jahu pisze:
porozsylalem wszystkim ludkom swoj adres mailowy w postaci @irc.pl - jest to allias pocztowy i teraz chcialbym go ustawic tak zeby maile splywaly na moj adres mailowy - skrzynka jest na serwerze - tylko ze wczesniej mialem problemy z tym ze alias pocztowy nie chcial wspolpracowac z serwerami onet czy wp - co zrobic zeby zadzialal tym razem.
cóż, mogę się mylić, ale wydaje się że w konfiguracji irc.pl musisz podać adres twojego serwera żeby wszystko co przyjdzie na adres
ty@irc.pl było przesyłane na twój serwer. Jeśli zaś masz tam normalne konto pocztowe i ściągasz maile łącząc się z ichnim pop3 to fetchmail działający u ciebie (jako daemon lub z crona).
jahu pisze:
I ciagle np nie wiem ja zrobic zeby np wszystcy uzytkownicy lokala mogli uzywac serwera smtp do wysylania maili - aby nie musieli sie logowac itp. Kazdemu trzeba koneicznie dawac prawa usera na serwerze, andawac haslo itd?
każdemu musisz założyć konto, domyślna konfiguracja exima wymaga podania loginu i hasła przy wysyłaniu (przy pobieraniu też, ale to chyba normalne). Pozostawienie serwera smtp bez autoryzacji (open relay) to góra pół godziny gdy zaczną przez niego płynąć tony spamu. Dość szybko taka domena trafi do RBLi i będzie odrzucana przez wiele serwerów, czyli ani każdy mail z twojego adresu będzie odrzucany.