Cytuj:
ad.1 chyba tak, ja mam 5s
ad.2 masz rację to ja zdublowałem ten wpis - wywal go z rc.local ale wtedy musisz sprawdzić czy imq_p2p_neo też ma taką funkcję wpisaną
1. Ustawiłem sobie czas uruchamiania na bezpieczne sprawdzone 5

2. Co do tych wpisów:
rc.local
'iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 3128'
i
a w skrypcie (filtr tak to nazwałem)
# proxy transparent
if [ $trans == "1" ]; then
'iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080'
fi'
przekierowanie na inne porty jak wyłaczyłem ten pierwszy to na kompach klienckich niestety nie ładowały się strony inne porty były odblokowane gg, poczta itd. działały.
natomiast po wyłączeniu tego drugiego a własciwie sam się wyłącza zgodnie z wpisem powyższym działa wszystko.
Pytanie czy na porcie 8080 przeglądarka nie bedzie działać?
Czy muszę to jakoś inaczej przekierować czy ustawić squida aby pracował na tym porcie i który z portów lepszy do pracy w "typowej sieci"?
Cytuj:
ad.3 testowałem ten skrypt i nie dokońca działal mi poprawnie, po za tym nie blokuje on chyba squid'a - musisz w tym przypadku w squid.conf ustawić jeziorka spowalniające - delay_pools (jest gdzieś na forum)
narazie za to się nie łapię zbyt mało doświadczenia tzn czy skrypt zadziała na sdi czy też nie a tymbardziej czy działa poprawnie (kumple z lanu by mnie oskalpowali hehe

) Chyba że ktoś ma coś poprawnego i może się podzielić to chętnie skorzystam.
Teraz jedno pytanko trochę z innej beczki jak sprawdzić poprawne działanie squida uruchamia się poprawnie ale nie mam żadnych logów.
/var/cache/squid/swap.state coś tam ma znaczy się jakieś dane w katalogach utworzonych przez squida nie widziałem narazie żadnych plików. W configu squida mam coś takiego:
'cache_access_log none
cache_store_log none'
co tu mam wpisać aby pojawiły się logi ?