observator pisze:
Tylko, że trzeba wiedzieć jaki ma się system plików

o ile pamiętam to przy instalacji wszystko było domyślnie i automatycznie.
a o ile ja pamiętam było również napisane jaki jest domyślny system plików... poza tym kto ma się za ciebie dowiedzieć?
Może nieco niedyskretne pytanie: czy zadałeś sobie trochę trudu żeby poznać, w stopniu minimalnym, podstawy Linuksa? Jeśli nie to jak chcesz tym systemem administrować?
observator pisze:
mount zwraca
/dev/hda1 on / type ext3 (rw), a czy jest księgowanie czy nie ...
Patrz: niedyskretne pytania powyżej... i przy okazji - google ukradli?
Mis' pisze:
(...) Jeśli zaś uszkodzeniu ulegnie coś więcej wymagana jest interwencja administratora(...)
Dobra, ale czy może mi ktoś napisać jak zrobić, coś w rodzaju "autoscan, autofix"? I już nie drążymy tego tematu. Przynajmniej do następnego takiego numeru:>
wyobraź sobie że takie działanie jest już w scriptach startowych. I to trochę bardziej zaawansowane niż "autoscan, autofix". Już napisałem że interwencja administratora jest niezbędna
dopiero kiedy system sam sobie nie radzi z naprawą błędów.
observator pisze:
Bo za "interwencje administratora" w postaci przepisania instrukcji z ekranu to ja serdecznie dziękuje... wole beez.
To że udało ci się wymigać przepisaniem polecenia z ekranu potwierdza tylko że miałeś szczęście i uszkodzenie nie było bardzo poważne.
A poważnie mówiąc - jeśli chcesz naprawdę zająć się obsługą systemów uniksowych musisz zrobić dwie rzeczy - wyzbyć się nawyków nabranych podczas obsługi Windows i nabrać nawyku szukania informacji o twoim systemie
zanim coś się stanie...