Surfer pisze:
zgdadzam sie ze polonizacja nie jest warunkiem niezbędnym.
chyba bardzo się mylisz... w większości przypadków powód problemu jest wyświetlany na ekranie lub zapisywany w logach, poczytaj dokładnie forum i zobacz jak niewielu uzytkowników potrafi to zrozumieć. Mając wyjaśnienie przed nosem. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze wielu nie czyta tego, jednak gotów jestem się założyć, że gdyby komunikat był po polsku to i zrozumienie gdziie jest błąd byłoby pełniejsze...
Surfer pisze:
Jak też zauważyłem ze Mis` jest w pelni usatysfakcjonowany wersją freesco nie do konca to rozumiem n ale to nie jest wazne.
Znów jakieś niewiadomo skąd płynące wnioski... gdybym był zadowolony to już dawno bym osiadł na laurach i obsypywał się zielonymi banknotami i zaliczał kolejne panienki poderwane na NND. Wydaje mi się, że dość dobrze wiem co jeśt do poprawienia i z dość dużym prawdopodobieństwem mogę przewidzieć problemy spowodowane takim czy innym krokiem...
Surfer pisze:
Co do tego czy jest niezbędne aktualizacja do jajka 2.6 takj jak mówilem trzeba sie zastanowic co i jak czy warto napewno nie robic tego za wszelką cene jesli nie teraz to i tak przyjdzie czas ze bedzie trzeba to zrobic.
kolejny już raz zadaję pytanie - co jest w 2.6 czego nie oferuje 2.4. Doczekam się odpowiedzi czy nie? To o czym pisał Tasiorek pomijam, to jedyny na razie argument przemawiający za takim przejściem. Póki jednak wsparcie dla 2.4 jest, uważam ze ilość
potencjalnych problemów związanych z tą zmianą nie jest relatywna do
ewentualnych korzyści
Surfer pisze:
Ja od dluzego zasu mialem podejscie takie jak mis ze jak cos dobrze chodzi to po co to zmianiac.
gdzieś w moich postach wyczytał coś takiego?
Surfer pisze:
No ale zauważyłem tez ze nowe sprawy dają nowe mozliwosci
jakie możliwości i czy są one naprawdę konieczne dla rozwoju NND i czy użytkownicy naprawdę ich potrzebują?
Surfer pisze:
Natomiast jesli robimy system dla kazdego to napewno wiecej kreatorów które bedą odpalane jak konfiguracja mrtg z poziomu nndconfa i moze faktycznie przy instalacj dodac mozliwosc wyboru czy instalowac jakis pakiet typu firewalall czy htb czy tez nie a moze pojsc w calkiem odmiennym kierunku moze nie uodparniac systemu na uzytkowników tylko dodawac nowe pakiety poprawiac stare i aktualizowac do noweszych wersji.
Tak, system ma być dla każdego. I w dodatku ma być taki, że jak kompletny laik go zainstaluje to będzie miał pewne minimum pewności że jeśli hasła będa odpowiednio "mocne" to system jest bezpieczny i stabilny. Każda dodatkowa instalacja pakietu/usługi to potencjalna dziura w systemie i decyzja o przeprowadzeniu takiej instalacji musi być podjęta świadomie. Tu również jest miejsce dla konfiguratorów, które nie tylko mają ulatwić konfigurację usługi, ale rowniez wyjaśniać i podpowiadać jakie opcje powinny być uwzględnione aby dana usługa była bezpieczna.
Dlatego też uważam że instalacja powinna obejmować tylko to co jest niezbedne do działania i sprawowania podstawowej funkcji - bezpiecznego routera. Co do pakietów to moim zdaniem już blisko mamy do sytuacji gdzie dodawanie nowych pakieŧów będzie sporadyczne. praktycznie w każdej dziedzinie mamy coś, teraz powinniśmy tylko o to coś dbać aby bylo bezpieczne dla użytkownika. I chciałbym zwrócić uwagę, że nie zawsze będzie to upgrade do nowszej wersji...
Surfer pisze:
czy robic do wszystkiego kreatory. Jesli tak to jestem sklonny pomów w pisaniu jako ze zawodowo zajmuje sie programowaniem (podeslijcie mi tylko jakis skrypcik zebbym mógł zobaczyc co i jak w tym calym baschu).
nie wiem w czym programujesz, ale powyższe zdanie brzmi dla mnie dziwnie... zajrzyj sobie tu:
http://www.tldp.org/LDP/abs/html/nndconf masz w systemie, prototyp scriptu konfiguratora również, man nndconf powinien wyjaśnić resztę...
Surfer pisze:
Konfiguratorki są fajne ale czy niezbedne no i przede wszsytkim trzeba okreslic grupe docelową administratorów freesco czy beda to sieci 10 osobowe czy moze 20 czy ma to byc serwer dla ludzi którzy włożą płyte i zaczyna im dzialac internet od reki czy moze chcemy cos wiecej.
Docelowa grupa odbiorców jest okreslona dość dokałdnie. Wiele razy o tym pisalem.
A ponieważ jest określona to konfiguratory są potrzebne. Żeby się o tym przekonać wystarczy poczytać forum... Gdyby zaś nam się udało uzyskać status w którym wlożenie płytki i odpowiedzenie na kilka pytań wystarczy, to uważam że caly projekt spełniłby swoje zadanie. Ale niestety w realnym świecie ideały pojawiają się niezmiernie rzadko... i dlatego na tym forum jest już blisko 60 tysięcy postów i wciąż pojawiają się nowe...