Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 14:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam.
Na początek proszę o wyrozumiałość.
Mam routerek na nnd.
Zainstalowałem sobie sambę i skonfigurowałem (nie wiem czy dobrze).
Zasób samby jest wykrywany przez komputery w sieci jednak mam problem z dostępem do tych zasobów.
Przy próbie przeglądania zawartości - wyskakuje mi monit o podanie loginu, hasła i domeny.
Próbowałem na wszystkie sposoby i nic.
Pytanie:
Czy ja muszę zrobić jakąś domenę w sieci, żeby komputery logowały się do routera w celu przeglądania sieci? Na obecną chwilę jest tak że się wstukuje login i hasło w momencie uruchamiania komputera klienckiego. Żaden nie loguje się do routera. Jeśli to jest tego wina to jak stworzyć domenę w sieci?
Sam właściwie nie wiem w czym tkwi problem. Nie znam się jeszcze za dobrze.
Może to czegoś innego wina? Wszystko widzę co ustawiłem w smb.confie, ale nie mogę się do niego dostać. Jak coś to mogę podesłać mój plik konfiguracyjny od smb.
Bardzo proszę o radę na co powinienem zwrócić uwagę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze to samba pracuje w trybie share, user albo system. W tym ostatnim przypadku jest najbardziej restrykcyjna i staje się kontrolerem domeny np. dla komputerów z windowsem. W trybie share zarządza określonymi katalogami, które wpiszesz do pliku konfiguracyjnego. W każdym jednak przypadku wymaga utworzenia dodatkowego usera takiego jak systemowy i przypisania mu osobnego hasła (smbpasswd -a nazwa).

Tytuł:

Więc problem tkwił w komendzie: smbpasswd
Dzięki wielkie - DZIAŁA :D

Tytuł:

Witam ponownie.
Mam teraz taki problem:
Mianowicie stworzyłem sobie katalog "public" i chcę żeby każdy użytkownik miał do niego nie ograniczone prawa w zapisie i kasowaniu.
Wszystło jest ładnie jak się loguję z Linuksa - wyskakuje monit o hasełko, ja oczywiście nic nie podaję i klikam na ok, po czym mam ładny dostęp do katalogu stworzonym na nnd.
Jeśli jednak próbowałem to zrobić z innej maszyny w sieci, (która pobiera adres z dhc po mac-u) to w momencie otwierania "otoczenia sieciowego" wiesza się i "program nie odpowiada" <- trech króli i wymuś zamknięcie.
Jak znam życie to pewnie znów jakiś banał.
Podzrawiam

Tytuł:
MODERATOR

na wiki jest opis

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Po pierwsze to samba pracuje w trybie share, user albo system. W tym ostatnim przypadku jest najbardziej restrykcyjna i staje się kontrolerem domeny np. dla komputerów z windowsem.

Gdzie mozna sie dowiedziec wlasnie o tej 3 opcji samby - jak skonfigurowac? Woogole czy jest inny sposob na uzyskanie z NND kontrolera domeny?

Tytuł:
MODERATOR

www.google.pl

Tytuł:
Użytkownik

No fajnei tylko tasiorek w google'u wpierona linkow i jak zaczynaa tlumaczyc to tyle pojec sie pojawia ze potem przy konfiguracji nie wiem w co rece wlozyc.
Przegladnalem opsi na wiki - opist instalacji i samego konfiga - uruchomilem sambe u sibie -i pierwsze co sie nie udalo to wykonac:
smbpasswd -L -a -e -n nobody
wiec skonfigurowalem uruchomilem sambe i dopiero wpisalem to polecenie i zadzialalo - wczesniej wyswetlalo liste bledow.
chcialem z samby zrobic tylko i wylacznie serwer domeny - tyle e cos to nei dziala - mam jednego typa z xp ktory psuje mi notorycznie otoczenie - nie wiem co ma wpisane ale gdy tylko jego komp wlaczony siada otoczenie - w tym celu wlasnie chcialem odpalic sambe - zeby totrzymala w ryzach ale tak jak bylo tak jest - czyli zero zmian

Tytuł:
MODERATOR

Wydaje mi sie, ze nie potrzeba Ci kontrolera domeny tylko serwer WINS.
http://banita.pl/konf/smbprzegunixlisa.html
http://nat.mikrus.pw.edu.pl/~orkan/linux/samba.html

Tytuł:
Honorowy Admin

jahu pisze:
Gdzie mozna sie dowiedziec wlasnie o tej 3 opcji samby - jak skonfigurowac? Woogole czy jest inny sposob na uzyskanie z NND kontrolera domeny?

