Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:00

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Czy zna ktos jakis sposób na rozwiazanie nękającego mnie kilka razy dziennie problemu wieszającego się łącza??
Dokładnie chodzi o to, że jak zaczne coś sciągać (szczególnie eMule, ale nie tylko) to połączenie prędzej, czy później pada. Co najgorsze nie rozłącza się tylko zanika transfer i wszystko stoi. Trzeba ręcznie restartować połączenie.

Jeżeli ktos ma jakieś sprawdzone metody, bądź sugestie prosze o pomoc, wliczajac w to konfiguracje muła.

Tytuł:

A zmieniała Ci może ostatnio tepsa IP :?: U mnie też są takie objawy, ale pojawiły się dokładnie zaraz po zmianie IP. Myśle, że to wina routerów tepsy które zapychają się pod wpływem masowego nawiązywania połączeń przez e-mula (jakieś 20 na sekunde), ale mogę się mylić. Niestety nie wiem jak sobie z tym radzić. Póki co nie robię nic, a po paru minutach transfer sam wraca. Jak ktoś zna odpowiedz to też bym chętnie poznał.

Tytuł:
Zmieniali mi IP, ale juz troche temu (przed wakacjami), wiec to chyba nie to.

Metoda prób i błedów, doszedlem do wniosku, ze po zmniejszeniu MTU/MRU żadziej sie zawiesza. Dokladniej obecnie ustawilem na 1472 i przy okazji zmniejszyla sie ilosc błedów transmisji pakietów do 0.
Zobaczymy jeszcze czy to co pomoglo faktycznie.

Teraz staram sie napisac skrypt, który bedzie sprawdzal ping do jakiegos serwera, i wrazie timeout'a restartowal polaczenie (i skonfigurowac crona, zeby go wykonywal co jakis czas). Troche kiepsko mi to idzie bo pojecia o bashu niemam :?: ale mam nadzieje dzis skonczyc :)

Tytuł:
Użytkownik

To mozesz wykorzystac...

Tytuł: DSL proteckt
Wieć spiesze z informacją ze na freescio znalazłem coś takiego jak DSL-protector...
jest to jakiś scrypt który w momęcie zwisu resetujr modem...
ja miałęm problemy swisu z internrt dsl, ale tpsa się wrescie postarałą i 30 marca naprawiąła coś i mi się nie zawiesza..
Niestety gościu liczy se za patent 50 zeta....

Tytuł:
Mam podobny problem, przy wiekszym obciążeniu sieci albo jak ktoś używa Emule itp. Problem powstal gdy zmienili mi DSL 512 na 1 mega. Wiesza sie co jakiś czas. Szczególnie to widać podczas słuchania radia online. Probowalem różnych systemów operacyjnych, różnych sieciówek,zgłaszałem do TPSA ale oni standardowa gadka ze wymieniaja routery itp. Wkurza mnie to, nie po to zmienialem na 1 mega zeby sie tak jebało. No nic pracuje nad tym, jak do czegoś dojde konkretnego to dam znać.

PS. Czasem pomaga restart modemu.

Tytuł:
Witam wlasnie ja mam taki sam problem z tepsa i dslem jak wy chlopaki ale ja mam dsl 512 8) juz doszedlem do tego ze to jest wina tepsy a konkretnie routerow albo co bardziej do mnie przemawia i juz z Robikiem sprawdzalismy moze to byc wina modemow od dsla :!:i to raczej bedzie to :wink: :D ja juz zglosilem awarie modemu i teraz czekam na odpowiedz
Pozdrawiam :wink:

Tytuł:
Spoksik, daj znać jak wymienią modem czy to coś pomoże. Jeżeli tak to też ich bede meczyl :)

A i co zauwazylem jeszcze. Widoczna jest u mnie straszna, ze tak powiem desynchronizacja diod ATM i ETH. Z tego co pamietam na 512 diodki migaly rowno. Teraz widac ze ATM czasem zapierdziela a ETH tak jakby nie mogl tego polapac, takze przychylałbym sie do waszych domysłów ze to moze byc wina modemu, gubi tak jakby gdzies pakiety (zapycha sie czy co, cholera go wie). Jak net siada całkowicie to wlasnie ATM dalej miga a ETH totalnie zero (problem ze to zrabana sieciowka wyeliminowalem 3 roznymi sieciowkami). No nic walcze dalej :twisted:

Tytuł: Czekac....
Moze stworzymy jakis nowy dzial Problemy z DSL`em i tam bedziemy mogli przedstawic nasze przemyslenia. Mi juz powoli sil zaczyna brakowac jak widze bezradnosc naszego monopolisty. Do brania 700zl miesiecznie to oni sa pierwsi ale jak cos nie idzie zgodnie z planem to juz totalna klapa.Jak slysze pania od zgloszen gwarancyjnych to przypomina mi sie pan Heniek z Boku ktory to po 2 latach jak mialem SDI zapytal sie a co to wlasciwie to SDI jest i co on ma zrobic zeby polke zresetowac bo padlo. Zycze wszystkim cierpliwosci i zapraszam do dyskuji n/t DSL`a
GG 35654

pare telefonów dziennie, pare pisemnych reklalamacji jedna na dwa tygodnie (ja ich już sądem strasze bo nie odpisują na reklamacje) nie tylko mi nie odpisują innymn znajomym też i podejrzewam że przezemnie pare ośób wyleci z pracy za pare dni...
Tak to dobry temat żeyby otworzyć liste dotyczącą MARNEGO dzialania dsl..
a własnie wczoraj dostalem od tych dópkówk list ze zmianą regulaminu - czy ktoś zrozumiał co oni temzamieścili????
U mnie po pamietnej nocy 30 Marca się przestało wreścuie zawieszać wszystko - wymienili wreszcie routeryusługowe wwarszawie ipomogło...
ale u nich to gadać do tej infolini tojakgrochem o ściane!!!

