Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 16:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

boze ale dlubiecie i dlubiecie.. napiszcie sobie moze cos wlasnego... np.. 2 klasy jedna prio i druga noprio default.. do pierwszej leci wszystko co wazne dns,icmp,http,poczta,gry itpe do drugiej reszta.. nie musze chyba mowic ze druga klasa jest przyjebana do bolu ;] i tyle.. reszta to juz tylko znakowanie ipp2p/layer7 w celu zablokowania dla tych portow co daliscie w prio dla ruchu p2p.. koniec i kropka.. bedzie to lepiej chodzic niz ten caly nice i jakies tam bzdety dodatki

Tytuł:
Użytkownik

zawstydz wszystkich i pokaz jak sie to robi - tu sa sami amatorzy, profesjonalisci maja swoje fora, a my tam nie zagladamy :(

nice jest kiepski, a HTB przezytkiem wiec zrob nowe, minimum 3 klasy prio i jedna przyjebana dla p2p,
prio1 dla gier , dla 80, 25, 110, wsadz do prio4 a p2p do prio7 i zostaw furtke dla dodawania innych podklas.

o niczym innym nikt nie marzy.

ps. a i bylbym zapomnial - przydaloby sie zeby jeszcze dobrze skype chodzil :)

Tytuł:

o zesz ty ..;]

chcesz masz:

: [/] [] ()
uplink_max="wedle_potrzeb"
uplink_low="wedle_potrzeb"
port="wszystkie wazne porty"
host="jakies tam hosty ip adresy itpe"

tc qdisc add dev eth0 root handle 1: htb default 20
tc class add dev eth0 parent 1: classid 1:1 htb rate ${uplink_max} burst 10k

tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:10 htb rate ${uplink_max} burst 10k prio 1
tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:20 htb rate ${uplink_low} burst 10k prio 2

tc qdisc add dev eth0 parent 1:10 handle 10: sfq perturb 10
tc qdisc add dev eth0 parent 1:20 handle 20: sfq perturb 10

tc filter add dev eth0 parent 1: protocol ip prio 1 u32 match ip sport ${port} 0xffff flowid 1:10
tc filter add dev eth0 parent 1: protocol ip prio 1 u32 match ip dport ${port} 0xffff flowid 1:10
#TOS 0x10
tc filter add dev eth0 parent 1:0 protocol ip prio 3 u32 match ip tos 0x10 0xff  flowid 1:10
#ICMP
tc filter add dev eth0 parent 1:0 protocol ip prio 3 u32 match ip protocol 1 0xff flowid 1:10
tc filter add dev eth0 parent 1: protocol ip prio 10 u32 match ip protocol 6 0xff match u8 0x05 0x0f at 0 match u16 0x0000 0xffc0 at 2 match u8 0x10 0xff at 33 flowid 1:10
# np. interaktywne hosty
tc filter add dev $DEV parent 1: protocol ip prio 10 u32 match ip dst $host flowid 1:10

jak widac to co prio to wpada pod klase 1 to co noprio wpada na default na klase 2 ktore mozna przywalic.. jest to tylko upload.. download mozna zrobic podobnie ale najlepiej uzyc ingress aby pozniej na interfejsie/ach lokalnych mozna bylo zrobic podzial na userwow.. reszte se dospiewaj buhaha

Tytuł:
Użytkownik

Czy do tego musze mieć HTB czy niceshapera.
Przepraszam za głupie pytanie ale usiłuje też coś wymyślić na ściągaczy p2p obecnie mam niceshapera ale zainteresowałem się HTB z grupami tylko jak zwykle problemy.

Tytuł:
Użytkownik

zajebisty kod - podziwiam wlasnie takich ludzi jak ty.

