Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 05:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
zainstalowałem pakiet IPTRAF - podczas pierwszego startu w ustawieniach konfiguracji opisałem dla konkretnego MACa karty sieciowej konkretny opis komputera

np:
AA:BB:AA:BB:AA:BB Ewa
CC:DD:CC:DD:CC:DD Adam

tak by przeglądaniu "traffic'a" w IPTRAF widzieć przy MACach opisy kompa ... to jednak nie działa ... Czynność ta powtarzałem kilka razy - za każdym razem bezowocnie. Czy ktoś wie dokładniejak to zrobić i w jakim pliku mozna to manualnie wklepać ?

Tytuł:
niewiem jak wyglada iptraf na freesco ale na "dużych" dystrybucjach

to konfigurujesz MAC-adresy osobno dla eth0 ,eth1 ..... i dla ppp0

i jak nieskonfigurujesz tego to jak obserwujesz np caly ruch to niepokazuje nazw userow.

niepamietam dokladnie ale jak skonfigurowalem chyba dla ppp0 to mi ladnie pokazywal.

na "duzych" dystrybucjach jest ladne menu po kturym sie poruszasz strzalkami i tam w configure czy jakos tak masz to.

ps. zaznaczam ze to opis do dużych dystrybucji- moze na freesco jest inaczej , niewiem bo niewidzialem

pozdrowienia

Tytuł:
MAC'i i opisy config dopisuje do pliku:

mnt/router/packages/iptraf/iptraf.cfg

przy starcie są przechowywane w pamieci ...
czyli w katalogu (gdzie znalezc mozna ten sam plik)

var/log/iptraf/iptraf.cfg

no i nadal nie działa ...

Apropos duzych dystrybucji ... wiem, ze jest mozliwosc by tak to wygladalo - widzialem to na wlasne oczy, u kolesia. (cos nei odzuwa sie kiedy pytam o wiecej)
Ten wlasnie wskazal mi taka droge - ale jak widac nie dziala.
Moze role gra tu wersja IPTRAF ??? starsze mogly np.: nie dawac takiej opcji?

uzywam:
IPTraf Version 1.4.3

przydałoby sie rozwiązanie, zanim poznamna pamięć MACi wszystkich kart w sieci .... ;p

Tytuł:
i jak porades sobie?

ja ci nic niepomoge bo mam freesco tylko na dyskietce (tam sie iptraf niemiesci) i to dopiero od paru dni , do tej pory administrowalem tylko duzymi dystrybucjami ale ze zmienilismy lacze na neo+ i trzeba bylo szybko postawic nowe to sie zrobilo freesco , mam je tylko tymczasowo wiec expertem to niejestem :D

jezeli ci sie udalo to daj znac bo sam jestem ciekaw jak to rozwiazales

Tytuł: Bezowocne testy
po kilkunastu lub nawet kilkudziesieciu testach odpuscilem jna jakis czas .... zamiast tego wsadzilem sobie na www statystyke MRTG - dzieki ktorej po kilku dnaich zobacze co piszczy wtrawie i statystyke ogladalnosci strony ... co jakos po trudach walki z iptraf wizualnie cieszy :p - wciaz szuakm "magika" co rozwiaze problem ...

mateo_real pisze:
po kilkunastu lub nawet kilkudziesieciu testach odpuscilem jna jakis czas .... zamiast tego wsadzilem sobie na www statystyke MRTG - dzieki ktorej po kilku dnaich zobacze co piszczy wtrawie i statystyke ogladalnosci strony ... co jakos po trudach walki z iptraf wizualnie cieszy :p - wciaz szuakm "magika" co rozwiaze problem ...

Podobno problem tkwi w adresowaniu mac kart sieciowych .Prawdopodobnie trzeba dokonac wpisow malymi literami np 00:c1:26:56:aa:a2

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.