Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 lipca 2025, 22:29

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Kilka dni temu TPSA przysłała informacje, że zmienia IP naszego SDI na nowe. W związku z tym postanowiłem zmienić pozyskiwanie IP ze statycznego (podanego w czasie konfiguracji) na automatyczne, żeby nie musieć wpisywać jak zmienią na nowe. Wszystko działa OK, więc mam dwa pytania odnośnie powyższego:
- co straciłem/zyskałem* na takiej zmianie :?:
- czy nie warto zmienić w opisie "podstawowej konfiguracji freesco dla SDI" na freesco.arx.pl, aby tam ustawiać automatyczne pobieranie, a nie kazać nowym adminom szukać IP nadanego przez TEPSE i dawać im szansę na pomylenie się przy jego wpisywaniu :?:

* - niepotrzebne skreślić

Tytuł:
Honorowy Admin

Nic nie starciłeś, ani nie zyskałeś, po prostu dostaniesz nowe IP. Oznacza to ewentualne chwilowe problemy z wirtualnymi domenami w apaczu, konieczność zmiany wpisów w dnsach dla zarejestrowanych domen. Głowny plus sdi w stosunku do np. neo+ polega na stałym numerze IP, więc wprowadzanie do Freesco mechanizmu likwidującego ten plus jest moim zdaniem bezcelowe.

Tytuł:

W takim razie odpowiedz na moje drugie pytanie powinna brzmieć warto. Przecież żaden świeżo upieczony admin nie stawia od razu wirtualnych hostów na apachu, ani nie rejestruje domen tylko cieszy się, że w ogóle działa mu internet. A plus jest tego taki, że nie ma szansy coś zknocić przy wpisywaniu, że nie musi ponownie wklepywać IP jak mu dadzą nowe, ani nie musi szukać tej cholernej kartki od TEPSY (która ma to do siebie że od razu gdzieś ginie :lol: ) Jak będzie chciał w/w wodotryski to sobie wtedy zmieni :idea:
Pomyślcie na tym :!:

Tytuł:
Użytkownik

Moim zdaniem wpisywanie IP dla SDI ma sens. Nie zawsze po stronie TP S.A. Musi wszystko graćna cacuś i mogą pojawiać się problemy. IP wpisuje się raz w setupie i może co po niektórzy się jego naucząalbo dowiedzą sięco to w ogóle jest. Nie chcę tutaj nikogo obrażać ale później będąsie pojawiaćpytania SDI NIE ŁĄCZY!!! A tak jak dobrze wpisał IP to napewno nie sknoci sprawy. :lol:

Tytuł:
Honorowy Admin

Dokładnie tak.
Choć pomyślałem sobie, że można w setupie ustawić odpowiednią opcję. Jest tam pytanie - czy dostajesz dynamiczny IP, jeżeli odpowie się "y", to potem już nie ma pytania o IP. Być może skoro to działa dla modemu, działałoby również dla sdi.
Aczkolwiek jest to rozwiązanie tylko dla funkcji routera dostępowego, bo wszystkie usługi mogą kuleć.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.