Tytuł:

ty chyba jakis inny jestes.. jaki kod ? chciales przyklad na klasy prio i noprio wiec masz.. tak swoja droga to jezeli p2p wedruje ci na klase default wiec na co te wybiegi z ipp2p i ew. layer... nie sadzisz?

zajebisty czy nie ale cala wersja tego "kodu" sprawdza sie u mnie i w 10 innych sieciach wiec nie pierdziel... a jezeli chcesz powaznie dyskutowac to podaj choc jeden przyklad co ci tu nie pasi w tym htb a nie biadolisz jak stara zgoszkniala baba

Tytuł:

Pele pisze:
Przepraszam za głupie pytanie ale usiłuje też coś wymyślić na ściągaczy p2p obecnie mam niceshapera ale zainteresowałem się HTB z grupami tylko jak zwykle problemy.

sluchaj to jest tylko przyklad.. przeczytaj.. pomysl nad udoskonaleniem/dobraniem parametrow.. itpe

tak potrzebne ci jest htb tj i z reszta do nice

Tytuł:
Użytkownik

Powracając do postu:

tierr pisze:
panowie da sie latwiej, tylko samym niceshaperem :> podam przyklad dla przycinania calego uploadu na innych portach niz tych ktorych wpiszemy sobie w interactive.

<upload>
link speed 60kbps shape 45kbps
user low 0kbps ceil 2kbps strict 90%
interactive rate 58kbps ceil 56kbps
interactive srcport 80,443,21,53,22,110,8080,27015,27016,27017,20,7000 dstport 80,443,53,22,110,8080,6667,8000,21,27015,2701
policy static
</upload>

zasada bardzo prosta. wszystko co jest na innych portach ......

pozdrawiam

Jak jest z tym policy static :?:
Na jedwabny.net nic o tym nie ma :roll:

Pozdro

Tytuł:
Użytkownik

Tak sie przygladam, i zapytuje a czy ktos z was korzysta z htb od Zciecha z podzialem na godziny. Macie tam juz gotowa klase na p2p przypisuje sie tylko odpowiednie wartosci. Ja mam podzielone lacze na userow, do tego zrobione 160/32 kilobity na p2p i mam spokoj. Wprowadzilem tylko male modyfickacje bo mi sie counter strike lapal do tej klasy, ale to kwestia dopisania kilku linjek zeby odpowiednie porty sie nie lapaly.

Tytuł:
PGF

Cytuj:

Nic nie musisz miec, to samoistny kawalek kodu brutalnie wyrwany z jakiegoś skryptu ustawiajacego ksztaltowanie ruchu.

htb to sposob ustawiania i ksztaltowania ruchu i jest wbudowane do jądra systemu. Komenda tc sluzy do ustawiania kto, co, gdzie i ile moze przeslac.
skrypty tego typu ustawiaja klasy i filtry jednorazowa po uruchomieniu i reszta zajmuje sie juz jądro. Programy typu niceshaper, shaperd, obwman, ustawiaja klasy dynamicznie w zaleznosci od konfiguracji i transferu poszczegolnych hostow i ustawiaja klasy tylko dla tych co w danej chwili przesylaja. dzieki czemu jest mniej klas do obslugi przez jadro, co przy duzej ilosci hostow moze spoowodaowac mniejsze lagi przy przesylaniu danych przez serwer (mniej kolejek szybszy czas przejscia pakietu)

Obrazek

Tytuł:

taaa... brutalnie wyrwany z mojego skrpytu... chyba nie musze ci sie spowiadac.. no nie?

co do tego czy ktos musi miec htb,cbq,sfq czy inne wkomilowane w kernel zostawie to bez komentarza ;]

Tytuł:
rokefeler pisze:
racja! Rapsik zrobił ładny opis na wiki o IMQ i mozna dodatkowo sterowac tarnsferem p2p polecam działa!!! http://www.wiki.nnd.freesco.pl/index.ph ... aper.2BIMQ

Witam , konsole poznaje od wczoraj :) zainstalowałem nnd niceshapera i terazchciałem zabrać sie za p2p stosując sie do powyrzszych kroków.
W pliku config niceshapera zmieniasz method mark na method imq
pobierasz skrypcik | wget http://rapsik.dyn.pl/nnd/imq_inter |
nadajesz mu prawa wykonalności | chmod +x inter | Jak wpisuje to po sciągnięciu pliku plik nic nie wykonuje :) i stoje w tym punkcie generalnie bez was sobie nie poradze :) niseshaper poszedł gładko tzn 4 godziny na forum i w necie ale z tym już sobie nie poradze opis w linku jest fajny ale mało zrozumiały dla nowych w branży.

