Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 00:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

witam
mam taka propozycje ktora przydala by sie pewnie nie jednemu adminowi nnd mianowicie mam czasmi problem z routerem i nie bedziemy wnikac ze to problem sprzetowy mianowicie zdaza mi sie ze serwer wisi brak komunikacji z netem itp i problem polega na tym ze czasem a w zasadzie po 21 dostep do serwera mam ograniczony i wymyslilem sobie urzadzenie do restartowania serwera jesli np jest brak netu np 10 min .urzadzonko fizycznie restartuje serwer problem ze niebardzo potrafie napisac jakis skrypt ktory np co 1 sprawdza dostep do netu i wysyla mi potwierdzenie na port lpt .
(moze byc np wykozystany tylko jeden bit aby w przyszlosci pozostale 7 wukozystac do sterowania innymi funkcjami ).
i jesli np przez 10 min nie pojawi sie owy sygnal na lpt urzadzenie podlaczone do pl gl jako przycisk reset robi fizyczny resecik . mozna je jeszcze wzbogacic o podnoszenie serwera po awarji zasilania (nie wszystkie pl maja mozliwosc podniesienia po starcie zasilania)jesli ktos pomoze napisac mi skrypcik to zobliguje sie do zrobienia czesci elektronicznej urzadzenia i udostepniena dokumentacji na forum
a i jesli wszystko pojdzie ok to mozna pokusic sie o kolejne urzadzenie pilnujace AP nie raz zdazylo mi sie ze ap zawisl i trzeba jechac i marnowac czas tylko po to aby wylaczyc wtyke i pomownie zalaczyc zasilanie do AP.
mysle ze nie bedzie to jakies wielkie wyzwanie dla kogos kto zna linuxa .ja pisze oprogramowanie ale niestety tylko na mikrokontrolery . jesli chodzi o pc to jakos nigdy nie bylo czasu choc coraz bardziej zaczyna mi tego brakowac .
pozdrawiam i zapraszam do rozpoczecia wspolpracy nad tym projektem
Jurek

Tytuł:
PGF

A moze by tak w calej dzielnicy prad na minute wylaczyc? :twisted:

Nie wystarczy zwykle proste reboot?
A skryptow takich to jest tu kilka, wystaczy poszukac.

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

http://www.wardriving.pl/wlan-samoroby.php

Tytuł:

zciech pisze:
A moze by tak w calej dzielnicy prad na minute wylaczyc? :twisted:

Nie wystarczy zwykle proste reboot?
A skryptow takich to jest tu kilka, wystaczy poszukac.

sam jestem ironiczny(jest to cecha/wada ludzi inteligentnych) ale chyba przesadzasz skoro napisalem ze serwer wisi to moze mi powiesz jak mam do ku.... nędzy zrobic to proste reboot .

moze dopisz sobie jeszcze jedna maksyme pod swoimi listami.
Niechcesz odpowiadac to nie odpowiadaj a jesli juz odpisujesz to zrozum tekst ktory czytasz i zamiezasz sie wypowiedziec w jego temacie .

nie ujmuje nic twojej wiedzy ale nie rob ze mnie blazna.
dzieki za podpowiedz ze jest ich tu kilka szukalem nie znalazlem poszukam raz jeszcze

ps. myślenie napewno nie boli a o myśłenie zapytam lekarza.
pozdrawiam i zapeniam ze nie chce zadnej wojny podoba mi sie jak kąt prosty ma 90 stopni

Ostatnio zmieniony piątek, 21 października 2005, 13:53 przez brombal, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

Dayson pisze:
http://www.wardriving.pl/wlan-samoroby.php

dzieki za link juz sobie poradze aczkolwiek te urzadzenia dzialaja inaczzej niz ja to wymyslilem

to jest ok pod warunkiem ze serwer dziala prawidlowo a brak jest netu lub pinga z AP .

a mnie chodzi o restartowanie serwera gdy on sam zawisnie lub po braku zasilania a tego nie dokona skrypt nawet najlepszy gdy nikt nie nacisnie przycisku on na pc .

i moje urzadzenie bedzie nie zalezne od komputera na ktorym bedzie dzialal ten skrypt(y)
kazdy skrypt bedzie pilnowal innego urzadzenia (procesu) a urzadzenie bedzie podejmowalo samodzielna decyzje o restarcie bez pomocy serwera .

