Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 12:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Udało się komuś zmusić 3.0 do współpracy z sdi? Przepisałem wszystkie ustawienia z 2.7 - lokalnie widzę serwerek, ale w logach mam informację o błędzie w inicjalizacji modemu - lampki na sdi zapalają się na jakiś czas i gasną i tak w kółko. :(

Tytuł:
Witam

heh... miałem to samo napisać po moich bojach z nowa wersją.

Przyłaczam sie także do prośby - mam tak samo jak poprzednik, lampki zapalaja sie i gasną :(

Tytuł:
czyli to samo co w wersji 0.2.7 podpietej do sdi
pewno trzeba wyciac troce z jakiegos pliku i juz
jak bym pamietal co wywalilem z ver 0.2.7 to bym napisal co to bylo :)
milej zabawy :)

Tytuł:
Szkoda, że Byko ma taką słabą pamięć :wink:

Teraz trzeba
1. samemu pomyśleć
2. albo porównać pakiety starego freesco modemowe i sdi, zobaczyć gdzie zachachmęcił i powtórzyć zabieg na 0.3.0

ale oba sposoby są męczące :(

Tytuł:
Mój pomysł na połączenie z netem przsez SDI

1. Należy przenieść plik /mnt/router/etc/connect z sdi freesco 0.2.7 do katalogu /mnt/bootdev/router/etc/ nowej wersji

2. Wygenerować plik *.isp w setupie (81) i ustawić modem (cua0, 115200, ATZ, 10.168.1.55, 552, 552) lub utworzyć plik /mnt/bootdev/router/etc/sdi.isp z poniższym kodem:

: [/] [] ()
# [ISP settings for dial-up router]
ISPNAME=sdi   # Dont edit ISP name
PHONUM="T1"
DRULES="accept any 600 any"
DNSADDR=194.204.159.1
DNSADDR1=194.204.152.34
PROXY=
IPORDER=  #twój IP (nie wiem, czy to musi być)
ADRTYPE=
LOCAL=      # twój IP (nie wiem, czy to musi być)
REMOTE=    # twój IP (nie wiem, czy to musi być)

#---Secret Part---
AUTHMET=script
Q0=''
R0=''    #tu wpisz Twój login do TPSA
Q1=''
R1=''     #tu wpisz hasło, które podałeś w TPSA
Q2=''
R2=''
Q3=''
R3=''
LOGIN=''  #tu wpisz Twój login do TPSA
PASSWD=''  #tu wpisz hasło, które podałeś w TPSA

Ten post przekazuję pod nowym freesco.
Serwer mam 4 piętra niżej i dzisiaj już się nabiegałem, możliwe, że niektóre linie są zbędne, lub niewłaściwie. Proszę o wyrozumiałość i poprawki
To wszystko, pomysł zaczerpnąłem z wcześniejszej roboty Byka, dzięki.

Tytuł:
A co chodzi z tym drules? w 0.2.7 było any 1 any, a tu proponujesz 600. Co to za parametr?

Tytuł:
Ustawienie DRULES="accept any 600 any" wygenerował mi automatycznie setup freesco, kiedy tworzył plik sdi.isp. Z ustawieniem tym sdi utrzymuje połączenie, więc go nie zmieniałem.

Zmoich doświadczeń wynika, że na sdi nie działa ani wersja z chipa, ani przeniesienie pliku connect z wersji 0.2.7. W pierwszym przypadku terminal w ogóle się nie łączy, w drugim rozłącza tak jak normalnie. Krótko mówiąc żadna z podanych metod nie działa, a szkoda, bo nawet moja sieciówka CNET się odpaliła w 0.3.0, a w poprzednim za cholerę nie chce

tylko nie wiem czemu, jak zmieniam numer portu modemu pod freesco to nie zapisuje zmiany, to było przyczyną, zmieniłem w windzie i działa (pewnie o atrybyty pliku chodzi, albo coś) tylko już tyle namieszałem, że nie wiem która wersja (chyba ta z chipa). swoją drogą przydałaby się jakaś oficjalna wersja przygotowana przez kogoś, kto wiedział co robi :D

Tytuł:
Masz rację, wersja oficjalna jest jak najbardziej potrzebna, tyle, że jej jeszcze nie ma. Rozumiem też, że moje poprzednie posty nie posiadają szczegółowego opisu, przyjąłem, że czytelnik ma pewne doświadczenie. Uruchomiłem dyskietkę przygotowaną przez Wondera i poszło od ręki. Jeżeli Ci nie działa to zastanów się, czy nie powinienneś wcześniej troszeczkę poczytać, choćby FAQ freesco, Żłobek dla administratorów, jakąś bałwan jestem o linuxie. Pamiętaj, zawsze możesz zrobić lepiej. Czekamy na Twoje pomysły. :)

andrut pisze:
Zmoich doświadczeń wynika, że na sdi nie działa ani wersja z chipa, ani przeniesienie pliku connect z wersji 0.2.7. W pierwszym przypadku terminal w ogóle się nie łączy, w drugim rozłącza tak jak normalnie. Krótko mówiąc żadna z podanych metod nie działa, a szkoda, bo nawet moja sieciówka CNET się odpaliła w 0.3.0, a w poprzednim za cholerę nie chce

