Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 19:40

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam, sorry że zatruwam forum banalym pytaniem ale mam problem. Mam na sieci 150 osób dwa łącza dsl po 4 mb i ruter edimaxa który to sumuje i jednym lanem do serwrka którym jest oczywiscie nnd. I mam mały problrm ponieważ ja nie znam się na linuxie mam admina ktory tym nnd zarządza i od czasu zmiany łacza na dsl i podłączeniu ruthera nie ma do niego dostępu. Ruther blokuje z zewnątrz. Mamy pomysł żeby włożć jeszcze jedną kartę w serwer , wystawić ją na zewnętrzny adres ip tak żeby można bylo się logować z sieci na serwer. Kombinowałem strasznie ale za mało mam wiedzy, nie będe opisywal co robiłem bo może to śmieszyc expertów ale dużo nakombinowałem sie żeby dało się to odpalić. Nie wiem jak odpalić jesze jedną kartę w externalu tak żeby można było logować się oddzielnie po innym adresie ip. Pomocy , pomóżcie laikowi który zna się trochę na windowsie i bardzo mało na linuxie. Bardzo mile widziany jakiś kod który mogę wrzucić w networka i będzie działać. Z góry dzięki wielkie.

Tytuł:
MODERATOR

Nie kombinuj z kolejna karta sieciowa, tylko przekieruj sobie port ssh z routera na nnd.

Tytuł:
no pewnie tak byłoby najprościej tylko że już raz siedziałem nad tym rutherem z pół dnia i nie mogłem tego przekierować więc wpadłem na pomysł o karcie z zewnętrznym adresem ip a dodatkowo mam jeszcze restarter który pinguje mi serwer i w razie braku pinga prąd mu odcina i jego też chciałem wystawić na zewnętrzny adres , teraz też to mogę zrobic ale jak jest na zewnętrznym adresie to nie pinguje mi serwera- czyli i tak źle i tak niedobrze. Fajnie byłoby z tą kartą, tylko że ja już nie wiem jak to zrobić.

Tytuł:
MODERATOR

Kombinujesz okropnie, przekieruj najlepiej wszyskie porty z obydwoch lacz na serwer z nnd ( http://portforward.com/english/routers/ ... rindex.htm ). Dolozenie dodatkowej karty wymagaloby wpiecie jej bezposrednio do modemu DSLa.

Tytuł:
no dokładnie , kabel z modemu dsl idzie do switha i ze switha jeden wchodzi w ruther a drugi szedłby do karty w serwerze. (szedłby ale nie idzie :evil: ). no cóz jak nie da się włozyć karty to będe kombinował z portami. Chociaz jak miałem stare nnd to miałem tam podłączone dwa dsl do dwóch kart i tam się to dało , wystarczyło jedno polecenie /sbin/ifconfig eth2 83.18.......... broadcast 83.18........... netmask 255.255......... i działało jak złoto a tu w nowym nnd nie działa, ifconfig pokazuje kartę eth2 z tymi adresami ale nie ma do niej pinga i nie da się zalogować przez putty.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.