Tytuł:
Użytkownik

chmod nadaje prawa wykonywalności, a nie wykonuje pliku.
Jak nadasz mu prawa wykonywalnośći przez chmod to wejdz do mc najedz kursorek na plik i nacisnij ENTER to dopiero on Ci się wykona ale stosuj się do opisu na wiki.

Tytuł:
Dzięki :) udało sie przejść to teraz stoje przy tym:)

/etc/rc.d/imq_inter start
/etc/rc.d/imq_p2p_eth start wiem w jaki skrypt to wpisać gdzie on jest

tylko nie wiem w którą linijke?:) wpisuje to przez mc

i jeszcze to "PS.Nie zapomnijcie dodać imq do sekcji DEAMONS w pliku /etc/rc.conf bo inaczej nici z poprawnego działania."

tu też jestem czeski :)

to chyba już ostatnie kroki :) i tak jestem szczesliwy ,żę to zaczyna działąć :) Ten linux zaczyna mnie czarować swoim urokiem :) to co wydaje sie trudne po drobnej podpowiedzi bądź nieraz coś znajdzie sie na forum :) i zaczyna to fungować :) Dzięki za pomoc Pozdrawiam

Tytuł:
i jeszcze to "PS.Nie zapomnijcie dodać imq do sekcji DEAMONS w pliku /etc/rc.conf bo inaczej nici z poprawnego działania."
tu dopisałem w nawiasie imq to o to chodziło?

może mi ktoś wkleić ten skrypt? /etc/rc.d/rc.local porównam sobie i powinienem wpaść na to co i jak :)

Tytuł:
Użytkownik

@kolnas

w pliku /etc/rc.conf na samym dole w nawiasie przed nice'm, dopisz "imq"

PS. 65% ludzi ma z tym problemy proszę o jasne napisanie w wiki

Tytuł:
Użytkownik

kolos666 pisze:
@kolnas

w pliku /etc/rc.conf na samym dole w nawiasie przed nice'm, dopisz "imq"

PS. 65% ludzi ma z tym problemy proszę o jasne napisanie w wiki

Wiki zostało uzupełnione i ta informacja jest wytłuszczona 8)
PS.Sam się złapałem że nie mam w deamons imq a płaczę że mi nie działa :oops:

Pomogłem :?: Kliknij ikonkę "Pomógł" 8)
Miejcie litość - ja dopiero zaczynam ;)
Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

Teraz to każdy zrozumie to :))

Pozdrawiam Poprawiającego :wink:

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
taaa... brutalnie wyrwany z mojego skrpytu... chyba nie musze ci sie spowiadac.. no nie?

co do tego czy ktos musi miec htb,cbq,sfq czy inne wkomilowane w kernel zostawie to bez komentarza ;]

zastanawiam sie po co tacy osobnicy odwiedzaja forum?
brak zajec?, chcec zaimponowania, niestety nic tworczego nie wnosza,
a szkoda.

Tytuł:
Dzięki za pomoc wszytko wklepałem po za tym !

"etc/rc.d/imq_inter start
/etc/rc.d/imq_p2p_eth start "

gdzie dokładnie to wpisać to do jakiego skryptu to wiem ale dokładnie w którą linijke? ja to wpisałem do /etc/rc.d/rc.local ale raczej w złe miejsce bo po restarcie wyskauje mi że nie może znaleźć imq? więc całą reszta jest ok to zostaje mi ten wpis?
"etc/rc.d/imq_inter start
/etc/rc.d/imq_p2p_eth start " w które miejsce ?:) na radiu sie znam ale na serwerach ni cholery :) Dzięki za pomoc

jak zmienie z imq na mark to pingi sie poprawiają ... a na imq mam pare tysiecy :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.