdejmuje" nam z 12V zasilania wiatraka "swoje" napięcie, czyli jeśli mamy diodę na 3V to: 12-3 = 9V i już wiatraczek cichnie, a diódka się nie grzeje jak rezystor.
Można w ten sposób popróbować i dobrać odpowiedniej wartości diodę, żeby wiatrak ruszył i było cicho.
pozdrawiam
MarcinM

Tytuł:
Użytkownik

Jak każdy sprytny elektronik wie, że jeżeli przez dany element płynie prąd (stały) i jest na nim napięcie musi na nim występować strata mocy (czyli ciepło). A jeśli chodzi o rezystor to jeżeli ktoś włoży jakiś 0,25 W to nie ma szns musi się grzać. Proponuje eksperyment z 2-5 W rezystorem i się nie będzie grzał.

Tytuł:
Użytkownik

Mozna tez na wiatrak z zasilacza popsiakac smarem wd-40 i wyczyscic z kurzu czasami pomaga .
A na procek klasy p1 to sam radiator spory wystarcza .

od 16 miesięcy chodzi mi freesco dla sdi na p100
pentak ma tylko spory radiator, a zasilacz zdjety wiatrak i dolozone 2 aluminiowe radiatory zamontowane w srodku zasilacza
chodzi caly czas, bez problemow
no może poza jednym, siecowka planet wytrzymala 350 dni
wymienili na nowa
i zapomnial bym
od trzech dni juz nie sdi tylko neo+
zero przoblemow
:mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.