Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 15:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
MODERATOR

http://www.hustons.homechoice.co.uk/nnd/netcheck

Pod powyższym adresem znajduje się script, którego zadaniem jest uruchomienie automatycznego sprawdzania połączenia internetowego.

Netcheck jest konfiguratorem, który umieści w /usr/sbin właściwy script testujący i w /etc/rc.conf umieści kilka zmiennych konfigurujących ten script.
Netcheck działa następująco:
pinguje HOST_1 i w przypadku braku odpowiedzi czeka chwilę po czym pinguje HOST_2. Jeśli jest OK ping wrócił, zerowany jest licznik błędów, jeśli nadal ping nie wraca po upływie zadanego czasu pingowana jest druga para hostów (lub pierwsza jeśli druga nie została podana). Jeśli ping wróci zerowany jest licznik i zabawa zaczyna się od początku. Jeśli ping nie wróci to zostaje zrestartowane połączenie z internetem (można również zrestartować firewall) i licznik błędów zwiększa się o 1.
Jeśli po restarcie połączenia z internetem pingi nadal nie wracają to można zrestartować cały router - wystarczy odpowiedzieć tak na pytanie konfiguratora i podać po ilu nieudanych próbach restartu połączenia ma być restartowany router.
Tyle netcheck potrafi dziś, w planach jest dodanie możliwości wykonania dowolnego polecenia w przypadku utraty i nawiązania połączenia z internetem oraz integracja z monitem.

Sam script działa, nie był jednak testowany w warunkach bojowych. Prosiłbym więc odważnych adminów o bardzo dokładne testy.

Co należy zrobić:
1. ściągnąć plik ( wget http://www.hustons.homechoice.co.uk/nnd/netcheck)
2. skopiować go do /etc/nndconf.d (cp /tu/gdzie/jesteśmy/netchceck /etc/nndconf.d)
3. nadać mu prawa wykonywania (chmod 755 /etc/nndconf.d/netcheck)
4. uruchomić nndconf
5. wybrać odpowiednią opcję i przeprowadzić konfigurację netchecka
6. obserwować i czytać logi,
7. po jakimś rozsądnym czasie napisać tutaj jak się wszystko sprawuje.

Jak zwykle - nie ponoszę żadnej odpowiedzialności jak uda się komuś wysłać swoje dane w kosmos... Ostregam powtórne - script surowy i na systemach produkcyjnych nietestowany.!!!

Tytuł:
MODERATOR

Mam propozycję ulepszenia tego skrypciku. Jak wiesz jest pakiet fping który działa tak samo jak ping z tą różnicą że może pingować parę hostów za jednym razem. Dzieki temu przyspieszy to wykrycie braku połączenia i szybciej uruchomi procesy "awaryjne".

Tytuł:
MODERATOR

MAC!EK pisze:
Mam propozycję ulepszenia tego skrypciku. Jak wiesz jest pakiet fping który działa tak samo jak ping z tą różnicą że może pingować parę hostów za jednym razem. Dzieki temu przyspieszy to wykrycie braku połączenia i szybciej uruchomi procesy "awaryjne".

spróbuj, jakkolwiek wydaje mi się, że nie ma większej potrzeby - przecież może wystąpić sytuacja, w której następuje krótkotrwałe przeciążenie łącza i pingi nie wracają. Restart połączenia w takiej sytuacji ma mało sensu imho. W każdym razie pisząc to zakładałem że przerwy pomiędzy pingami będą wykluczały takie lokalne problemy (tudzież problemy na styku router-ISP).
W nieco uproszczonej wersji używałem tego scriptu przez ok 2 lata - uruchamiając go z crona co 5 minut i mając 30 sekundową przerwę pomiedzy pingami do dwóch pierwszych hostów. Czyli w najgorszej sytuacji przerwa w dostęþie wynosiła 5,5 minuty plus czas restartu połączenia. Nigdy nie było zażaleń że to zbyt długo.
Ty mi lepiej powiedz czy pamiętasz co mieliśmy poprawić - zapisywałeś to przecież na zlocie...

Tytuł:
MODERATOR

IMO można pingować 5 hostów w ciągu paru sekund nie trzeba 30 sekund odstępu będzie szybciej. Kiedyś może sie to zmieni.

Nie pamiętam co trzeba było poprawić, jeśli coś było do poprawki to chyba to zrobiliśmy na miejscu

Tytuł:
MODERATOR

Pod tym samym adresem leży już nowa wersja netcheck. Wprowadzone zmiany:

- dodana możliwość zdefiniowania polecenia wykonywanego po każdej utracie połączenia z internetem
- dodana możliwosć zdefiniowania polecenia wykonywanego po kazdym nawiązaniu połączenia internetowego
- dodana opcja rekonfiguracji scriptu
- poprawione drobne błędy.

Osoby używające poprzedniej wersji powinny podmienić plik i uruchomić nndconf, wybrać netcheck/Konfiguracja. Script zapyta czy podmienić scripty i konfigurację na nowe.

