Moje początki z NND zajrzyj i pomóż
Witam po raz pierwszy!
Do rzeczy mam NEO 512 i Speed Touch 330 serwer to PII 200MHz 64ram dysk 2GB.
Ściągłem najnowsze NND zainstalowałem i skonfigurowałem net_conf`em nic więcej nie robiłem mam czyste NND jak widać teraz bym chciał przypisać IP do mac sieciówek. Znaczy już to zrobiłem tak jak jest w FAQ:
Cytuj:
2.4 Jak skonfigurować automatyczne przydzielanie adresów IP przez serwer komputerom w sieci ?
Służy do tego DHCP (instalacja wraz z systemem). Konfiguracje dhcpd podajemy już podczas głównej konfiguracji sieci przy pomocy net_conf. Aby przypisać na stałe adresy IP do komputerów na podstawie adresów MAC (unikalny adres kart sieciowej) należy edytować plik /etc/dhcp.conf (komentarze w nim w języku polskim). Dla każdego komputera trzeba stworzyć osobną sekcję (poniżej wpisów które się w dhcp.conf już znajdują) wg poniższego przykładu:
Cytuj:
Kod:
host burak {
hardware ethernet 00:30:4F:29:A7:F3;
fixed-address 192.168.0.2;
}
Pierwsza linijka to nazwa komputera (burak). W drugiej linijce adres MAC, w kolejnej adres IP. Ostatnia to dziwny nawias Smile. Pamiętać o średnikach na końcu drugiej i trzeciej linijki !. W przypadku korzystania z obu metod przydzielania IP, statycznej (opis powyżej) i dynamicznej (pierwszy wolny IP dla komputera włączającego się do sieci), nie należy mieszać zakresów adresów. Te które mamy przydzielone na stałe nie mogą powtarzać się w puli adresów dynamicznych. <raadaar>
No i nie stety nie działa to. Ja mam neta na swoim kompie i przypisuje mi IP 2 tak jak chciałem ale niestety nikt inny nie ma neta :/
Dodam że w FAQ jest napisane ze należy edytować plik dhcp.conf ja tego nie mam, mam dhcpd.conf myślę że jest to związane z nowym NND i w przykładzie są 3 linijki a ja mam 4:
w miejsca zer powpisywałem mac`ki i to nie zadziałało.
CO ZROBILEM ŹLE?