Najogólniej rzecz biorąc... trzeba odpowiedni poziom ustawić w konfiguracji. Za pomocą smbpasswd dodać użytkowników odpowiadających tym w windows. Następnie edytorem założeń systemowych stworzyć odpowiedni dla tych użytkowników config.pol. Na serwerze musi być katalog /netlogon zawierający ten plik i katalog /profiles - w nim będą zapisywane profile użytkowników.

Tytuł:
Użytkownik

MAciek - nie ma innej mozliwosci na to by samba byla nadrzednym komputerem -serwerem domeny - bez rejestracji kazdego uzytkownika - bo z tego co probuje rozumiec to trzeba by wporwadzic tyle kont ilu uzytkownikow lana - troche to meczoce - ejdyniew celu zeby moglby pracowac w lokalu

I czy potrzebny ten WINS?

I woogle co sie stanie jezeli wlacze sambe na sewrerze wklepie mu os 255, ustawie:
# domain master = yes -czyli niewspomne nawet o tym zeby bym serwerem domeny
os level = 255
preferred master = yes
Wystarczy zeby przy przegladaniu otoczenia zawsze byl porzadek? Wiem ze jeden windows xp cos kaszani cale otoczenie jak sie uruchomi jako master. Nie chce zadnych bajerow narazie typu udostepnianie plikow na serwerze itd

Tytuł:
Użytkownik

Mam problem - wszystko dzialalo ok do czasu - zrypalo mi sie teraz otoczenie i wiem kto jest tego przyczyna tylko nie wiem co na to poradzic w tej chwili - twierdzi ze nic nie robil a w logach amm cos takiego:

: [/] [] ()
[2005/11/17 17:16:22, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
  register_name_response: server at IP 10.10.10.15 rejected our name registration of HUTNET<1d> IP 1
0.10.10.254 with error code 6.
[2005/11/17 17:16:22, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:become_local_master_fail2(417)
  become_local_master_fail2: failed to register name HUTNET<1d> on subnet 10.10.10.254. Failed to be
come a local master browser.
[2005/11/17 17:16:22, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)
  standard_fail_register: Failed to register/refresh name HUTNET<1d> on subnet 10.10.10.254

Wyglada to tak jakby ktos przejal funkcje master browsera - tylko jak - skoro serwer dziala non stop 24 h i nie powinien chbya oddac tej funkcji.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Po pierwsze to samba pracuje w trybie share, user albo system.

Czy aby na pewno system?? Server to sięspotkałem ale nie system :/

jahu

Tobie jest potrzebny wins z tego co zrozumiałem
Którą wersję samby masz? Gdzieś czytałeem że XP chyba z SP2 potrafi to popsuć, ale jakaś nowsza wersj asamby sobie z tym radzi...
szzcegułów nie pamiętam.

Co do konfiguracji to nie musisz mieć kontrolera domeny. A jeśli i tak byś chciał to stacje robocze musisz skonfigurować by chciały korzystać z kontrolera domeny.
Aby był porządek w sieci lokalnej to pewnie wystarczy winsa skonfigurować w sambie i odpowednie wpisy w pliku lmhosts (poczytaj o tym w samba.pdf <- google pokaże wiele wyników)

Tytuł:
Użytkownik

Oglnie to jest tak - zawsze mialem problemy z otoczeniem sieciowym - chodzi o przegladanie zasobow. I od czasu kiedy postawilem NND pomyslalem sobie zeby wykorzystac ten serwer do zarzadzania tym bajzlem. Caly czas wydawalo mi sie ze za problem odpowiada cos co zwie sie master browser. Zsciagnalem sobie prost programi stwierdzajacy ktory komputer w danej chwili pelni ta funkcje i sie okazuje ze w tej chwili np funkcje ta pelni inny komputer niz moj serwer nnd i sa problemy z otoczeniem : nie widac kompow - a do zasobow moge sie dostac tylko przez wczesniej utworzone linki.