Osoby nie używające do tej pory netcheck powinny postępować tak jak to opisane jest w pierwszym poście.

Zapraszam do testów, jednocześnie przypominając, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialnosci za ewentualne szkody.

Tytuł:
Użytkownik

od dziś testuje i proponuję od razu zahaszować linie o PREFIXie,bo jak ktoś ściągnie i nie zajrzy to nie bedzie wiedział o co chodzi

Tytuł:
Użytkownik

Ostatnio często zrywa mi połączenia na SDI podejrzewam, że przyczyną jest Mldonkey, bo gdy admin śpi on szaleje. Po pierwszej próbie restartu połączenia rozłącza się modem i nic, później dodałem aby jeszcze raz je zresetował to łączy się modem ale nadal net nie działa :|

Logi:
2005-11-27 01:25:02: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.
2005-11-27 01:30:02: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.
2005-11-27 01:35:05: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.
2005-11-27 01:40:02: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.
2005-11-27 01:45:03: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.
2005-11-27 01:50:02: Inny proces netcheck jest uruchomiony. Kończę.

Jak ręcznie zresetuję połączenie przez internet restart też rozłącza ale nie łączy, dopiero ponowne wydanie polecenia łączy modem na nowo.

Tytuł: ... to samo

U mnie to samo .... po wylozeniu sie lacza ... nie podnosi i pozniej te same logi ... ktos cos wie? :-) Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Bardzo wszystkich użytkowników przepraszam, ale nie mam teraz szans na zajęcie się tym. Najszybciej jak tylko będę mógł poprawię błędy.

Tytuł:
MODERATOR

http://www.hustons.homechoice.co.uk/nnd/netcheck.test

Nowa wersja, niestety kompletnie nietestowana. Należy ściągnąć i zmienić nazwę na netcheck, umieścić w /etc/nndconf.d, nadać prawa wykonywania, uruchomić i odpowiedzieć twierdząco na pytanie o aktualizację.
Mam nadzieję, że udało mi się poprawić błąd o którym pisano w poprzednich postach... ale ponieważ nie mam możliwości przetestować więc może się okazać że całość przestała dzialać w ogóle... czujcie się ostrzeżeni. Niemniej zapraszam do testów i proszę o relacje w tym wątku.

Tytuł:
Użytkownik

Wstępnie można powiedzieć, że wszystko OK

Logi wyglądają tak:
2005-12-07 13:10:01: Ping do pierwszego zestawu hostów...
2005-12-07 13:10:02: ..........OK!
==========================================================
2005-12-07 13:15:02: Ping do pierwszego zestawu hostów...
2005-12-07 13:16:52: Ping do drugiego zestawu hostów...
2005-12-07 13:18:12: Uruchamiam polecenie ''...
2005-12-07 13:18:12: Restart połączenia z Internetem...
2005-12-07 13:18:13: Ping do pierwszego zestawu hostów...
2005-12-07 13:18:43: Ping do drugiego zestawu hostów...
2005-12-07 13:18:43: Restart połączenia z Internetem...
2005-12-07 13:18:45: Ping do pierwszego zestawu hostów...
2005-12-07 13:19:15: Ping do drugiego zestawu hostów...
2005-12-07 13:19:15: Uruchamiam polecenie ''...
2005-12-07 13:19:15: ..........OK!
==========================================================
2005-12-07 13:20:01: Ping do pierwszego zestawu hostów...
2005-12-07 13:20:03: ..........OK!

Dzięki :)

Tytuł:

witam nie uruchamialem jeszcze tego scriptu i mam pytanie z nim zwiazane czy mozna za jego pomoca wyslac cos na port lpt konkretnie interesuje mnie aby za jego pomoca restartowac wieczajace sie urzadzenie sieciowe poprzez "interfajans" podpiety do lpt

Tytuł:
MODERATOR

brombal pisze:
witam nie uruchamialem jeszcze tego scriptu i mam pytanie z nim zwiazane czy mozna za jego pomoca wyslac cos na port lpt konkretnie interesuje mnie aby za jego pomoca restartowac wieczajace sie urzadzenie sieciowe poprzez "interfajans" podpiety do lpt

w obecnej wersji script pozwala wykonać polecenie w przypadku zaniku połączenia internetowego lub jego nawiązania. Script potrafi wykonać zadane polecenie i nic więcej, tak więc jeśli masz soft, który steruje portem lpt to nie ma żadnych przeciwskazań... netcheck użyjesz tylko do wywołania tego programu.

Tytuł:

Cytuj:
tak więc jeśli masz soft, który steruje portem lpt to nie ma żadnych przeciwskazań

ok to zapytam inaczej czy jest takie oprogramowanie pod nnd jesli nie to moze ktos mi podpowie w jaki sposob sterowac (wyslac na port) portem
dzieki za wszelka pomoc

Tytuł:
MODERATOR

brombal pisze:
Cytuj:
tak więc jeśli masz soft, który steruje portem lpt to nie ma żadnych przeciwskazań

ok to zapytam inaczej czy jest takie oprogramowanie pod nnd jesli nie to moze ktos mi podpowie w jaki sposob sterowac (wyslac na port) portem
dzieki za wszelka pomoc

w repozytoriach takiego softu nie ma. Poszukaj na forum był temat poruszany przy okazji restartowania AP czy coś takiego. Szukaj hasła reseter.

