Nie wiem jaki trzeba, ale ja mam taki:
[root@serwer mrtg]# /etc/mrtg/mrtg.ip 10.0.0.2
11357524
1185760
4 days, 1:04
serwer
Sprawdziłem dla 10.0.0.2 bo dla 10.0.0.1 to przeważnie są same zera
Znalazłem na forum żeby odpalić jakiś "/etc/rc.d/mrtg start" i wygląda na to że od tego czasu wszystko działa

Tylko czemu nikt mi tego wcześniej nie powiedział

To powinno być w jakimś FAQ albo na stronie NND w sekcji "Konfiguracja" [w której pisze tylko że NND nie wymaga konfiguracji a to nieprawda ;P].
Hmm... z tego co tu widzę, to format danych wyjściowych ze skryptów dla MRTG jest w postaci czterech linijek, dwie pierwsze to jakieś dane, a później uptime i nazwa hosta [patrząc do środka skryptu tak by to wyglądało].
Skoro tak, to chętnie zrobiłbym sobie skrypty do wyświetlania transferów poszczególnych klas HTB dla userów. Chyba że wystarczą te regułki z IPTables
Mam tylko jeden problem: jak zmusić MRTG by aktualizował wykresy częściej niż co 5 minut? Najbardziej interesowałyby mnie wykresy zmieniające się tak co kilka...kilkanaście sekund, bo tylko wtedy pomiar aktualnego transferu dla userów jest w miarę rzetelny. Bardziej mi zależy na statystykach typu "ile kto ściąga aktualnie i w przeciągu ostatnich paru minut" a nie "ile kto ściągał dziennie/miesięcznie" [choć to się przyda pewnie]. Roczne transfery najchętniej bym wywalił całkowicie
BTW czy te rysunki są aktualizowane przy każdym odświeżeniu wszystkie? czy np. roczne dopiero co rok?
Przydałby się link do jakiejś dobrej dokumentacji MRTG, jak ustawić targety, wykresy, kolorki, jednostki, HTML, jakieś tutoriale, przykłady... Gdyby ktoś podał taki link, zaoszczędziłoby mi to parę godzin przesiewania tego, co wypluwają Google