Ustosunkuję się tutaj do tego pakieciku, bo na stronce domowej nie znalazłem takiej możliwości. Bez bicia się przyznaję, że długo nie szukałem
Co do ograniczeń transfery z serwera (samba) - dlaczego, przecież transfer nie leci po TCP/IP, a gdybym się jednak mylił (np. dla POP3), to chyba nie trzeba dopisywać drogi routingu do samego serwera, przecież już adres został osiągnięty.
Mój pomysł jest nieco inny, więc można go pogodzić z
LAS. Oto moja propozycja wynikowa (na gorąco), bo nie mam możliwości nawet tego cuda potestować (czas

):
1. Instalujemy
shaper
2. Zliczamy za pomocą
LAS ruch sieciowy dla podejrzanych
kaza.hst
3. Gdy nastąpi przekroczenie zadanych wartości przez ściągacza (załapał się do programu ochrony sieci

), dopisujemy jego adres do tablicy routingu, aby skorzystał z przydziału pasma

np. na 1 godzinkę.
4. Każdorazowo odczytując dane z
LAS'a, w zależności od aktualnej liczby serfujących dobieramy parametry
gardła.
Jeżeli mamy w regulaminie wyznaczone ochronne strefy czasowe, możemy bardziej dotkliwie ograniczać pasmo i zapisywać do programu przy niżej ustawionych progach w tych godzinach.
Tak działał mój program
f_rules (except pkt. 4.), tylko nie mając odpowiedniego egzekutora, na stały odcinek czasowy następowała oscylacja pomiędzy dostępem do internetu, a jego brakiem
Mając teraz możliwość zabawy pasmem, otrzymuje się efekt podziału pasma na dwie grupy:
- normalnych (pozostałe pasmo)
- sciągających inaczej (proporcjonalna część pasma przypadająca na użytkownika, np. 2 ściągaczy na 8 userów dostanie po 14,3 kbps każdy, dla pasma 115 kbps)
Proszę o komentarz do mojego wywodu.