Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mam problem.. używam skryptu nice2htm i chciałbym, żeby uruchamiał się czewsciej niż co minutę. Niestety nie wiem jak. Z góry dzięki za pomoc.

Tytuł:
Honorowy Admin

sleep X*
* liczba sekund
Z crona nie da rady.

Tytuł:
MODERATOR

while [ 2 -lt 5]; do
skrypt
sleep 30
done

Tytuł:
Użytkownik

przyznam sie odrazu ze dopiero sie ucze wiec nie krzyczec

pytanie
przepisze to co jest w skrycpcie do pliku, zapisze, nadam mu prawa wykonywania i co dalej ?

jak zrobic zeby sie automatycznie uruchamiał ?
jak zrobic zeby uruchamial sie automatycznie z systemem?

Tytuł:
MODERATOR

while [ 2 -lt 3 ]; do
tresc
skryptu
sleep 30
done

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
while [ 2 -lt 3 ]; do
tresc
skryptu
sleep 30
done

ja rozumiem ze mozna przekopiowac ten sam post jeszcze raz i ze to niby daje mi cos do zrozumienia ele jestem cienki i nic mi to nie mowi
czy naprawde moderatorzy zawsze musza byc najzłośliwszą jednostką na forum?

coś co dla ciebie jest oczywiste nie musi byc oczywiste dla mnie!

każdy moderator zapomina ze też kiedyś był noobem i wiele musial sie nauczyc zanim doszedł do obecnego stanu wiedzy...

ponowie pytanie

może tak powiesz mi czym charakteruje sie robot PUMA i ile ma stopni swobody? pewnie nie odpowiesz bo nie wiesz i to jest tak samo dla mnie oczywiste jak to ze ja nie wiem co z tym skryptem zrobic..

Tytuł:
MODERATOR

muray pisze:
ponowie pytanie

z twojego postu wnoszę że masz zawodowo (bądź jako hobby) do czynienia z robotyką. Czy programując roboty jesteś tak samo dokładny i precyzyjny jak przy zadawaniu pytań? Co to znaczy żeby się automatycznie uruchamiał? Kiedy, po wystąpieniu jakich warunków początkowych/końcowych? Zrozum, że na to pytanie nie da się odpowiedzieć... bo nie wiadomo o co ci chodzi...

muray pisze:

np. dopisać do rc.local, jeśli ma być uruchamiany z cron to dopisać do pliku konfiguracyjnego crona dla odpowiedniego użytkownika, można również dodać odpowiedni script startowy i uruchamiać z innymi daemonami poprzez dopisanie do rc.conf (zmienna DAEMONS). Można wymyślić jeszcze kilka sposobów.
Znów brak precycji w pytaniu uniemożliwia jednoznaczną odpowiedź... bo każda z tych możliwości wymaga innych założeń i w innych sytuacjach jest stosowana. Przestań lepiej warczeć tylko powiedz co chcesz zrobić to dostaniesz konkretną odpowiedź, Wróżki wzięły wolne na święta...

muray pisze:
może tak powiesz mi czym charakteruje sie robot PUMA i ile ma stopni swobody? pewnie nie odpowiesz bo nie wiesz i to jest tak samo dla mnie oczywiste jak to ze ja nie wiem co z tym skryptem zrobic..

oczywiście ty wiesz... ja nie wiem bo mnie to nie interesuje. Alle zapewniam Cię że jak będę chciał/potrzebował się dowiedzieć to będę potrafił poszukać lub zadać pytanie w taki sposb żeby odpowiadający nie musisał zgadywać o co mi chodzi. Pomimo że PUMA dla mnie to zwierzę z rodziny kotów.

Jeśli te twoje roboty są tak samo precyzyjne jak twoje pytania to najczarniejsze fantazje rodem z książek sci-fi już wkrótce będą opowiastkami dla grzecznych dzieci... rzeczywistość przebije wszystko...

Tytuł:
Użytkownik

ROTFL!

Wybaczcie lekki OT z mojej strony .. nie mogłem się powstrzymać ..