dzieki za link jesli nie poradze to odezwe sie ponownie

MODERATOR

brombal pisze:
nie bedziemy wnikac ze to problem sprzetowy

bez diagnozy w naturę problemu nie ma sensu nic robić, można tylko zrobić sobie gorzej

brombal pisze:
urzadzonko fizycznie restartuje serwer [...]
i jesli np przez 10 min nie pojawi sie owy sygnal na lpt urzadzenie podlaczone do pl gl jako przycisk reset robi fizyczny resecik

to nie zapomnij dodać funkcji admin(), która będzie decydowała co zrobić i naciskała odpowiednie klawisze na klawiaturze w momencie jak fsck zapyta o uszkodzony inod czy plik... i nie mów że można tak skonfigurować fsck żeby nie pytał - ja to wiem i wiem również że wolę osobiście decydować co robić z moimi plikami.

Co do scriptu to na tym forum jest mój script do nndconf nazywający się netcheck, który pinguje zadane hosty i w razie braku odpowiedzi potrafi zrestartować połączenie internetowe, firewall a jak trzeba to i komputer.
Oczywiście to nie jest to co chiałeś, ale jak mówiłem - uszkodzonymi komputerami niech się zajmują firmy utilizujące sprzęt komputerowy.

Tytuł:

dzieki mis za odpowiedz owszem zgadzam sie z tym co piszesz ale mam taka a nie inna sytuacje ze serwer nie jest dostepny dla mnie przez cala dobe wiec jak to mowie musze sie podetrzec szklem .Jesli tylko podniesie sie i połacze sie z ni po lokalu to bede w stanie cos zrobic .a tak jesli osoba u ktorej stoi serwer wyjedzie na 3 dni mam na glowie kilkanascie osob z placzem ze im net nie chodzi.
wcale nie twierdze ze jest to mega rozwiazanie ale w mojej sytuacji a mysle ze nie tylko ja mam takowa bedzie to jedyne madre rozwiazanie pomijajac router sprzetowy .

ps
a wnikajac w problem sprzetowy to dysk niewiedziec czemu raz na 20 razy po restarcie nie jest widoczny w biosie i wtedy wystarszy kolejny reset i wszystko wraca do normy . nie jest to uciazliwe aczkolwiek juz 2 razy musialem czekac na podniesienie serwera 2 dni aby wlasnie ktos fizycznie nacisnol reset w blaszaku
pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

maiłem podobny problem , raczej potrzebę, wynikło to z ciągle zawieszajacego sie modemu DSL odwieszenie modemu mozliwe jest tylko przez chwilowe wyłaczenie zasilania w/w:( , z problemem poradziłem sobie w taki oto sposób !!: oczywiscie odpowiedni skrypcik ( wczesniej uzywałem freesco027, obecnie NND) pingujący wybrane serwery(netcheck w nnd) w przypadku braku odpowiedzi pingowanego serwera , restart komputera z NND , problem wyłaczenia zasilania rozwiazałem tak:
mam w swoim serwerku karty sieciowe na RTL 8139 , ale sa ich dwa rodzaje - jedne maja jedna diodke swiecącą, inne dwie , otóż w tych z dwoma diodkami , jedna sygnalizuje transmisje natomiast druga ( nawet nie wiem jak jest opisana , nie ważne ) świeci sie , lub jest ciemna podczas pracy serwera - routera ( zauwazylem ze to , czy swieci czy nie zalezy od , np systemu , lub rodzaju płyty głownej serwera) , ale podczas restartu serwerka ta diodka zmienia na chwile swój stan , tz jeżeli świeci to podczas restartu gaśnie nachwile i jezeli jest ciemna to na odwrót !!
Stad już bardzo prosta droga do restartowania modemu , układzik elektroniczny złozony z : transoptorka , jednego tranzystora , rezystorka-ów i przekaźnika, układ podłaczony jest do owej diody i sprawa załatwiona !! U mnie taki wynalazek sprawuje sie znakomicie !! Serwer i modem "same " sie restartuja , a ja mam spokój !!!
Zainteresowanym podam bliższe sczegóły
PZDR

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.