Tytuł:

witam
moze i temat poruszany ale wszystko co odnalazlem to wysylanie sobie owych programow na priv wiec jak ktos moze niech poda jakis link gdzie owy skompilowany pod nnd znajde
z gory dzieki

Tytuł:

witam
Mis' pisze:
w obecnej wersji script pozwala wykonać polecenie w przypadku zaniku połączenia internetowego lub jego nawiązania. Script potrafi wykonać zadane polecenie i nic więcej, tak więc jeśli masz soft, który steruje portem lpt to nie ma żadnych przeciwskazań... netcheck użyjesz tylko do wywołania tego programu.

ok z braku checi do pomocy (A** wie o kogo mi chodzi ) napisalem prosty programik w c i sobie go skompilowalem pod nnd jeszcze nie testowalem na docelowej maszynie bo jak pojdzie cos nie tak to strace kontakt z serwerem jutro bede mial fizyczny kontakt z serwerkiem i jesli wszystko bedzie ok moge przedstawic ten projekcik dla ogolu .
W zwiazku ze związkiem powiedz mi mis czy mozna (raczej napewno tylko jak )odpalic skrypt netcheck kilka razy to znaczy nie zaleznie np 3 razy
.Juz mowie po cholere mi to:
jest baza zlozona z trzech anten sektorowych i trzech AP+routerek i chcialbym aby kazdego ap pilnowal osobny skrypt a reseter bedzie z 3 przekaznikami i niezaleznie odpalimy resetowanko bez koniecznosci pozbawiania pradu pozostalych AP

ale sie rozpisalem
to by bylo na tyle
pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

brombal pisze:
witam

ok z braku checi do pomocy (A** wie o kogo mi chodzi ) napisalem prosty programik w c i sobie
W zwiazku ze związkiem powiedz mi mis czy mozna (raczej napewno tylko jak )odpalic skrypt netcheck kilka razy to znaczy nie zaleznie np 3 razy
.Juz mowie po cholere mi to:
jest baza zlozona z trzech anten sektorowych i trzech AP+routerek i chcialbym aby kazdego ap pilnowal osobny skrypt a reseter bedzie z 3 przekaznikami i niezaleznie odpalimy resetowanko bez koniecznosci pozbawiania pradu pozostalych AP

tak na szybko: rozumiem że zależy ci na restarcie Access Pointa i stąd reseter. Bo komputer na którym działa netcheck można zrestartować bez żadnych urządzeń dodatkowych. Musisz podać tylko po ilu nieudanych próbach połączenia ma być restart komputera. Odpowiednie pytanie jest w konfiguratorze.
Owszem można uruchomić trzy i więcej sesji netcheck. W takiej sytuacji jednak nie pomoże ci konfigurator. Będziesz musiał (niekoniecznie "musiał" ale tak będzie łatwiej i nie zapomnisz, które opcje konfiguracyjne należą do której sesji) ręcznie usunąć z rc.conf wszystkie linie konfigurujące netcheck i wykorzystać te, które są zaszyte w samym scripcie. I tu uwaga - w scripcie nie ma zmiennych odpowiadających za uruchamiane programy w przypadku utraty bądź nawiązania połączenia internetowego. Będziesz je musiał dopisać wzorując się na tym co jest w rc.conf. Drugą ważną zmianą jest konieczność ustawienia innej nazwy pliku lockującego (zmienna LOCKFILE) dla każdego uruchomionego netchecka . Z tego bezposrednio wynika, że musisz mieć trzy scripty netchceck, trzy wpisy w cronie. Poza tym nie widzę przeszkód.
W razie problemów pisz...

P.S. Pamiętaj również że wszelkie uaktualnienia netchek będziesz musiał robić ręcznie. Konfigurator sobie z tym nie poradzi.

Tytuł:

gwaltu rety pomocy nie dziala .
po***** sie cos co bym nie robil mowi ze jest uruchomiony inny proces z natcheckiem .
juz probowalem wszystkiego i niewiem co zrobic .
czy on gdzies zapisuje pida .ew jak to zrobic aby ozyl
pozdrawim
Jurek

kto uruchamia skrypt netcheck (cron jako root ??)i czy polecenie zapisane do wykonania przez skrypt bedzie na prawach skryptu czy musze zmieniac wlasciciela aby uruchomic go jako root ??

Tytuł:
MODERATOR

brombal pisze:
czy on gdzies zapisuje pida .ew jak to zrobic aby ozyl

pida nie zapisuje. Sprawdza istnienie pliku /var/lock/netcheck. Jesli go nie ma to jest twoorzony i script startuje (jak netcheck zrobi to co miał do zrobienia to plik jest kasowany). Jesli jest to dostajesz komunikat że inny netcheck jest uruchomiony i script kończy działanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.