Tytuł:
Użytkownik

ookeeej przyznaje moze pytanie bylo i nieprecyzjyjne co oznacza ze dajac jakąkolwiek odpowiedz mozna zapytac co bylo pytaniem i czy nie moge bardziej sprecyzowac pytania co oczywiscie zaraz uczynie.

wydaje mi sie ze kiedy juz na forum wypowiada sie moderator to nie musi to byc wypowiedz zlosliwa a tak ją zrozumialem

coz jesli kogos urazilem poprzednim postem, przepraszam poprostu w nnd rodzi sie tyle problemow ze czasami zlosliwosc nie jest tym czego sie oczekuje. wiem ze moge sie przesiasc na cos innego i nie chce dalszej klotni poprostu oczekuje troche zrozumienia (a napisalem ze nie jestem najlepszy w linuxie)

wiec

jesli chodzi o pytanie pierwsze chodzilo mi o to jesli nadam mu prawa wykonywania to czy on juz bedzie dzialal non stop do chwili restartu serwera czy jak ?

jesli chodzi o pytanie drugie to jak mam zrobic aby ten skrypt uruchamial sie razem z systemem tzn czy mam go dopisac do plikow uruchamianych przez uzytkownika w formie
sciezka/plik czy? no wlasnie moze jakas prostsza forma?

jesli chodzi o roboty to poprostu czastka wiedzy ktora weszla do glowy z uczelni, hobby mam calkiem inne (ASG) pdejzewam jednak niewiele osob z tego forum interesuje sie tym. sam jestem moderatorem (ostatnio jednak zapracowanym i nieudzielajacym sie) ale wiem ze takie slowa krytyki padaly w strone naszych moderatorow i staram sie raczej odpowiedziec na pytania bez zlosliwosci by nie denerwowac niepotrzebnie innych. tyle odemnie.

swoją drogą to forum jest chyba glownym zrodlem wiedzy o nnd :) wiec łatwiej znaleźć cos o robotach niz o nnd. w wpisujac slowa na googlu linux skrypt sami popatrzcie co pokazuje mnie to nic nie powiedzialo co znalazlem wiec draze temat na forum.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
jesli chodzi o pytanie pierwsze chodzilo mi o to jesli nadam mu prawa wykonywania to czy on juz bedzie dzialal non stop do chwili restartu serwera czy jak ?

1. jesli go uruchomisz normalnie np.

./plik

to dopóki go nie zakonczysz przez ctr c bedzie dzialal i blokowal konsole

2. mozna go uruchomic wysylajac w tło:
./plik &

bedzie dzialal w tle dopoki sie nie wylogujesz lub go nie zabijesz

3. ale jesli uruchomienie

/sciezka/plik &

wpiszesz w inny plik np plik2

to po uruchomieniu

./plik2

plik1 uruchomi plik i wysle w tło, ale plik dzialal bedzie rowniez po twoim wylogowaniu, az ktos go nie zabije badz nie zrestartuje serwera.

4. by plik startowal z systemem nalezy dopisac

/sciezka/plik &

do /etc/rc.d/rc.locall

5 i to by bylo na tyle

Obrazek

Tytuł:
MODERATOR

muray pisze:
dajac jakąkolwiek odpowiedz mozna zapytac co bylo pytaniem i czy nie moge bardziej sprecyzowac pytania

znowu?

muray pisze:
wydaje mi sie ze kiedy juz na forum wypowiada sie moderator to nie musi to byc wypowiedz zlosliwa a tak ją zrozumialem

czerwo dał ci konkretną odpowiedź. szablon pod który podstawiasz swoje dane i musi chodzić. No chyba że chodziło ci o moją odpowiedź... tak zlośliwy bylem całkiem swiadomie. Taka cecha osobnicza. Choć nie objawia się zawsze...

muray pisze:
coz jesli kogos urazilem poprzednim postem, przepraszam

nikogo nie obrazileś nie masz za co przepraszać.

muray pisze:
poprostu w nnd rodzi sie tyle problemow ze czasami zlosliwosc nie jest tym czego sie oczekuje.

