Faktycznie namieszales, ale chyba wiem o co Ci chodzi. Robisz load balancing wedlug
tego opisu. Bez podzalu uslug na lacza, kernela musisz przekompilowac, bo z serwera juz go usunalem (w dalszej czesci tematu masz patcha, ktorego trzeba uzyc), musisz wkompilowac obsluge IP: advanced router i equal cost multipath. Masz wtedy eth0, eth1 do neta, eth2 do LANu.
1 sposob: Zakladasz jedno imq i caly ruch wychodzacy przez eth0 i eth1 kierujesz na to imq. Konfigurujesz htb Zciecha jako download podajac eth2, a upload imq. Niceshaper sie nie nada, bo on sam zaklada sobie regulu kierujace ruch na imq i zawsze korzysta z imq0 i imq1 (no chyba, ze pogrzebiesz sobie w zrodlach), obwman nie mam pojecia jak dziala i chyba nie ma zrodel udostepnionych. Problem jest taki, ze jest to load balancing po polaczeniach (nie widzialem jeszcze innego na linuksie) i nigdy nie uzyskasz rownego obciazenia tych lacz. Proponowalbym ustawienie maskymalnej predkosci na 90% sumy lacz.
Jest tez 2 sposob: Zakladasz 3 kolejki. Kopiujesz w htb Zciecha wszystko odpowiadajace za upload (zmieniajac klasy) i zakladasz download na eth2, jeden uopload na eth0 i drugi upload na eth1. Niceshaper i obwman znowu odpadaja.
Wydaje mi sie, ze ten drugi sposob jest skuteczniejszy.
Jedna wada lb po polaczeniach, ktora zauwazylem: Gracze uzywajacy Steama (cs 1.6) moga o nim zapomniec. Jesli wypadnie tak, ze polaczenie z serwerem gry pojdzie laczem nr 1, a autentykacja ze Steamem laczem nr 2, to Steam stwierdzi, ze ktos juz korzysta z tego konta na innym ip i nie wpusci na serwer. Trzeba by po kazdym takim przypadku czyscic cache ip route i liczyc, ze tym razem obydwa polaczenia pojda jednym laczem. Rozwiazaniem jest lb po uzytkownikach, lub po uslugach, ale wtedy jeszcze bardziej marnuje sie wydajnosc lacz. Mozna tez zastosowac lb po pakietach (sam nie potrafie i nie znalazlem zadnego opisu jak to zrobic na linuksie). Ok koniec tego teoretyzowania
EDIT: Na Twoim rysunku imq1 do niczego nie jest potrzebne. Wszystko co wychodzi do neta na imq0 i tam upload, a download na eth do LANu.