Właśnie rozpocząłem przygodę z NND 2005.07.10. Instalacja bezproblemowa. Teraz mam problem które pakiety doinstalować.
W linuxie jestem prawie lamerem, więc zniosę wszystkie docinki szanownych forumowiczów, tylko pomóżcie.
Po pierwsze chcę mieć kontrolę nad pasmem. Myślę więc o zainstalowaniu niceshapera.
Pytanie brzmi, czy niceshaper potrzebuje do prawidłowej pracy HTB
Jeżeli tak, to jak uaktywnić HTB

(wydaje mi się że HTB jest wkompilowane w jądro i nie trzeba go doinstalowywać, jak nie to mnie poprawcie).
Problem drugi to rezerwowanie adresów w DHCP i kontrola dostępu do internetu. Mam uruchomione dhcpd i w pliku dhcpd.conf zrobiłem coś takiego:
#range 192.168.22.2 192.168.22.254;
a następnie dla każdego kompa podałem fikcyjny MAC adres
host Komp_1 {
hardware ethernet 00:AA:BB:AA:CC:FF;
fixed-address 192.168.22.2;
option broadcast-address 192.168.22.255;
option routers 192.168.22.1;
}
poza kompami które powinny mieć dostę do internetu, gdzie podałem prawdziwy MAC. Cała konfiguracja działa o tyle że komputery które nie mają na sztywno podanego MAC adresu nie uzyskują dzierżawy adresu z DHCP.
Czy muszę uruchamiać ARP poleceniem
arp -f (chyba też jest wkompilowane w jądro) i stworzyć plik /etc/ethers, czy to co zrobiłen już wystarczy do blokowanie niautoryzowanego dostępu do internetu
Bo myślę sobie tak.
Taka konfiguracja w pliku dhcpd.conf spowoduje że nieautorozowany klient nie otrzyma przydziału adresu, ale może go sobie zawsze wpisać ręcznie i co wtedy
Przecież ja nigdzie nie blokuję ruchu przez bramkę, a jedynie przydział adresów.
Przepraszam za takie lamerskie pytania, ale właśnie przygotowuje serwer do pracy, chcę go mieć skonfigurowanego przed podpięciem DLS-a, więc muszę polegać na tym co przeczytam, bo chwilowo nie mam gdzie przetestować ustawień.
Pozdrawiam,