Hej mam maly problem poniewaz nie mam mnie tymczasowo w domu a mam dostep z jakiejs sieci uczelnianej. Co prawda Adres jest publiczny lecz pewne rzeczy nie dzialaja np. irc, rozmowy glosowe w GG (chyba nawet na serwer proxy sie nie mozna dostac

) itp. No i zaczynaja sie schody jak zrobic tunel. Oczywiscie mam swoj piekny serwerek na ssh (co prawda na slacku 10.1 ale to nie ma chyba znaczenia bo chodzi o idee tunelu) oraz putty na kompi przy ktorym siedze. Jesli chodzi o proste tunelowanie to dziala bo standardowo na kompie gdzie mam serwer ssh mam tez www (zablokowana od zewnatrz) a jak sobie postawie piekny tunelik to wchodzi na strone wzorcowo, lub jak sobie przekieruje na np. wp.pl to mam w localhoscie strone wp.pl. No ale nie jest tak kolorowo jak by sie wydawalo. Jak chce korzystac z wpkontaktu to on ma taka funkcje jak proxy SOCKS4/5. Moze ktos wie jak to skonfigurowac bo ja juz rece zalamuje. Czytam na roznych stronach i wszedzie ze to proste odpala sie dynamiczny port w putty a w programie ktory chcemy laczyc wpisuje sie localhosta i port dynamiczny co wpisany jest w putty. Jednak to nie dziala. Porty mam napewno poodblokowywane bo odpowiednie regulki w iptables zrobilem, nawet polityke forward zrobilem na accept i wszystko na nic. Moze ktos ma pomysl albo cos takiego juz robil.