Te zabiegi też tzeba wykonywać?
"Po zainstalowaniu squida i przekierowaniu całego ruchu przez niego:
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080
- nice przestaje działać - to normalne, ponieważ nie obcina on ruchu wewnątrz sieci a taki teraz jest podtawą całej sieci - wsio idzie przez squida. Trzeba dokonać nast. przeróbki w pliku config:
#do not shape local 192.168.1.1 with 192.168.1.0/24
#shape router true low 11kbps ceil 20kbps prio 2
"
a co z Rc.local? #? cze bez #

i coś tam zmieniać ? czy ten pach już o tym pomyślał .
Instaluje 2 raz dziśnnd i to samu squida instaluje pacman -S squid brak konkretnego opisu jak zainstalować squida jak mi sie uda to wkońcu ugryźć to zrobie to jak nalezy ... bez urazy ale dla takiego laika jak ja i wielu początkujacych ... opisy jakie stosujecie sązbyt skomplikowane
[root@klonasnnd klonas]# CPU Usage: 0.030 seconds = 0.020 user + 0.010 sys
bash: CPU: command not found
[root@klonasnnd klonas]# Maximum Resident Size: 0 KB
bash: Maximum: command not found
[root@klonasnnd klonas]# Page faults with physical i/o: 347
bash: Page: command not found
[root@klonasnnd klonas]# /etc/rc.d/squid: line 43: 4605 Przerwane /usr/sbin/squid ${SQUID_ARGS}
bash: /etc/rc.d/squid:: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[root@klonasnnd klonas]#
teraz to? co robie nie tak
2005/12/13 04:41:34| Creating Swap Directories
FATAL: Failed to make swap directory /var/cache/squid: (13) Permission denied
Squid Cache (Version 2.5.STABLE12): Terminated abnormally.
CPU Usage: 0.010 seconds = 0.000 user + 0.010 sys
Maximum Resident Size: 0 KB
Page faults with physical i/o: 9
NND: Starting squid [Nieudane]
Kolejnosc po instalacju nnd to: niceshaper potem pacman -S squid ta paczka co jest u góry i konfigurator adiego ... chociaż różne stosowałem ... żadnych więcej aktualizacji nie robie poza pacman -Suy na starcie.
Idę Spać przez ten serwer spie po 4 godziny
i jeszcze raz prosze o informacje jak to zainstalować aby pomijał podział .. wywale nnd zainstaluje na nowo czy ktoś mozę mnie za rączke pokierować ... chce tylko niceshapera i swuida ... ale nie wiem jakie aktualizacje trzeba zrobic itd... sieć 192.168.1.1 mzoę ktoś ma skrypty gotowe i w tym leży problem ? czytam forum dziennie po 7 godzin ale zawsze łątwiej jestcoś zrozumieć jak ktoś jasno wytłumaczy
Pozdrawiam