Witam!
To jest mój pierwszy post. Od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem NND (?)... Oczywiście mam problem z serwerem.
Na serwerze mam odpalone dodatkowo MLDONKEY, NICESHAPER, THTTPD i MRTG. Łącze jest DSL 2000. Serwer bardzo często zawiesza się (pracuje średnio 12-18h, PIII 650MHz), czasem zrobi restart... Niestety dokładnie nie wiem co wyświetla się na ekranie, bo korzystam z PUTTY'ego (niestety wiem jak wygląda...). Tak się mają sprawy gdy pracuje na dwóch kartach sieciowych, tj. komputer pracuje jako serwer.
Natomiast po ustawieniu go (zmiana IP, ustawienie gateway'a oraz fizyczne wypięcie kabla z eth0, pod który podłączam DSL) komputer pracuje BEZ JAKICHKOLWIEK PROBLEMÓW! (teraz CEL 433MHz), pobił rekord - prawie 3 dni i nie chciało mi się czekać dłużej... Śmieszne... Wszystko pozostało tak jak było, zrobiłem tylko te 3 rzeczy. Nadmienię, że zmieniałem karty sieciowe, procki i ramy, włączyłem też tryb DMA. Bez rezultatu. Dziś wpadłem na pomysł podmiany portów PCI. Teraz obie siedzą na 2 i 3 porcie, bo 1 to grafika i czekam na rezultat. Póki co: uptime - 1h 20min.
Przesiadałem się z WinXP - tam sytuacja wyglądała dużo, dużo lepiej (był WinRoute i BandwidthController) i zachciało mi się linuksa... ze względu na jego możliwości. A tu lipa na maksa. Noce nieprzespane, zawalony wolny czas, który tracę na zabawę w "detektywa" (forum, ect - trudno szukać w tym gąszczu postów)... Podziwiam WAS ludzie, a zwłaszcza tych, którzy znają ten system bardzo dobrze, bo domyślam się ile czasu poświęciliście aby dojść do takiego poziomu...
Jak tego problemu nie rozwiążę, że to zacznę myśleć o sprzętowym routerze z zarządzaniem pasma - jedynie co mnie powstrzymuje, to kasa.
Proszę o pomoc, może ktoś jednak coś będzie wiedział, czemu wszystko jest OK, gdy serwer pracuje jako "klient"?? Czynię ostatnie próby... bo na więcej nie mam już siły.
Żyć nawet mi się odechciewa przez ten serwer... Bleeeee. Hm, właśnie powisł (nadal CEL 433MHz). Bez sensu, przełączam na sprzętowy router D-Linka, bo taki mam...
Pozdrawiam wszystkich user'ów NND!