wiesz... większośc problemów spowodowana jest nieprzyzwyczajeniem użytkowników do używania wyszukiwarki. I to zarówno lokalnej jak i Google. Na tym forum problem uruchamiania czegokolwiek z cron poruszany był wielokrotnie. Z przykałdami i konkretnymi rozwiązaniami.
Drugim źródłem problemów jest mylne wyobrażenie że ewentualny odpowiadający będzie wiedział o co pytającemu chodziło. A to zazwyczaj jest nieprawdą. A pytania takie jak twoje, znaczy dotyczące podstaw i zadane w sposób nieprecyzyjny, po którymś razie zaczynają irytować. Tym bardziej że to nie odpowiadającemu zależy na uzyskaniu odpowiedzi. Spróbuj to zrozumieć... jeśli czegoś potrzebuję to najpierw szukam a dopiero potem zadaję pytanie. I zapewniam cię że w takiej sytuacji na zlosliwość raczej się nie nadziejesz.

Poza tym funkcjonuje takie powiedzenie: "Jesli dasz komuś rybę - nie będzie glodny tego dnia, jeśli dasz mu wędkę - już nigdy nie zazna głodu".
Dlatego też często nie uzyskasz jednej konkretnej odpowiedzi ale zostanie ci wskazany kierunek poszukiwań. Najczęściej będzie to odesłanie do manuala, czasem do google jesli odpowiadający wie że taką odpowiedź łatwo znaleźć.
Nowi, niedoświadczeni użytkownicy zazwyczaj się irytują gdy im ktoś odpowie man polecenie. A jest to bardzo konkretna odpowiedź wskazująca gdzie szukać... wlaśnie taka wędka. Sam z własnego dośwaidczenia wiem ile razy potrzebna mi była taka informacja - gdzie szukać rozwiązania... i zazwyczaj poza rozwiązaniem bierzącego problemu dowiadywałem się czegoś jeszcze, czegoś co pozwoliło mi nie zadawać kolejnego pytania.
dobra... starczy smędzenia.

muray pisze:

nie. nadanie praw wykonywania nie spowoduje ze script/program zacznie działać. Musisz go uruchomić. Jeśli go uruchomisz to w zależności co w nim jest będą możliwe następujące zachowania:

- script wykona wszystko co w nim jest i zakończy działanie
- jeśli jest w nim pętla to będzie się ona wykonywała aż do zakoczenia lub jeśli pętla będzie nieskończona (vide to co ci napisał czerwo) będzie się wykonywała aż do przerwania przez użytkownika który ją uruchomił lub wystąpienia błędu
- wystąpi błąd i script zakończy działanie

ktory przypadek zachodzi u ciebie nie wiem...
jeśli chodzi o uruchamianie programów z crona to masz wędkę: man cron, man crontab

muray pisze:
jesli chodzi o pytanie drugie to jak mam zrobic aby ten skrypt uruchamial sie razem z systemem tzn czy mam go dopisac do plikow uruchamianych przez uzytkownika w formie
sciezka/plik czy? no wlasnie moze jakas prostsza forma?

napisałem ci poprzednio - zależy co i jak ma robić... bez tej informacji nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli script ma być uruchamiany z crona to jedyne co musisz zrobić to uruchomić daemona crond i wpisac do pliku konfiguracyjnego regułkę kiedy script ma być uruchomiony. resztą się daemon zajmie.

muray pisze:
swoją drogą to forum jest chyba glownym zrodlem wiedzy o nnd :) wiec łatwiej znaleźć cos o robotach niz o nnd.

bez wątpienia

muray pisze:
w wpisujac slowa na googlu linux skrypt sami popatrzcie co pokazuje mnie to nic nie powiedzialo co znalazlem wiec draze temat na forum.

wow, przy takim zapytaniu skierowanym do googla mógłbyś długo szukać... i jak to zwykle bywa odpowiedź znalazłbyś na ostatniej odwiedzonej stronie... dlatego te wędki są takie ważne dla nowicjuszy...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.