ETkarczy: to jak mi wytłumaczysz to, że na USB 1.0 modem się odpala, ale nie może złapać synchronizacji, a na USB 1.1 wszystko działa bez żadnych problemów?? Ja np. nie mam tyle starego sprzętu, żeby potestować na którym chipsecie z USB 1.0 chodzi, a na którym nie

Mnie jako użytkownika nie interesuje, że są niby "zgodne" 1.0 i 1.1, ale to, że na 1.0 nie działa, a na 1.1 tak
whiskacz: co masz do modemów na USB;) u mnie np. na NND z lipca wszystko ruszyło od razu po instalacji i odpaleniu net_confa i działą do tej pory. A pamiętasz? Było coś takiego jak
winmodem i linuxy nie potrafiły obsłużyć takiego sprzętu... A teraz są już sterowniki i modemy chodzą, tylko nazywa się je
linmodem
BTW: neostrada ZAWSZE ma tzw. timeout po 24h od połączenia

z tym, że poprawnie skonfigurowane NND (czytaj: net_conf i żadnych kombinacji) automatycznie restartuje połączenie

chyba, że mieszkasz daleko od centrali i/lub masz kiepską linię telefoniczną, to i modem się może zwiesić przy takim timeoucie

sprawdź sobie
eaglestat i powinno ci wyjść coś takiego:
eagle-usb status display
-------------------------------------------------------------
Driver version 2.3.2 Chipset: Eagle2
Vendor ID : 0x1110 Product ID : 0x9021 Rev: 0x500b
USB Bus : 002 USB Device : 003 Dbg mask: 0x0
Ethernet Interface : eth1
MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Tx Rate 160 Rx Rate 640
FEC 276 Margin 38 Atten 7 dB
VID-CPE 0 VID-CO 28 HEC 3
VPI 0 VCI 35 Delin GOOD
Cells Tx 17938321 Cells Rx 56681278
Pkts Tx 2708196 Pkts Rx 3182279
OAM 0 Bad VPI 14 Bad CRC 199
Oversiz. 512
Modem is operational
Zwróć uwagę na parametry Margin (stosunek sygnłu do szumu - SNR w dB)i Atten (tłumienie w dB), pierwszy im większy tym lepszy, a drugi im mniejszy tym lepszy. Ja np. mam zaje..... yyy... super

za to ze względu na łączone kable w mieszkaniu zdarzyło się trochę płędnych pakietów (Bad CRC)... Ale to w ciągu tej sesji, czyli coś od 9-10 rano...
Wniosek z tego wszystkiego jest taki: albo masz kiepską linię telefoniczną albo twój sprzęt jest do d... albo namieszałeś coś w ustawieniach
W każdym razie...
Pozdrawiam.

, Neo512, Sagem f@st 800, 5 userów.