Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 08:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z DNS?

Witam. Mam pytanie. Wczoraj mój provider (TV kablowa) zmienił adresację IP. Zmienili łącze i po prostu zmienił mi się adres IP. NND nastawiony mam na DHCP i przy pierwszej zmienie adresów, kiedy zmieniali na adres z puli niepublicznej, wszystko było ok. Jednak ostatecznie przydzielili mi IP publiczne, tak jak chciałem, tyle że już inne, z nowej puli. Serwer pobrał nowy adres i w pliku resolv.conf pobrał też adres serwera DNS mojego providera (jeśli dobrze mówię). I na serwerze wszystko jest ok. Pinguję stronki podając adresy i wszystko działa. Jednak w kopmuterach w sieci lokalnej wszystko zachowuje się tak, jakby nie działału serwery DNS. Jest internet np działa GG, ale strony www działają po wpisywaniu adresów IP.
Czy ma to coś wspólnego z tą zmianą adresacji? Serwery DNS, jakie podaje serwer NND do kompów w sieci lokalnej to te które są w pliku dhcpd.conf? Są to: 194.204.159.1 i 194.204.152.34.
Czy to tutaj coś się zmieniło i dlatego tak się dzieje? I czy jeśli tutaj zmienię te adresy to stąd podawane są one do komputerów w sieci lokalnej?
Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony środa, 21 grudnia 2005, 10:43 przez zef, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

te dns'y które podałeś to są standardowe dns'y tpsa. Spróbuj zresetować dhcpd - może klienci nie uaktualnili dnsów na te które masz na serwie. Jeżeli i to nie pomoże próbowałbym restartu nnd.

Tytuł:

był restart i DHCP i samego NND, nie pomogło. Zauważyłem, że w pliku resolv.conf kiedyś pobierał DNSy TPSA, potem jakieś inne mojego providera a teraz jest jeszcze inny adres, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia, prawda? Kompy w sieci lokalnej dostają te DNSy TPsy, bo widać to w windowsie. Wszystko wskazuje na to że po prostu te DNSy nie działają, ale to raczej niemożliwe, prawda? Nie wiem, co może być jeszcze nie tak.
Może próbować zmienić te DNSy z dhcpd.conf np na ten, który pobiera serwer normalnie od mojego providera i sprawdzic czy wtedy zadziała?

Tytuł:
Użytkownik

A na klientach sprawdzałeś jakie mają przydzielone DNSy i czy wogóle mają ? np ipconfig /all

Tytuł:
MODERATOR

To ustaw w konfigu dhcp (nie zapomnij pozniej o restarcie), zeby przydzielal te DNS'y, ktore ma serwer w /etc/resolv.conf, a nie te od tepsy. Jest jeszcze 2 mozliwosc: W dhcp ustaw jako DNS adres swojego routera i zainstaluj sobie serwer DNS. pacman -S dnsmasq
/etc/rc.d/dnsmasq start
Dopisz dnsmaqs do daemonow w /etc/rc.local.

Tytuł:

pablo - tak, klienci mają poprzydzielane, te od TPSA z konfiga dhcp.
tasior - sprobuje zrobic jak proponujesz, dam znac, czy to cos dalo. Ale jak to wytlumaczyc? przeciez niemozliwe chyba zeby dnsy TPsy nagle przestaly dzialac, prawda? Chyba ze provider zmieniajac lacze jakos zablokowal korzystanie z DNSow tpsa?

Poki co dzieki za pomoc.

Tytuł:
MODERATOR

zef pisze:
Chyba ze provider zmieniajac lacze jakos zablokowal korzystanie z DNSow tpsa?

Tespa zablokowala mozliwosc korzystania z ich DNS'ow z lacz innych providerow.

Tytuł:

tasiorek - to jest pewna wiadomosc? od dawna tak jest?
wczesniej adresy byly z puli 62.29.254.xxx a teraz są 85.219.243.xxx. W moim przypadku jest to akurat TV kablowa Vectra we Wrocławiu. Czyzby wczesniej mieli lacze dzierzawione od TPSA a teraz zmienili np na Dialog?
Ok wiec wpisanie w pliku dhcpd.conf adresu jaki pobiera router od providera powinno pomoc, tak? I wpisanie jednego adresu wystarczy, prawda? Bo w pliku widnieje tylko jeden.

Tytuł:
MODERATOR

To, ze tespa blokuje dostep do ich DNS'ow to fakt. Nie wiem, czy tak jest w Twoim przypadku. Polecam jednak zainstalowanie dnsmasq, bo wtedy nie bedziesz musial sie martwic o kolejna zmiane dnsow, no i obciazenie lacza minimalnie spadnie (bo jak serwer bedzie mial adres np. onetu w cache, to nie bedzie sie o niego pytal za kazdym razem dnsa zewnetrznego).

Tytuł:

tak wlasnie bylo, trzeba bylo zmienic dnsy w dhcpd.conf

Dzieki za pomoc

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.