Przepis podany przez cezarego u mnie zadziałał. Ale mam inny problem Skrypt rc_main który stawia interfejsy jest napisany chyba lekko bez wyobraźni. Po około 10 minutach braku aktywności ( to chyba wina tego DRULES) diald woła ten skrypt i kładzie łącze, a przy okazji interfejs eth0. W efekcie dobic się do serwa juz nie mozna i trzeba resetowac kompa albo podpinac monitor i klawiaturę ;) Tylko ja mam taki problem czy ten skrypt jest skiepszczony?

Tytuł:
dokładnie tak jak mówisz wolf, drules odpowiada za czas do rozłączenia i powinno być ustawione 1 (żeby nie rozączał w ogóle, jest to parametr #811 keep link up time), ale u mnie po całej nocy (z ustawionym 600) jak włączyłem ie u siebie to siępołączył od nowa i wszystko działało (a napewno był rozłączony, bo 3 i 4 dioda na sdi się nie paliła). reszta jest ok i działa w/g przepisu cezarego

Tytuł: Realtek problem
O ile ustawienie SDI nie wymaga jeszcze tak wielkiego zachodu, o tyle twórcy nowego Freesco nie poprawili błędów z obsługą karty sieciowej Realtek 8139. Jest to o tyle wkurzające, że niewiele da się zrobić i ten bardzo dobry pakiet dla mnie i na pewno jeszcze kilkudziesięciu osób jest praktycznie bezużyteczny. Cóż zrobić??? Liczyłem, że to poprawią. Myliłem się!

a jakie karty chodzą bez problemów z freesco? moje próby z 0.2.7 i 0.3.0 jak na razie są nieudane - mam neo+ dzielone na dwóch realtekach 8139C i chodzi, ale wiesza się średnio co 2 - 3 godz. Pomaga tylko twardy restart

Tytuł:
mam router na freesco 3 wszystko chodzi ok na k.sieciawej R 8129

Tytuł:

Mnie również udało się uruchomić na SDI wersję 0.3.0 by Marell na sieciówce Geniusa, bez problemu... no prawie ;-) ale błąd był z mojej winy więc.

" - PRAWDZIWY programista - wiesza się razem z programem."

Ostatnio zmieniony wtorek, 4 marca 2003, 21:50 przez Pablo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

wersja Marella u mnie działa ale jakby ktoś chciał zainstalować sobie 3.1 to tu jest adres gdzie jest wszystko wytłumaczone http://www.freesco.pl/www-news/artykul.php?id=31564&group=trzepak.freesco

Tytuł:
hmm własnie w nocy router postawiaony na freesco 0.3.0 zawiesił się tzn.
Ping nie działa .Zrestartowałem kompa z freesco i jest ok (jak na razie).Freesco jest umieszczone na dyskietce jest to wersja 0.3.0 by Marell .Mam nadzieje ze sie to nie powtórzy Pozdrówka All

Tytuł:
Mam ten sam problem. Przepisałem ustawienia z 0.3.0 (wersja dla sdi) na 0.3.2, terminal próbuje nawiązać połączenie (diody połączenia zaczynają świecić), po chwili gasną i tak w kółko. Dokładnie taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku podania nieprawidłowego hasła.
Może ktoś bardziej doświadczony wie w czym tkwi szkopuł.

Tytuł:
Istnieje pewna roznica pomiedzy orginalnym obrazem Freesco,
a tym ktory moze obsluzyc lacze SDI tj. skryptem "Connect" majacy postac:

#############################################
#!/bin/sh

msg() {
[ $FIFO ] && echo "message $1" >$FIFO
logger -t connect "$1"
[ $2 ] && exit $2
}
fin() { msg "Chat finished successfully" 0; }
#############################################

nalezy go umiescic w katalogu /router/etc lub sciagnac obraz,
ktory go juz zawiera.

Odradzam jednak wersje 0.3.0, gdyz ma duzo bledow i przez co jest malo stabilna. Natomiast wersje 0.3.1 jak i 0.3.2 maja niewiele bledow i sa
stabilne.
Opis instalacji Freesco 0.3.1 mozesz znalesc tu:
http://www.kaktus.host.sk/Instrukcja/Instrukcja.html
Obraz Freesco 0.3.1 dla SDI wraz z instrukcjami mozesz pobrac tu:
http://www.kaktus.host.sk/download/freesco-031-sdi.zip
(UWAGA: nie klikaj w ten link: http://www.kaktus.host.sk/download/freesco-031-sdi.zip
z poziomu forum, poniewaz nie zadziala poprawnie, musisz go skopiowac,
wkleic do przegladarki i dopiero wtedy uda sie sciagnac plik freesco-031-sdi.zip)

marell

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.