Z tego co czytalem do tego nie trzeba miec winsow zeby miec pod kontrola ta funkcje glownej przegladarki.
Skonfigurowalem swoja sambe - i znowu ten sam motyw mam co ostatnio juz serwer nnd nie jest glowna przegladarka a w logach:
Cytuj:
[2005/11/23 13:51:00, 0] nmbd/nmbd_incomingdgrams.c:process_local_master_announce(311)
process_local_master_announce: Server DAWQ at IP 10.10.10.14 is announcing itself as a local maste
[2005/11/23 13:51:00, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:unbecome_local_master_success(149)

Samba name server ROUTER_HUTNET has stopped being a local master browser for workgroup HUTNET on s

[2005/11/23 13:51:14, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
register_name_response: server at IP 10.10.10.14 rejected our name registration of HUTNET<1d> IP 1
[2005/11/23 13:51:14, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:become_local_master_fail2(417)
become_local_master_fail2: failed to register name HUTNET<1d> on subnet 10.10.10.254. Failed to be
[2005/11/23 13:51:14, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)
standard_fail_register: Failed to register/refresh name HUTNET<1d> on subnet 10.10.10.254

A co do tego ma jeszcze wins?

Tytuł:
MODERATOR

tasiorek pisze:
http://banita.pl/konf/smbprzegunixlisa.html

Moze jednak zadasz sobie odrobine trudu i przeczytasz...

Tytuł:
Honorowy Admin

Zbiorczo...
Oczywiście pomyliłem się to miała być opcja server a nie system.
Samba może być kontrolerem domeny, miałem tak to zrobione w szkole. Wówczas zgodnie z założeniami ustawionymi w config.pol mamy określonych użytkpowników i grupy, można to importować (raczej ręcznie) z serwera SBS na przykład.
Samba pełni też funkcję serwera wins i trzeba jej dać odpowiednio wysoki poziom, żeby komputery z XP nie próbowały być master w danej domenie. Z tym że - mam to wszystko zastosowanie raczej w szkołach czy firmach, na pewno nie w sieciach komercyjnych czy sasiedzkich.

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek ale co tam konkretnie - chodzi ci o opis tego winsa?
Odnosnie ustawienia Samby na wyzszy os level niz windy - nic to nie daje - tyle wyczytalem ze swoich czarodziejskich prob i z opisow na stronach frach itp - a rad co nie miara typu: zmien os na 64, 65 255 albo i 0 :-)
Tyle ze to kompletnie problemu nie rozwiazuje - XP jak przejmowal tak przejmuje funkcje master bvrowsera.

Tytuł:
Użytkownik

wklej smb.conf tutaj

Tytuł:
Użytkownik

zeby nie zasmiecac zamiescilem linka do konfiga:
http://hutnet.no-ip.org/inne/smb.conf

Rozwiazan do tego z ktormi sie spotykalem jest wiele - ale w zasadzie zadno nie jest skuteczne - wszystkiemu winne podobno xp i wbudowane w nieg mechanizmy dtyczace tej calej uslugi otoczenia sieciowego - ejst to podobno nie trawione przez sambe - porady typu ustaw taki a taki os level nic nie daja. aefekt po restarcie po tym jak xp przejal kontrole jest taki:

[2005/11/25 09:08:58, 0] nmbd/nmbd.c:main(668)
Netbios nameserver version 3.0.14a started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1994-2004
[2005/11/25 09:09:18, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
register_name_response: server at IP 10.10.10.14 rejected our name registration of HUTNET<1d> IP 1
[2005/11/25 09:09:18, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:become_local_master_fail2(417)
[2005/11/25 09:09:18, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)

Moj najnowszy glupi pomysl to poorstu wywalic w kosmos wszystko co leci na portach z tych komputerow ktore stwatzaja proble - chcialem zrobic na iptablem drop 137 itp. Moze to cos da?

Tytuł:
MODERATOR

Ktos juz ma w sieci nazwe kompa HUTNET??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.