Albercik pisze:
Jeżeli chciałbyś widzieć co zapisuje się w logach to w konsoli wystarczy wpisać :
tail -f /var/log/messages
zamiast messages mozesz live podglądać dowolne logi ....
i to jest chyba jedyne, w jakiś sposób zbliżone do założeń, rozwiązanie... przypomniało mi to o programie o którym kiedyś czytałem. nazwy niestety nie pamietam ale jego dziaanie polegało na tym, że pozwalał podzielić standardową konsolę na 2, bądź 4 okna i w każdym wyświetlać inny plik. O ile pamiętam wymagał framebuffera i to bylo chyba jego najwieksze ograniczenie - dawało się go używać jedynie lokalnie, na monitorze. Jeśli autorowi to nie przeszkadza, to proponuję w syslogd.conf dodać linię:
*.* /dev/tty12
i zrestartować sysloga. wszystkie logi będą wyświetlane na 12 konsoli. Ale to powinno być umożliwione w domyślnej instalacji NND. Można zmienić /dev/tty12 na zwykły plik, i odpowiedni wpis dodać do logrotate.conf tak aby ten log również był rotowany.
Jeśli ilość logowanych danych byłaby za mała można by ją zwiększyć włączając odpowiedni poziom logowania w scripcie startowym każdego działającego programu - ale to już indywidualnie i jakiejś dokładnej recepty nie da się podać.
Natomiast użyteczność takiego logu wydaje mi się być bardzo wątpliwa.