A włąsnie jakwam się podobało działąnie Dslka dnia 24 kwietnia.. w całej polsce padł.. działało mi tylko pare ston i gg... a tow desl narazie się takie awarie zdarzają raz na dwa razna miesiąc... Nie działą.. a płącić trzeba.. i jeszcze sobie zastrzegli ze nie placisz jaknie dziala 24 godziny i gdzie tu sprawiedliwość.. to jest net a nie telefon.. trzeba z tym wystąpić uważam że usługi infotrmatyczne powinny funkcjonować cały czas..bo tak mogą codziennie wyłaczyć napare godzin i jest wg prawa okey.. Jak ja nie lubie polskie goprawa... a i bede miał pare pytać chłopaki do wasna kóre nie mogęsię doprosić odpowiedzi odtepsy.. może coś wiecie z tego tematu...

może dziwne pytania ale poprostyu mnie nurtują :

Wiem że jako osoba posiadająca Internet DSL mam 100MB i serwer www w domenie firma.internetdsl.pl.
Czy oznacza to iż również posiadam swój adres www, czyli domene? Jak wygląda zarządzanie przestrzenią dyskową która mi przysługuje, gdyż nie wiem gdzie i jak należy sie zalogować aby mozna dokonywać odpowiednich zmian.

Interesuje mnie również fakt do czego słuza 4 adresy ip któle otrzymałem w opcji 512? wiem żę jeden jest to adres zarezerwowany dla sieci (publiczny), drugi zarezerwowany adres modemu (brama), trzeci toadresdostępowydlaabonenta (ip karty) i ostatni czwart jest zarezerwowany jak adres rozgłoszeniowy sieci. Do czego służą te wszystkie adresy?
Czy skoro posiadam wirtualny pakiet firewalaniepowinien być widoczny jedynie na zenątrz adres publiczny a nie wszystkie. Wiem że pingi dochodzą na każdy z tych adresów, więc mammętlikw jakim celu mam ich aż tyle. Który potrzenuje podać jako adres swojej www na swoim serwerze.

Poza tym pojawiają mi się logi dotyczące ICMP i jest ich sporo, co to oznacza, skoro podobno mam firewala?
Pochodzą one z dziwnych adresów IP typu 192.168.xxx.xxx, ale nie z mojej sieci lecz z z sici zestrony tpsa.

o to zapytałem ich w paru mailach i gucio odpowiedzieli...
Dziki i pozdrawiam

Tytuł:
witam Panowie :!: no i sluchajcie zmienili mi 25 kwietnia soft na modemie podobno poscili go kabelkiem :wink: wtedy do mnie zadzwonili i kazali zrestartowac modem :D no i tak uczynilem :wink: i zgadnijcie co:
centralnie net wiesza sie teraz coraz czesciej nic to nie pomoglo :evil:
no i jeszcze w tym samym dniu czyli wczoraj zadzwonilem i jeszcze raz zglosilem awarie :!: powiedzialem pani Hani zeby powiedziala technikowi ze moim zdaniem to nie jest wina softu modemu a raczej jego hardwaru i opisalem co sie dzieje (powiedziala ze przekaze :D ) trzeba dalej walczyc co pozostaje :cry:

P.S odnosnie tego dzialania dsla 24 kwietnia ja tez odczulem to i tez ladowaly mi sie tylko niektore stronki - paranoja :!: :!: :!:

Tytuł: MTU
Słuchajcie jak myślicie.. tpsa podaje zeby ustawic mtu na 1500 w sieci bo taka maja technologie...jakmyslicie... bo ja wiekszego pojecia akurat nie mam, ale pewnie wypróbuje.... pozdrawiam...

poniewaz ja mam od samego poczatku mtu=1500 i nic zmiany na 1492 jak w neo nie pomagaly. Wczoraj cos drgnelo bo o 22 mi modem zerwal polaczenie i do dzisiaj do godz 19 bez zadnej zawieszki :) Oby ta tendencja sie utrzymala

Tytuł: sorrcia
własnie ja się mądrze o MTU, ale wyleciało mi gdzie sie to ustawia moge małe przypomnienie??? :roll: w kochanym "szukaj" jak wpisuje mtu to nic mi się nie wyświetla a wszystkie posty od początku czytać to nie ma sensu.. dzięki

Tytuł:
witam wszystkich :!: mam wiadomosc szczegolnie dla MarcinaKL lecz nie tylko bo niektorych tez pewno ucieszy lub im pomoze. 29.04.03 technicy byli u mnie i wymienili modem :lol: jednak nasze przypuszczenia sie sprawdzily odnosnie modemow dsla. Nie wiem czy u wszystkich wina zwiech bedzie modem u mnie jednak to byl modem :wink: ( a przewiduje ze u wiekszosci to bedzie problem modemow czy cus takiego - no ogolnie rzecz biorac wina nie od naszej strony)
Jak ktos by mial jakies pytania zapraszam na GG 4784357

Tytuł:
Mtu tak sie ustawia wpisujesz:

ifconfig eth0 mtu 1492

analogicznie dla eth1

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.