TooMeeK pisze:
eee... jeszcze jedno pytanko, nie chce zakladac nowego tematu..
1. Instaluję paczkę np. tak:
pacman -A samba..........nnd.pkg.tar.gz
i mi wyskakuje mi lista zaleznosci. Chcialbym zeby pakiety wymagane byly instalowane odrazu przy instalacji paczki ktora ich potrzebuje.
2. Aaa i mam juz na plytce nagrane najnowsze wersje pakietow
jak teraz zaktualizowac NND z paczkami ktore sa na CD?
dopisalem w pliku PACMAN.CONF linijke na samym koncu:
Server =
file://mnt/cdrom/pakietyjaka komenda zaktualizowac z lokalnym repozytorium dystrybucje?
oba ppytania łączą sie ze sobą. Aby mieć własne lokalne repozytorium musisz mieć bazy pakietów, a nie tylko same pakiety. Bazy pakieŧów to pliki nazywające sie base.db.tar.gz, reszta.db.tar.gz, testing.db.tar.gz. Mozesz je ściągnąć z repozytoriów. Następnie dla każdej bazy dodajesz w pacman.conf linie:
[base]
Server = file///twój/katalog/z/pakietami/i/plikiem/bazy/pakietów
[reszta]
[testing]
zwróć uwagę na dwie rzeczy
1. po file masz 3 ukośniki a nie dwa jak napisałeś,
2. jeśli dodajesz te repozytoria tak jak powyżej, to powinieneś zakomentować repozytoria o tych samych nazwach, które już tam są. Możesz dodać twoje lokalne repozytoria (a właściwie adresy serwerów) poniżej już istniejących o tych samych nazwach.
Po dodaniu lokalnych repozytoriów postępujesz dokładnie tak jak w przypadku repozytoriów w internecie:
pacman -Suy
pacman -S nazwa_pakietu
TooMeeK pisze:
3. no jeszcze jedno pytanko hehe

gdzie dopisac (i co) zeby hdd byly montowane automatycznie???
NND nie ma i prawdopodobnie nie będzie miało automountera czy innego supermounta... na serwerze są to rzeczy raczej dość mało przydatne.